x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Αρχ/πος Ελπιδοφόρος για τη γιορτή των Αρχαγγέλων και τον Οίκο Ευγηρίας Αγίου Μιχαήλ

 

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο μήνυμά του για την εορτή της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, αναφέρεται στον εορτάζοντα Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ τονίζοντας πως «ενθυμούμενοι το πολύτιμο καθίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μας, τον ‘Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ’ με τους τροφίμους του, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας με τη σοφία τους, γίνονται πραγματικοί αγγελιοφόροι της αγάπης του Θεού στον κόσμο».

Σε άλλο σημείο τονίζει πως «οι άγγελοι εμφανίζονται παντού και απρόσμενα, όπως μας υπενθυμίζει ο απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του: «Εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα».

Στηρίζει το εγκύκλιο μήνυμά του στο χωρίο της προς Εβραίους Επιστολής του Απ. Παύλου, το οποίο λέγει: «Της φιλοξενίας μη επιλανθάνεσθε διά ταύτης γαρ έλαθόν τινες ξενίσαντες αγγέλους». Και υπογραμμίζει, πως «σήμερα, με το μεγάλο εσπερινό ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις της εορτής της Συνάξεως των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των άλλων τάξεων των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, επουρανίων δυνάμεων ασωμάτων. Αν και η αυριανή δεν είναι η μοναδική ημέρα αφιερωμένη στους αγίους αγγέλους, όμως είναι η μεγαλύτερη εορτή τους, κατά την οποία μνημονεύονται και οι εννέα τάξεις των ασωμάτων, κατά τον Αγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη: Άγγελοι, Αρχάγγελοι, Θρόνοι, Κυριότητες, Αρχαί, Εξουσίαι, Δυνάμεις, Χερουβίμ και Σεραφείμ.

Οι άγγελοι εμφανίζονται παντού και απρόσμενα, όπως μας υπενθυμίζει ο απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του: ‘εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα’. Ιδιαίτερα παρουσιάζονται όταν είναι ευπρόσδεκτοι από τους πιστούς. Αυτοί οι ‘λαθόντες άγγελοι’ είναι οι αγγελιοφόροι του Θεού, οι οποίοι μεταφέρουν το ευαγγέλιο της αγάπης του και της φανέρωσης του θελήματός του στις καρδιές μας, σαν μια εσωτερική αποκάλυψη από την παρουσία τους. Με τον ίδιο τρόπο, ενθυμούμενοι το πολύτιμο καθίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μας, τον ‘Οίκο ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ’ με τους τροφίμους του, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας με τη σοφία τους, γίνονται πραγματικοί αγγελιοφόροι της αγάπης του Θεού στον κόσμο».

Ο Αρχιεπίσκοπος θυμάται επίσης όλους τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες που διαμένουν σε Οίκους Ευγηρίας γράφοντας πως «μαζί με αυτούς, (τους τροφίμους του Οίκου Αγίου Μιχαήλ) ας περιλάβουμε και όλους τους απανταχού ηλικιωμένους αδελφούς και αδελφές, ειδικά αυτούς που εγκαταβιώνουν σε οίκους ευγηρίας σε όλη τη χώρα. Είναι άγγελοι με σημαντική εμπειρία ζωής και πλήρεις σοφίας, από τους οποίους πολλά έχουμε να ωφεληθούμε εάν τους προσφέρουμε φιλαδέλφεια, συντροφικότητα και αγάπη. Μπορεί να μην έχουν όλοι από τους ηλικιωμένους αδελφούς τη δυνατότητα να εγκαταβιώσουν στον οίκο ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ, αλλά όλους έχουμε τη δυνατότητα να τους ενσωματώσουμε στη ζωή των κοινοτήτων μας. Αυτή την ημέρα και κάθε ημέρα, καθώς ενθυμούμαστε αυτό το μοναδικό καθίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, ας μη ξεχνούμε αυτή τη γενεά των ‘λαθόντων αγγέλων’, οι οποίοι αποτελούν το θεμέλιο λίθο της Εκκλησίας μας στην Αμερική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πανομογενειακές συνελεύσεις για τη διοργάνωση της παρέλασης για την 221η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, στην 5η Λεωφόρο, όπως αποφάνθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Παρέλασης, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια, υπό την προεδρία του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, Τζον Κατσιματίδη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.