x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Αρχ/πος Ελπιδοφόρος για τη γιορτή των Αρχαγγέλων και τον Οίκο Ευγηρίας Αγίου Μιχαήλ

 

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο μήνυμά του για την εορτή της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, αναφέρεται στον εορτάζοντα Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ τονίζοντας πως «ενθυμούμενοι το πολύτιμο καθίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μας, τον ‘Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ’ με τους τροφίμους του, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας με τη σοφία τους, γίνονται πραγματικοί αγγελιοφόροι της αγάπης του Θεού στον κόσμο».

Σε άλλο σημείο τονίζει πως «οι άγγελοι εμφανίζονται παντού και απρόσμενα, όπως μας υπενθυμίζει ο απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του: «Εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα».

Στηρίζει το εγκύκλιο μήνυμά του στο χωρίο της προς Εβραίους Επιστολής του Απ. Παύλου, το οποίο λέγει: «Της φιλοξενίας μη επιλανθάνεσθε διά ταύτης γαρ έλαθόν τινες ξενίσαντες αγγέλους». Και υπογραμμίζει, πως «σήμερα, με το μεγάλο εσπερινό ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις της εορτής της Συνάξεως των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των άλλων τάξεων των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, επουρανίων δυνάμεων ασωμάτων. Αν και η αυριανή δεν είναι η μοναδική ημέρα αφιερωμένη στους αγίους αγγέλους, όμως είναι η μεγαλύτερη εορτή τους, κατά την οποία μνημονεύονται και οι εννέα τάξεις των ασωμάτων, κατά τον Αγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη: Άγγελοι, Αρχάγγελοι, Θρόνοι, Κυριότητες, Αρχαί, Εξουσίαι, Δυνάμεις, Χερουβίμ και Σεραφείμ.

Οι άγγελοι εμφανίζονται παντού και απρόσμενα, όπως μας υπενθυμίζει ο απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του: ‘εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα’. Ιδιαίτερα παρουσιάζονται όταν είναι ευπρόσδεκτοι από τους πιστούς. Αυτοί οι ‘λαθόντες άγγελοι’ είναι οι αγγελιοφόροι του Θεού, οι οποίοι μεταφέρουν το ευαγγέλιο της αγάπης του και της φανέρωσης του θελήματός του στις καρδιές μας, σαν μια εσωτερική αποκάλυψη από την παρουσία τους. Με τον ίδιο τρόπο, ενθυμούμενοι το πολύτιμο καθίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μας, τον ‘Οίκο ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ’ με τους τροφίμους του, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας με τη σοφία τους, γίνονται πραγματικοί αγγελιοφόροι της αγάπης του Θεού στον κόσμο».

Ο Αρχιεπίσκοπος θυμάται επίσης όλους τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες που διαμένουν σε Οίκους Ευγηρίας γράφοντας πως «μαζί με αυτούς, (τους τροφίμους του Οίκου Αγίου Μιχαήλ) ας περιλάβουμε και όλους τους απανταχού ηλικιωμένους αδελφούς και αδελφές, ειδικά αυτούς που εγκαταβιώνουν σε οίκους ευγηρίας σε όλη τη χώρα. Είναι άγγελοι με σημαντική εμπειρία ζωής και πλήρεις σοφίας, από τους οποίους πολλά έχουμε να ωφεληθούμε εάν τους προσφέρουμε φιλαδέλφεια, συντροφικότητα και αγάπη. Μπορεί να μην έχουν όλοι από τους ηλικιωμένους αδελφούς τη δυνατότητα να εγκαταβιώσουν στον οίκο ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ, αλλά όλους έχουμε τη δυνατότητα να τους ενσωματώσουμε στη ζωή των κοινοτήτων μας. Αυτή την ημέρα και κάθε ημέρα, καθώς ενθυμούμαστε αυτό το μοναδικό καθίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, ας μη ξεχνούμε αυτή τη γενεά των ‘λαθόντων αγγέλων’, οι οποίοι αποτελούν το θεμέλιο λίθο της Εκκλησίας μας στην Αμερική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς (Eric Adams) προκειμένου να δώσει το “παρών” στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού (2022 Mayors Summit Against Antisemitism - MSAA), όπως είχε προαναγγελθεί από τον Δήμο Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας