x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην κοινότητα Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ (Φωτογραφίες)

ΧΕΜΠΣΤΕΝΤ. ΛΟΝΓΚ ΑΙΛΑΝΤ. Παραμονή της εορτής μνήμης των Αγίων Πέτρου και Παύλου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, επισκέφθηκε την Τρίτη, 28 Ιουνίου, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ του Λονγκ Αϊλαντ στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Λειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελος της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης, π. Ηλίας Βίλλης (Σωτήρος-Ράι), ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Πάνος (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος-Κορώνα), ο Αρχιμανδρίτης π. Γεδεών Βαρύτιμος (Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Τζάκσον Χάιτς), ο Παύλος Παλαιστίδης (Αγίου Νικολάου, Φλάσινγκ), ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης (Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Μπρούκλιν), ο π. Ιωάννης Λάρδας (Αρχάγγελος Μιχαήλ, Πορτ Ουάσιγκτον), ο π. Αγαπητός Τσούνοφ (Άγιος Βασίλειος, Νιου Χέιβεν), ο π. Γεώργιος Καζούλης (Παναγίας του Άϊλαντ Παρκ), ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος (Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ), ο π. Ιωάννης Μεσολωράς (Άγιος Σπυρίδωνας, Αργοστόλι) από τη Μητρόπολη Κεφαλληνίας, ο αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο διάκος Μιχαήλ Γιαβρής.

Κατά την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, αναφέρθηκε στη μετάβαση της αποχώρησης του π. Κωνσταντίνου Ursache, από την κοινότητα του Αγίου Παύλου, «[…] ο οποίος […], μετά από όσα ωραία έμαθε […] κάτω από την εμπνευσμένη, καθηγεσία […] του πατρός Χριστοφόρου, ενός εκλεκτού και λαμπρού κληρικού της Αρχιεπισκοπής μας, άνοιξε τα φτερά του για να πάει […], με την οικογένειά του, σε μία άλλη κοινότητα στο Οχάιο και να υπηρετήσει τον λαό του Θεού. […] Με αυτήν την έννοια […], αυτή η κοινότητα πραγματικά, ακολουθεί τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος […] γύριζε από πόλη σε πόλη, δίδασκε το Ευαγγέλιο και έκανε μαθητές, χειροτονούσε διαδόχους […]».

Τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Λειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελος της Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης, π. Ηλίας Βίλλης, ο Αρχιμανδρίτης, π. Χρυσόστομος Πάνος, ο Αρχιμανδρίτης, π. Γεδεών Βαρύτιμος, ο Παύλος Παλαιστίδης, ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο π. Ιωάννης Λάρδας, ο π. Αγαπητός Τσούνοφ, π. Γεώργιος Καζούλης, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, και ο π. Ιωάννης Μεσολωράς, ο αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο διάκος Μιχαήλ Γιαβρής. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, αναφέρθηκε στο διδακτικό μήνυμα των βίων των Αγίων Πέτρου και Παύλου, οι οποίοι, όπως τόνισε, διαφωνούσαν ως προς το ερώτημα εάν όποιος ήθελε να γίνει χριστιανός, έπρεπε να γίνει πρώτα εβραίος, σύμφωνα με την εβραϊκή πίστη: «[…Οι Απόστολοι] δεν κοίταζαν […] αν ο Απόστολος [Παύλος…] είδε τον Χριστό […], αν ήταν μαζί τους από την αρχή, […] αν το παρελθόν του ήταν κακό, γιατί και εμείς, το κάνουμε καμμιά φορά […]. Βάζουμε ετικέτες στους ανθρώπους και τους κατηγορούμε και […] τους διώχνουμε από την καρδιά μας, από την Εκκλησία μας. […] Και συνήλθαν […στην Α’ Αποστολική Σύνοδο…] οι Απόστολοι και αφού παρακάλεσαν το Αγιο Πνεύμα […] να τους φωτίσει, αποφάσισαν τελικά ότι όντως, ο Απόστολος Παύλος είχε δίκιο. […] Ο Απόστολος Παύλος είναι αυτός που ανοίγει τους ορίζοντες του χριστιανισμού […] και έγινε ο Απόστολος των Εθνών. […] Δίδαξε το Ευαγγέλιο στους πάντες. Και περιόδευσε σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και στο τέλος, πλήρωσε την πίστη του αυτή με την ίδια του τη ζωή […]. Η γιορτή που κάνουμε μαζί, των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, είναι από μόνη της μία διδασκαλία για την Εκκλησία μας. Για όλους μας. Ενα παράδειγμα ότι μπορεί να διαφωνούμε, αλλά να διαφωνούμε από αγάπη για την Εκκλησία, όχι από τον εγωισμό μας. […] Εύχομαι το παράδειγμα των Αγίων Αποστόλων […] Πέτρου και Παύλου, οι οποίοι διαφωνούσαν τόσο δυνατά και που τελικά μαρτύρησαν και οι δύο […] για τον Χριστό να μας εμπνέει […] και να μας φωτίζει και να μας καθοδηγεί και στην οικογενειακή […] και […] επαγγελματική μας ζωή, αλλά κυρίως, στην εκκλησιαστική μας ζωή και να οδηγεί αυτό το Πνεύμα την Αρχιεπισκοπή μας, που γιορτάζει τα 100 της χρόνια εφέτος ‘από δόξης εις δόξαν, Κυρίου’. Αμήν».

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου, π. Χριστόφορος Κωνσταντινίδης (Fr. Christopher Constantinides), εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμητική παρουσία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, και τους ιερείς που λειτούργησαν για να τιμήσουν την εορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Η πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Φράνσις Τσιγώνια Λάτφι (Frances Tsigonias Lutfy), μίλησε μέσω του «Ε.Κ.» για τη σημασία της επίσκεψης και του λόγου του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, για την κοινότητα του Αγίου Παύλου: «Είναι τιμή μας που έχουμε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, να τιμήσουμε αυτήν την πολύ σπουδαία εορτή στην κοινότητά μας. Και τα λόγια που είπε στο κήρυγμά του σημαίνουν πολλά για εμάς αυτή τη μεταβατική περίοδο που μας αφήνει ο βοηθός ιερέας, π. Κωνσταντίνος Ursache, και έγινε ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Γιανγκστάουν του Οχάιο».

Στιγμιότυπο κατά το οποίο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, διανέμει αναμνηστικά δώρα στα ιεροπαίδια. Διακρίνονται επίσης, ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, και ο διάκος Μιχαήλ Γιαβρής. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος «Η Αγία Αννα», Παρασκευή Ζαφειρίου, είπε μέσω του «Ε.Κ.» αναφορικά με την επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, στην εορτάζουσα κοινότητα και για το κέρασμα που παρατέθηκε στην κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων: «Είναι τιμή μας που έχουμε και πάλι κοντά μας τον Σεβασμιώτατο. Με την επίσκεψή του, τον γνωρίζουμε καλύτερα και τον εκτιμούμε ακόμα περισσότερο. Από τις κυρίες της Φιλοπτώχου, η υπεύθυνη του γεύματος της φετινής εορταστικής εκδήλωσης ήταν Νικόλ Ρουσάκη (Nicole Rousakis) και όλες οι κυρίες που ήταν εδώ σήμερα, […] ήταν εκπληκτικές. Ετοίμασαν τα πάντα […]».

Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Χάρης Ραπτάκης (Harry Raptakis), όπως επίσης οι Μπιλ Καλλίνικος (Bill Kallinikos), Γεώργιος Κ. Λάβας (George K. Lavas) και Πίτερ Ξάνθος (Peter Xanthos), οι οποίοι είναι και μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ήταν επίσης, οι Μπιλ Δήμας (Bill Demas), Γεώργιος Ζάκος (George Zakos), Τζιμ Τζίνης (Jim Ginis), Ιώαννης Μαυρογιάννης (Yianni Mavroyiannis), Μπιλ Πάππας (Bill Pappas), Χάρης Δουνέλης (Harris Dounelis) και John Lagonikos (Ιωάννης Λαγωνικός). Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο είναι οι Κάρολ Ντεπιέττο (Carol Depietto-αντιπρόεδρος), Νικ Κοντολέον (Nick Kontoleon-γραμματέας), Γεώργιος Βασιλάκης (George Vasilakis-ταμίας), Λου Γεόστρος (Lou Yeostros-οικονομικών), Έντγκαρ Σιάρ (Edgar Ciar-οικονομικών) και οι πρώην πρόεδροι Γεώργιος Μαρίνος (George Marinos), Γεώργιος Βόρκας (George Vorkas) και Αντώνης Βάκκαρη (Anthony Vaccari).

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στην κοινότητα Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ της Νέας Υόρκης. Διακρίνεται επίσης, ο αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στην κοινότητα Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη
Στην αίθουσα εκδηλώσεων της κοινότητας Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ της Νέας Υόρκης. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Παύλου, π. Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου Κεφαλληνίας, π. Ιωάννης Μεσολωράς, η πρόεδρος, Παρασκευή Ζαφειρίου, και μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητος «Η Αγία Άννα» και άλλοι. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη
Στιγμιότυπο από την παράθεση κεράσματος στην αίθουσα εκδηλώσεων της κοινότητας Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ της Νέας Υόρκης. Στο βάθος διακρίνονται ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Χριστόφορος Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελεύθερος χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγύησης αφέθηκε ο Ελληνοκύπριος φοιτητής - και πρώην τερματοφύλακας της ΠΑΕΕΚ - Γεώργιος Θεοδουλίδης (George Theodoulides), ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Κυριακή το πρωί, με την κατηγορία της κλοπής σε Εβραϊκή Συναγωγή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ