x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο εμβολιασμός δεν αποτελεί αποκήρυξη του Χριστού

Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι η Εκκλησία, γενικά, είναι αρνητική στα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Δεν είναι. Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις κληρικών, όλων των βαθμίδων, που με το παράδειγμα και τα κηρύγματά τους διαστρεβλώνουν την εικόνα και δίνουν λαβή για κριτική εναντίον της Εκκλησίας.

Ευτυχώς η εδώ Εκκλησία μας, με μια γενναία για την περίοδο εκείνη απόφαση, τάχθηκε από την αρχή υπέρ των εμβολίων.

Αρα δεν αναφέρομαι σε αυτήν. Ούτε αναφέρομαι στην κορυφή της Εκκλησίας της Ελλάδας όπου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος -που και ο ίδιος ασθένησε από τον κορωνοϊό- παροτρύνει τους πιστούς να εμβολιαστούν.

Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις, όπου ορισμένοι Μητροπολίτες -και ιερείς- ακολουθούν την δική τους γραμμή και ζητούν από τους πιστούς τους να μην εμβολιάζονται.

Παρουσιάζονται ως πιο κοντά στον Χριστό, ως πιο ορθόδοξοι χριστιανοί, σε αντίθεση προφανώς με εκείνους που εμπιστεύονται την σωτηρία τους από τον κορωνοϊό στην Επιστήμη.

Δεν ευθύνονται μόνον αυτοί για το τελευταίο κύμα των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα και αλλού. Φέρουν όμως και αυτοί σημαντική ευθύνη γιατί, ως πρόσωπα εξουσίας, ο λόγος τους έχει βαρύτητα.

Ενα καλό παράδειγμα προς εξέταση είναι η Ρουμανία.

Διαβάζω στους χθεσινούς «New York Times» ότι η χώρα αυτή έχει τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων στην Ανατολική Ευρώπη. 600 άτομα πέθαναν την περασμένη Τρίτη από την πανδημία. Η αναλογία σε κρούσματα, σχετικά με τον πληθυσμό της, είναι σχεδόν εφτά φορές μεγαλύτερη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και 17 φορές από ό,τι στη Γερμανία.

Παρ’ όλα αυτά, ένας ορθόδοξος Μητροπολίτης, ο Αμβρόσιος της Γεωργίου (Αmbrose of Giurgiu), ζήτησε από τους πιστούς της περιοχής του «να μην τους ξεγελά η τηλεόραση και να μην φοβούνται τον κορωνοϊό», συμπληρώνοντας: «Μην σπεύδετε να εμβολιαστείτε».

Οι ρουμανικές Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα, με την κατηγορία του κακουργήματος σε βάρος του, για διασπορά ψευδών και επικίνδυνων πληροφοριών.

Το ίδιο και κατά γνωστών πολιτικών που και εκείνοι τάσσονται εναντίον των εμβολίων, με αποτέλεσμα τα κρούσματα και οι θάνατοι να είναι τόσοι πολλοί.

Η Θεολογία και η Επιστήμη δεν ήταν πάντα σε αντίθεση. Αυτό αποτελεί ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο.

Από την αρχή επικράτησε η αλήθεια ότι υπάρχει χώρος τόσο για τη Θεολογία όσο και για την Επιστήμη. Και μάλιστα πολλοί από τους μεγαλύτερους επιστήμονες, όπως ο Νεύτων (Newton), υπήρξαν πιστοί χριστιανοί.

O λόγος είναι ότι η Επιστήμη μπορεί να φτάσει μέχρι ένα σημείο. Δεν είναι σε θέση να δει την γενική εικόνα της Δημιουργίας του Κόσμου.

Το θέμα του κορωνοϊού, λοιπόν, είναι καθαρά ένα επιστημονικό θέμα. Οπως τόσα και τόσα άλλα ιατρικά θέματα που αντιμετωπίζουμε. Οπως τόσα άλλα εμβόλια που κάνουμε από μικρά παιδιά και φάρμακα που παίρνουμε.

Είναι για το λόγο αυτό τραγικό το γεγονός ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού πολιτικοποιήθηκε. Οτι έχει δημιουργηθεί ένα κόμμα, διεθνώς, το κόμμα των αντιρρησιών, οι οποίοι μάχονται μία ολοφάνερη και σωτήρια αλήθεια, την επιστημονική ανακάλυψη.

Και με πονά, όταν πληροφορούμαι ότι άνθρωποι υποφέρουν, χάνουν τη ζωή τους γιατί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι το τόσο βασικό: να εμβολιαστούν.

Δεν αρνούνται όμως να κάνουν μία εγχείρηση καρδιάς. Να κάνουν το εμβόλιο για την γρίπη. Να πάρουν την αγωγή που συνιστούν οι γιατροί για τις τόσες άλλες ασθένειες που ως άνθρωποι αντιμετωπίζουμε.

Προς Θεού. Ο εμβολιασμός δεν αποτελεί αποκήρυξη του Χριστού. Δεν αποτελεί προδοσία του.

Το αντίθετο. Τι πιο χριστιανικό από κάτι που σώζει ανθρώπινες ζωές. Και να ευχαριστούμε τον Θεό που υπάρχει αυτό το εμβόλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόσκληση του «Εθνικού Κήρυκα» την περασμένη Τρίτη για διαβούλευση πάνω στην πρόταση του απερχόμενου γενικού προξένου Νέας Υόρκης Κωνσταντίνου Κούτρα, περί ανάγκης συνεργασίας των διοργανωτών της Εθνικής Παρέλασης της 5ης Λεωφόρου του Μανχάταν με το ελληνικό δημόσιο και τον αμερικανικό και ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ανοίγει το ομογενειακό «Κουτί της Πανδώρας».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας