x
 

Πολιτική

Ο Γιώργος Τσούνης μιλά στον «Ε.Κ.»: Τα ελληνικά και αμερικανικά συμφέροντα και αξίες ταυτίζονται

28 Ιανουαρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Μια εκ βαθέων συνέντευξη στον «Ε.Κ.», κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της μέχρι σήμερα θητείας του στην Αθήνα ως πρέσβης των ΗΠΑ, παραχώρησε ο κ. Γιώργος Τσούνης. Χαλαρός και ευδιάθετος με το χαμόγελο στα χείλη του, το οποίο όπως είπε «δεν έχει φύγει καθόλου από την ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα» τον περασμένο Μάιο, ο κ. Τσούνης μάς υποδέχθηκε στην πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα και μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις εντυπώσεις που έχει αποκομίσει από την Ελλάδα για τα ελληνοτουρκικά, για την επιρροή της Ρωσίας στην Ελλάδα και φυσικά για τον αγαπημένο του Πλάτανο. Επεσήμανε πως τα ελληνικά και τα αμερικανικά συμφέροντα και αξίες ταυτίζονται εξ ου και το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι το καλύτερο που έχει υπάρξει ποτέ, ενώ τόνισε ότι ο ρόλος του δεν είναι να υπαγορεύει στους Ελληνες αξιωματούχους τι να κάνουν, αλλά να συνεργάζεται μαζί τους.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυξ»: Είστε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τους τελευταίους 8,5 μήνες. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας μέχρι σήμερα;

Γιώργος Τσούνης: Το χαμόγελο δεν έχει φύγει από τα χείλη μου από την ημέρα που ήρθα στην Ελλάδα. Οι Ελληνες μου δείχνουν την αγάπη και την φιλοξενία τους. Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος εδώ στην Ελλάδα που να μου έχει πει κακή κουβέντα. Εγώ θυμάμαι την Ελλάδα χρόνια πίσω και την συγκρίνω με το τώρα. Η χώρα έχει αλλάξει πάρα πολύ. Βλέπω πολλή κίνηση στα μαγαζιά, δεν είναι κανένα άδειο, βλέπω δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα, βλέπω αμερικανικές εταιρείες να έρχονται στην Ελλάδα, βλέπω ξενοδοχεία να χτίζονται παντού, βλέπω μεγάλη κίνηση στον τουρισμό.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσούνης, με τη μητέρα του Ελένη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του ιδίου

«Ε.Κ.»: Πού αποδίδετε το θετικό κλίμα που υπάρχει; Και πού αποδίδετε τις επενδύσεις των αμερικανικών εταιρειών στη χώρα;

Γιώργος Τσούνης: Οι επιχειρήσεις πηγαίνουν εκεί που τις θέλουν και μένουν εκεί που τις εκτιμούν. Η Ελλάδα έχει το μοναδικό εκείνο συστατικό που είναι απαραίτητο για να προσελκύσει μια χώρα επενδύσεις: υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό προσωπικό. Με απλά λόγια, οι Ελληνες είναι έξυπνοι και σπουδασμένοι και θέλουν να δουλέψουν. Οι αμερικανικές εταιρείες που έρχονται εδώ και ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια χρειάζονται αυτό το έτοιμο υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Η Ελλάδα γενικά έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο να δημιουργήσει ένα κατάλληλο επενδυτικό και οικονομικό οικοσύστημα. Οι αριθμοί άλλωστε το αποδεικνύουν αυτό: ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς.

«Ε.Κ.»: Η συνεργασία σας μέχρι στιγμής με τους Ελληνες αξιωματούχους πώς είναι;

Γιώργος Τσούνης: Είναι πολύ καλή. Οπου πηγαίνω θα συναντηθώ με τον περιφερειάρχη, με τον δήμαρχο με τον Μητροπολίτη και τους τοπικούς βουλευτές. Μιλάω με την κυβέρνηση με την οποία συνεργάζομαι πολύ καλά, και η οποία θέλω να σημειώσω είναι εξαιρετικά ικανή, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι πρέπει να ακούς όλες τις απόψεις. Θα πρέπει να είσαι προσεκτικός ως πρέσβης των ΗΠΑ. Για πολλά χρόνια οι πρέσβεις πίστευαν ότι ο ρόλος τους ήταν να υπαγορεύουν στους Ελληνες τι να κάνουν. Αυτός όμως δεν είναι ο ρόλος του Αμερικανού πρέσβη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σχέση συνεργασίας που πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό. Συνεργαζόμαστε για να επιλύουμε κοινά ζητήματα στην περιοχή, δεν πρέπει να λέει ο ένας στον άλλο τι να κάνει.

«Ε.Κ.»: Πόσο δύσκολη είναι η ισορροπία του να είστε Ελληνας στην καταγωγή και ταυτόχρονα αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Ελλάδα;

Γιώργος Τσούνης: Αυτό που έχω ακούσει είναι «ο Τσούνης είναι μισός Ελληνάρας και μισός σκληρός Αμερικανός πρέσβης». Οι Ελληνες είναι ώριμοι. Εφηύραν τη Δημοκρατία, εφηύραν την πολιτική, εφηύραν το θέατρο. Ξέρουν πολύ καλά ποιος είναι ο ρόλος μου, είμαι εδώ για να υποστηρίζω και να δουλεύω για τα αμερικανικά συμφέροντα και αξίες. Και πρέπει να σας πω ότι στους 8,5 μήνες που είμαι στην Ελλάδα δεν έχω βρει ούτε μια κατάσταση στην οποία τα αμερικανικά και τα ελληνικά συμφέρονται και αξίες να μην ταυτίζονται. Η Ελλάδα είναι δημοκρατία, έχει ελευθερίες και στηρίζεται σε αξίες, είναι αξιόπιστη, είναι σταθερή, δεν απειλεί κανέναν, επιδιώκει την ειρήνη, τη συνεργασία και καταλαβαίνει πολύ καλά ότι το μέλλον περνά μέσα από τη Δύση, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Πού μπορούν οι ΗΠΑ λοιπόν να διαφωνήσουν με την Ελλάδα; Το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι το καλύτερο που έχει υπάρξει ποτέ και εγώ θα εργαστώ για να το κάνω καλύτερο.

«Ε.Κ.»: Δίνετε λοιπόν μεγάλη σημασία στην συνεργασία με την Ελλάδα.

Γιώργος Τσούνης: Φυσικά. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιλύουν τα προβλήματα μόνες τους. Και τα ζητήματα είναι πολλά. Υπάρχει τελευταία το θέμα της Ουκρανίας. Υπάρχει μια στροφή προς την Ασία. Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να συνεργάζονται με αξιόπιστους συμμάχους, αυτός είναι και ο λόγος που επενδύσουμε μεγάλα ποσά στην υποδομή του ελληνικού στρατού, επενδύουμε στη δυναμική του να υποστηρίζει τις ΗΠΑ να επιλύουν περιφερειακά προβλήματα ώστε να υπάρχει σταθερότητα. Γι’ αυτό και πολλές φορές λέω οι ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερο την Ελλάδα από όσο η Ελλάδα χρειάζεται τις ΗΠΑ.

«Ε.Κ.»: Η ρητορική της Αγκυρας σας ανησυχεί; Μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί μια άλλη.

Γιώργος Τσούνης: Πιστεύω ότι είναι ώρα για αυτοσυγκράτηση όχι για προκλητική ρητορική. Μετά και τον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι μια ένταση στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Και στο κάτω-κάτω αυτό είναι που θέλει η Ρωσία. Και τολμώ να πω ότι οι Ελληνες και οι Τούρκοι είναι αρκετά έξυπνοι για να χειραγωγούνται από τη Ρωσία που έχει ως προτεραιότητά της να υπάρχουν εντάσεις στο ΝΑΤΟ και στη Δύση. Τα θέματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι επιλύσιμα, αλλά απαιτούν σεβασμό και διάλογο βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν συνυπάρξει για τόσα χρόνια, είναι γείτονες και θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν ειρηνικά παρά τα προβλήματα.

«Ε.Κ.»: Η επιρροή της Ρωσίας στην Ελλάδα σας απασχολεί;

Γιώργος Τσούνης: Ναι, πάρα πολύ. Εν τω μεταξύ η Ρωσία δεν έχει κάνει τίποτα να βοηθήσει την Ελλάδα για δεκαετίες. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο ελληνικός λαός πέθαινε από την πείνα και οι ΗΠΑ είχαν στείλει εκατομμύρια τόνους τροφίμων. Οι γονείς μου μού είπαν ότι είδαν τότε για πρώτη φορά μεγάλα κομμάτια τυριού. Η Αμερική είχε στείλει στην Ευρώπη για να ξαναχτιστεί 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή παραπάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σημερινά χρήματα. Από αυτά η Ελλάδα πήρε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ηταν 3 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας τότε. Οταν η Ελλάδα καταστράφηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ρώσοι έστειλαν όπλα να πάρουν την πρώτη Δημοκρατία της Γης και να την κάνουν μια άλλη Ανατολική Γερμανία. Την ίδια ώρα η Αμερική ήρθε με χρήματα να την ξαναχτίσει.

«Ε.Κ.»: Με τον Ρώσο πρέσβη έχετε επαφές;

Γιώργος Τσούνης: Καθόλου.

«Ε.Κ.»: Οταν θα τελειώσει η θητεία σας πώς θέλετε να σας θυμούνται στην Ελλάδα;

Γιώργος Τσούνης: Πρώτα οι άνθρωποι με τους οποίους είμαι μαζί στην πρεσβεία θέλω να λένε ότι ο πρέσβης ενδιαφερόταν για τους ανθρώπους και τους σεβόταν και ότι τους το έδειχνε όχι με τα λόγια αλλά με τις πράξεις του. Ο ελληνικός λαός θέλω να λέει ότι ο πρέσβης κατάφερε να φέρει την Ελλάδα και τις ΗΠΑ πιο κοντά και ότι τα κατάφερε δείχνοντας σεβασμό στην Ελλάδα. Και στο τέλος θέλω να λένε όλοι ότι ήταν καλός άνθρωπος που εργάστηκε για τις κορυφαίες προτεραιότητές του: περιφερειακή ευημερία και ειρήνη, στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στους βασικούς τομείς (Αμυνα, Εκπαίδευση, Υγεία, Ενέργεια, Επενδύσεις) και ενδιαφέρον για όλους τους ανθρώπους.

«Ε.Κ.»: Το γεγονός ότι είστε Ελληνοαμερικανός πιστεύετε ότι βοηθά να περιοριστεί ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα;

Γιώργος Τσούνης: Ελπίζω. Να πω όμως ότι όλοι μας κάνουμε λάθη. Οι ΗΠΑ έκαναν λάθη στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος Κλίντον ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτά. Σήμερα όμως έχουμε μια διαφορετική σχέση σε σύγκριση με το παρελθόν. Θα πρέπει να εστιάζουμε στο σήμερα αντί να πηγαίνουμε 50 χρόνια πίσω. Τότε ήταν άλλες εποχές με άλλους πρωταγωνιστές. Θα ήταν πιο παραγωγικό να εστιάζουμε στο εύρος και το βάθος της σχέσης μας σήμερα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα γνωρίζει την Ελλάδα, ο πρέσβης των ΗΠΑ κατανοεί τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και προσεγγίζει αυτή τη σχέση με μεγάλο σεβασμό. Παράλληλα, ο τωρινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο, έχει μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που είναι πολύ σπάνιο, η Ελλάδα είναι στο πρόγραμμα των F-16, το επίπεδο της συνεργασίας των δυο χωρών είναι σε επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν.

«Ε.Κ.»: Τι σημαίνει Πλάτανος για τον Γιώργο Τσούνη;

Γιώργος Τσούνης: Στους 8,5 μήνες που είμαι στην Ελλάδα έχω πάει στον Πλάτανο 7 φορές. Τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής μου τα έχω περάσει στον Πλάτανο. Από το 1975 που πρωτοπήγα, όταν ήμουν 7 ετών, μέχρι σήμερα έχω κάνει φίλους με τους οποίους κάνω παρέα. Θυμάμαι έντονα τα πρώτα χρόνια που ζούσε ο παππούς, η γιαγιά μου, ο θείος και η θεία μου. Πηγαίνω και σήμερα γιατί δεν θέλω να ξεχάσω τις ρίζες μου, όπως μου είπε η μάνα μου. Και θέλω τα παιδιά μου να μάθουν από πού ερχόμαστε, να μάθουν τη φτώχεια που είχαμε. Η μάνα μου μού είπε «δεν είχαμε χρήματα, ήμασταν φτωχοί, όμως ήμασταν πλούσιοι σε αγάπη». Αυτό άλλωστε είναι η ζωή, η οικογένεια, οι φίλοι, ο τόπος σου.

«Ε.Κ.»: Τα παιδιά μιλάνε ελληνικά;

Γιώργος Τσούνης: Τα παιδιά πρώτα έμαθαν ελληνικά και μετά έμαθαν αγγλικά. Κάνουν ελληνικά στο σχολείο και πιστεύω θα μιλάνε καλύτερα από εμένα.

«Ε.Κ.»: Στον ελεύθερο χρόνο τι κάνετε;

Γιώργος Τσούνης: Μου αρέσει να περπατάω. Οπου πηγαίνω απολαμβάνω να κάνω περιπάτους. Για παράδειγμα πρόσφατα ήμουν στη Ρόδο Σάββατο και Κυριακή. Το βράδυ του Σαββάτου περπάτησα στην παλιά πόλη για μιάμιση ώρα. Την Κυριακή σηκώθηκα πρωί και περπάτησα στο κέντρο για 2 ώρες. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα που ήταν αργία, περπατήσαμε στην Αθήνα για 4 ώρες και σταματήσαμε στην Ομόνοια για ρυζόγαλο.

«Ε.Κ.»: Από ελληνικά τι μουσική ακούτε;

Γιώργος Τσούνης: Μου αρέσει ο Χατζηγιάννης, ο Ρέμος, η Αννα Βίσση και ο Κωνσταντίνος Αργυρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μετά από το συναρπαστικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για 11 ημέρες επί ελληνικού εδάφους κι αφού έτυχε παντού ενθουσιώδους υποδοχής, ήλθε η ώρα να παραδοθεί στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ