x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μακάρθι πρόεδρος της Βουλής αλλά με τι κόστος;

Τελικά χρειάστηκε να γίνουν 15 ψηφοφορίες για να εκλεγεί ο Κέβιν Μακάρθι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου που μας πέρασε. Είχαν προηγηθεί τέσσερις μέρες έντονων, μερικές φορές, διαπραγματεύσεων.

Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς απαιτούσε η ακραία ομάδα των Ρεπουμπλικανών που εμπόδιζε την εκλογή του Κέβιν Μακάρθι. Είμαι όμως βέβαιος ότι θα γίνει σαφές τι ακριβώς του επέβαλαν, καθώς θα περνά ο καιρός και οι υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντί τους θα επηρεάζουν την ηγεσία του και την λειτουργία της Βουλής, δηλαδή τις υποθέσεις του κράτους.

Η εικόνα της Αμερικής, όπως αυτή έφτανε στα πέρατα του Κόσμου από όσα διαδραματίζονταν στην Βουλή, δεν ήταν καθόλου θετική.

Ηταν εικόνες βαθιάς πολιτικής πόλωσης, διχασμού, παθών, που συναντά κανείς σε μη αναπτυγμένες χώρες. Εκεί που οι μειοψηφίες επιθυμούν να επιβάλουν τις απόψεις τους στην πλειοψηφία.

Ηταν εικόνες που «πάγωσαν» την χώρα. Που έφεραν ξανά στο προσκήνιο την έλλειψη ενότητας όχι μόνο μεταξύ οπαδών των δυο κομμάτων, αλλά και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Απέδειξαν πόσο μακρύ ακόμα δρόμο έχει να διανύσει η χώρα για να επιστρέψει στην πλήρη ομαλότητα.

Και αυτά σε έναν Κόσμο που βρίσκεται σε αναβρασμό, σε πόλεμο, σε οικονομική κρίση.

Τελικά υπάρχει και ένα δίδαγμα από όλη αυτή την θλιβερή ιστορία.

Ο Μακάρθι έκανε πολλές υποχωρήσεις -για να μην πω ότι πούλησε την ψυχή του- στον Τραμπ για να έχει την εύνοιά του στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Βουλής.

Για παράδειγμα, στις 11 Ιανουαρίου 2021, πέντε μέρες μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, είχε δηλώσει: «Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής σε εσάς όπως ήμουν και πολύ σαφής με τον Πρόεδρο. Εχει ευθύνη για τα λόγια και τις πράξεις του. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».

Κι όμως, λίγες μέρες αργότερα επισκέφτηκε τον Τραμπ στην Φλόριδα και φωτογραφήθηκε μαζί του.
Δεν φαίνεται αυτό να τον βοήθησε. Πιθανόν και να του έκανε ζημιά. Βέβαια, και οι Δημοκρατικοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Θα μπορούσαν να του είχαν δώσει τις ψήφους που χρειαζόταν και να μην είχε ανάγκη από την ψήφο των ακραίων στοιχείων.

Ομως βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν πολιτικά πόντους. Και να το απολαύσουν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αδέλφια αναγνώστες,Η εποχή μας θα μείνει στην Ιστορία για τις επαναστατικές τεχνολογικές εφευρέσεις.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ