x

Υπόλοιπος Ελληνισμός

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος ο οποίος επισκέπτεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοση του Σαββατοκύριακου 4-5 Δεκεμβρίου, κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου χοροστάτησε την Κυριακή στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Ο κ. Ευάγγελος είχε συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σε κάποιες εκ των οποίων παρόντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αν και άκουσε με προσοχή τον Μητροπολίτη Ευάγγελο που απάντησε στις αιτιάσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, τόσο σ’ εκείνες που υπέβαλλε στην εισήγηση του στον Πατριάρχη και τη Σύνοδο τον Οκτώβριο του 2020, όσο και σε πρόσφατες που έχουν ανακύψει, συντάχθηκε με το μέρος του Ελπιδοφόρου ακολουθώντας την πάγια τακτική του Φαναρίου να συντάσσεται με τον «Πρώτον» της τοπικής Εκκλησίας και εν προκειμένω με τον Ελπιδοφόρο.
Την μόνη παρέμβαση που έκανε ο Πατριάρχης εν είδη εντολής στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ήταν «να μην φτάσουν τα πράγματα στα δικαστήρια» και να αποφευχθεί ο διασυρμός προσώπων και θεσμών στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Όπως ήδη έχομε σημειώσει ο Μητροπολίτης Ευάγγελος διετέλεσε επί δέκα επτά έτη Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, στην οποία είχε εκλεγεί παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου του 2020 κατόπιν εισήγησης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο Πατριάρχης και η Σύνοδος τον απέπεμψαν τον Ευάγγελο από την Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και τον εξέλεξαν στην Μητρόπολη Σάρδεων της Μικράς Ασίας. Στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος διόρισε ως Αρχιεπισκοπικό Προϊστάμενο τον Επίσκοπο Μηδείας Απόστολο και πρωτοσύγκελλο τον Αρχιμανδρίτη Χριστόφορο Οικονομίδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.» υπάρχει δυσφορία ανάμεσα σε αρχιερείς του Φαναρίου για τον τρόπο με τον οποίον έγινε η αποπομπή του Ευαγγέλου από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, ενώ ακόμα και ιεράρχες που συμμετείχαν στη Σύνοδο εκείνης της περιόδου του Οκτωβρίου του 2020 και ψήφισαν για τις αποφάσεις της, εκ των υστέρων ομολογούν πως «ήταν λάθος» τα γενόμενα.

Εν τω μεταξύ στο Φανάρι δημιουργήθηκε επεισόδιο ανάμεσα σε δύο εκ των κορυφαίων ιεραρχών του Θρόνου και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, για θέμα που αφορούσε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης επί ημερών της ηγουμενίας του Ελπιδοφόρου που αναγκάσθηκε να παρέμβει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και αποδείχθηκε τελικά ότι ο Ελπιδοφόρος δεν ήταν εν αδίκω, αλλά είχε τακτοποιήσει το θέμα και είχε δώσει απολογισμό προ της αναχωρήσεως του από εκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. H ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκαινίασε την περασμένη Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, έναν νέο ιστότοπο όπου κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να παραγγείλει τέσσερα Covid-19 τεστ για το σπίτι (self-test).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί φορείς στην Αθήνα.

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.