x
 

Ελλάδα

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

11 Απριλίου 2024

ΔΕΛΦΟΙ. Εν μέσω του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, διεξήχθη μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνεδρία με θέμα τη “Θρησκευτική Διπλωματία”, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ ανέπτυξε την Ορθόδοξη θεώρηση του ζητήματος. Το πάνελ αποτέλεσε έναυσμα για μία ζωηρή ανταλλαγή ιδεών, εστιάζοντας στον καταλυτικό ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στην προαγωγή της ειρήνης και της κατανόησης στη σύγχρονη εποχή.

Ο Γέρων Χαλκηδόνος συνέβαλε ενεργά στον διάλογο περί της διασταύρωσης της πίστης και της κρατικής τέχνης, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι θρησκευτικές αρχές δύνανται να ασκήσουν ευεργετική επίδραση στις διεθνείς σχέσεις και τις προσπάθειες εδραίωσης της ειρήνης. Το μήνυμά του υπογράμμισε τον σημαίνοντα ρόλο της Εκκλησίας στην καλλιέργεια της ενότητας και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των εθνών. Οι απόψεις του προσέφεραν μια πρωτότυπη οπτική αναφορικά με τον τρόπο που οι θρησκευτικοί ηγέτες δύνανται να συνδράμουν στην επίλυση των φλεγόντων ζητημάτων του καιρού μας.

Φωτογραφία: Iερά Μητρόπολη Χαλκηδόνος

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις ποικίλες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση του διαλόγου με τις λοιπές Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, καθώς και στον τομέα του ακαδημαϊκού διαλόγου με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, με απώτερο σκοπό την επικράτηση της ειρήνης και της καταλλαγής. Επιπροσθέτως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στην απονομή Αυτοκεφαλίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Το πάνελ για τη Θρησκευτική Διπλωματία απαρτίστηκε από μια χορεία διακεκριμένων ομιλητών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η καθηγήτρια κ. Ελισάβετ Προδρόμου του Boston College, ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και ο καταξιωμένος πρέσβης ε.τ. κ. Τάσος Κριεκούκης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλου. Από κοινού, διερεύνησαν τα σημεία τομής της πίστεως και της πολιτικής, αναδεικνύοντας την κομβική επίδραση των θρησκευτικών θεωρήσεων στην παγκόσμια σκηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΡΓΟΣ. Η πόλη του Άργους και ολόκληρη η Αργολίδα γιορτάζει και τιμά τον προστάτη Άγιο Πέτρο επίσκοπο Άργους τον θαυματουργό με λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ