x

Category

Χειροθετήθηκαν Οφικιάλιοι οι θεράποντες ιατροί του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

01 Δεκεμβρίου 2022
Των Θεοδώρου Καλμούκου και Χριστόδουλου Αθανασάτου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ως Αρχοντες Οφικιάλιοι χειροθετήθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο οι τέσσερις θεράποντες Ελληνοαμερικανοί γιατροί, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό του και πρωτοστάτησαν στην αποκατάσταση της υγείας του, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις ΗΠΑ, το Νοέμβριο του 2021.

Ο λόγος για τους Δρα Γεώργιο Ντάγγα (Dr. George Dangas), Δρα Σταμάτιο Λεράκη (Dr. Stamatios Lerakis), Δρα Γεώργιο Σύρο (Dr. George Syros) και Δρα Ιωάννη Τόμας (Dr. John Thomas), οι οποίοι παρακολούθησαν την πορεία της υγείας του Παναγιωτάτου, προχωρώντας σε επιτυχημένη τοποθέτηση στεντ στο νοσοκομείο Mount Sinai.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, αλλά και προσκυνητών από τις ΗΠΑ, καθ’ οδόν προς τους Αγίους Τόπους, ο κ.κ. Βαρθολομαίος έπλεξε το εγκώμιο των τεσσάρων ομογενών ιατρών, τόσο για την επιστημονική κατάρτισή τους, όσο και το ήθος τους.

«Τιμάμε εσάς τους νέους Οφικιάλιους για την επιστημοσύνη και το ήθος σας, την προσφορά σας στον χώρο της Ιατρικής και την ανθρωπιά σας, την αφοσίωσή σας στη Μεγάλη Εκκλησία, την πίστη στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας και για το σύγχρονο πνεύμα σας», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Διακρίνονται οι ομογενείς γιατροί Δρ. Γεώργιος Σύρος, Δρ. Ιωάννης Τόμας και Δρ. Γεώργιος Ντάγγας, οι οποίοι, μαζί και με τον Δρα. Σταμάτη Λεράκη, χειροθετήθηκαν οφφικιάλιοι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Φωτογραφία: GOA/Δημήτριος Πανάγος

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σχέση επιστήμης και πίστης, τονίζοντας ότι, επί της ουσίας, αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, ενώ άσκησε αυστηρή κριτική σε ακραίους κύκλους εντός της Εκκλησίας οι οποίοι διαχωρίζουν τη θέση τους από την επιστήμη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους ιερωμένους που εξέφρασαν ανάλογες θέσεις την περίοδο της πανδημίας.

«Πίστη και γνώση δεν είναι αντίπαλοι, αλλά συνεργοί στην υπηρεσία του ανθρώπου και του κόσμου. Οπως η πίστη, έτσι και η γνώση είναι θείο δώρο και άνωθεν ευλογία. Δεν αποτελεί ένδειξη γνήσιας πίστης στον Θεό το να απορρίπτουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης, όπως το ζήσαμε εκ μέρους φονταμενταλιστικών κύκλων, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά αποτελεί αχαριστία και αγνωμοσύνη προς τον πάνδωρο Κύριο για το πολύτιμο δώρο της ζωής και της υγείας, το οποίο οφείλουμε να δεχόμαστε με ευχαρίστηση και να το προστατεύουμε», ανέφερε ο Παναγιώτατος.

Υπενθυμίζεται ότι η αναγόρευση των ομογενών γιατρών σε Αρχοντες είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την απονομή του Αθηναγορείου Βραβείου, στις αρχές Οκτωβρίου.

«Μεγάλη η τιμή από τον Πατριάρχη»

Σε δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο Δρ Γεώργιος Ντάγγας στον οποίον απονεμήθηκε το οφίκιο του Ρεφερεδαρίου, από το Καρδιολογικό Συνέδριο στο Κάιρο στο οποίο συμμετέχει, είπε πως «κατ’ αρχήν όλοι ξέρουμε ότι είναι ύψιστη τιμή στη δική μας Ορθόδοξη Εκκλησία. Για μένα προσωπικά θα ήταν κάτι το ασύλληπτο πριν από μερικά χρόνια λόγω της απωτέρας καταγωγής του πατέρα μου από την Κωνσταντινούπολη και από την περιοχή Χαλκηδόνος στην οποία ήταν Μητροπολίτης ο τωρινός Πατριάρχης. Προ εκατονταετίας έφυγε πρόσφυγας ο πατέρας μου μικρό παιδί» και συμπλήρωσε «είμαι βαθιά συγκινημένος».

Φωτογραφία: GOA/Δημήτριος Πανάγος

Στην ερώτηση πώς πηγαίνει η υγεία του Πατριάρχη, απάντησε «υπέροχα, χαίρει άκρας υγείας αυτή τη στιγμή, είναι ακμαιότατος».

Αναφορικά με το αν τον εξέτασαν τώρα που ήταν εκεί, ο Δρ Ντάγγας, είπε: «βεβαίως, και οι γιατροί που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη ήθελαν να έχουμε και μία ειδική σύσκεψη μαζί τους για να ανανεώσουμε τις ιατρικές και καρδιολογικές εντολές».

Επίσης, ο Δρ Γεώργιος Σύρος δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «είναι τρομερή αυτή η τιμή που μας έκανε ο Πατριάρχης. Είμαστε ευγνώμονες στον Πατριάρχη που μας κάλεσε εκεί και μας απένειμε αυτόν τον φόρο τιμής».

Ο Δρ. Γεώργιος Ντάγγας μαζί με την σύζυγό του, Ρωξάνη και την φίλη τους, Φέιθ Κούλιτς, στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία: GOA/Δημήτριος Πανάγος

Συμπλήρωσε πως «είχαμε τη θεία φώτιση για να κάνουμε αυτά που κάναμε εδώ, θεωρώ ότι έγινε ένα μικρό θαύμα που έγιναν όλα αυτά τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά».

Ο Δρ Σύρος τόνισε επίσης πως «ο Παναγιότατος στην υγεία του είναι πάρα πολύ καλά. Είναι απίστευτα απασχολημένος, έχει πολλές συναντήσεις, ένα πλήρες πρόγραμμα στο οποίο ανταπεξέρχεται με μεγάλη επιτυχία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε και συνδράμαμε σ’ αυτό».

Από αριστερά οι Δρ. Γεώργιος Ντάγγας, Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος Β’, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και Δρ. Σταμάτης Λεράκης, στον Καθεδρικό Ι.Ν. Αγίας Τριάδος. Φωτογραφία: GOA/Δημήτριος Πανάγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκεται η Κύπρος, οκτώ μόλις μέρες πριν το στήσιμο των καλπών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ