x

Επιστήμη

Ο πληθυσμός των μαύρων φαλαινών κοντά σε χαμηλό 20 ετών

01 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΡΤΛΑΝΤ, ΜΕΪΝ («ΑΡ») – Ενας τύπος φάλαινας που είναι ένα από τα πιο σπάνια θαλάσσια θηλαστικά στον Κόσμο έχασε σχεδόν το 10% του πληθυσμού του πέρυσι, δήλωσε μια ομάδα επιστημόνων και υποστηρικτών της ζωής στον ωκεανό.

Η μαύρη φάλαινα του Βόρειου Ατλαντικού (North Atlantic right whale) αριθμούσε μόνο 366 το 2019 και ο πληθυσμός της μειώθηκε στους 336 το 2020, ανέφερε η Κοινοπραξία North Atlantic Right Whale. Η εκτίμηση είναι ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Οι μαύρες φάλαινες ήταν κάποτε άφθονες στα νερά ανοιχτά της Νέας Αγγλίας, αλλά αποδεκατίστηκαν κατά την εμπορική εποχή της φαλαινοθηρίας λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων λαδιού τους. Εχουν καταγραφεί ως απειλούμενα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για περισσότερο από μισό αιώνα.

Οι φάλαινες έχουν υποστεί υψηλή θνησιμότητα και κακή αναπαραγωγή τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν περισσότερα από 480 από τα ζώα μόλις το 2011. Είναι ευάλωτα στην μοιραία εμπλοκή με αλιευτικά εργαλεία και συγκρούσεις με μεγάλα πλοία, και ακόμη και όταν επιβιώνουν, συχνά εμφανίζονται λιγότερο κατάλληλα και λιγότερο ικανά να φάνε και να ζευγαρώσουν, είπε ο Σκοτ Κράους (Scott Kraus), πρόεδρος της κοινοπραξίας.

«Κανείς που ασχολείται με τη σωστή δουλειά με τις φάλαινες δεν πιστεύει ότι το είδος δεν μπορεί να ανακάμψει από αυτό. Μπορεί οπωσδήποτε, αν σταματήσουμε να τις σκοτώνουμε και τις επιτρέψουμε να διαθέσουν ενέργεια για να βρουν τροφή, συντρόφους και περιβάλλοντα που δεν έχουν αμαυρωθεί με θανατηφόρα εμπόδια», δήλωσε ο Κράους.

Οι φάλαινες τρέφονται και ζευγαρώνουν στα ανοιχτά της Νέας Αγγλίας και του Καναδά. Στη συνέχεια ταξιδεύουν εκατοντάδες μίλια το φθινόπωρο σε χώρους τοκετού στα ανοιχτά της Τζόρτζια και της Φλόριδας πριν επιστρέψουν στα βόρεια την άνοιξη.

Η κοινοπραξία φαλαινών ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από μια ομάδα επιστημονικών ιδρυμάτων συμπεριλαμβανομένου του New England Aquarium και σήμερα περιλαμβάνει δεκάδες μέλη από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και αλλού.

Η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ο βραχίονας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που παρακολουθεί και ρυθμίζει τα θέματα των ωκεανών, προειδοποίησε ότι η εκτίμηση της ομάδας είναι προκαταρκτική και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Ωστόσο, η υπηρεσία συμμερίζεται την ανησυχία της κοινοπραξίας για την απώλεια των σωστών φαλαινών, δήλωσε η Αλισον Φερέιρα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Αφού είδε μία ανησυχητική έξαρση βίας κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων της θητείας του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς ανακοίνωσε ότι η πόλη θα εντείνει τις προσπάθειες για την κατάσχεση παράνομων όπλων και την καθιέρωση ενός πολυεπίπεδου σχεδίου για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.