x

Επιστήμη

Ο πληθυσμός των μαύρων φαλαινών κοντά σε χαμηλό 20 ετών

01 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΡΤΛΑΝΤ, ΜΕΪΝ («ΑΡ») – Ενας τύπος φάλαινας που είναι ένα από τα πιο σπάνια θαλάσσια θηλαστικά στον Κόσμο έχασε σχεδόν το 10% του πληθυσμού του πέρυσι, δήλωσε μια ομάδα επιστημόνων και υποστηρικτών της ζωής στον ωκεανό.

Η μαύρη φάλαινα του Βόρειου Ατλαντικού (North Atlantic right whale) αριθμούσε μόνο 366 το 2019 και ο πληθυσμός της μειώθηκε στους 336 το 2020, ανέφερε η Κοινοπραξία North Atlantic Right Whale. Η εκτίμηση είναι ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Οι μαύρες φάλαινες ήταν κάποτε άφθονες στα νερά ανοιχτά της Νέας Αγγλίας, αλλά αποδεκατίστηκαν κατά την εμπορική εποχή της φαλαινοθηρίας λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων λαδιού τους. Εχουν καταγραφεί ως απειλούμενα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για περισσότερο από μισό αιώνα.

Οι φάλαινες έχουν υποστεί υψηλή θνησιμότητα και κακή αναπαραγωγή τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν περισσότερα από 480 από τα ζώα μόλις το 2011. Είναι ευάλωτα στην μοιραία εμπλοκή με αλιευτικά εργαλεία και συγκρούσεις με μεγάλα πλοία, και ακόμη και όταν επιβιώνουν, συχνά εμφανίζονται λιγότερο κατάλληλα και λιγότερο ικανά να φάνε και να ζευγαρώσουν, είπε ο Σκοτ Κράους (Scott Kraus), πρόεδρος της κοινοπραξίας.

«Κανείς που ασχολείται με τη σωστή δουλειά με τις φάλαινες δεν πιστεύει ότι το είδος δεν μπορεί να ανακάμψει από αυτό. Μπορεί οπωσδήποτε, αν σταματήσουμε να τις σκοτώνουμε και τις επιτρέψουμε να διαθέσουν ενέργεια για να βρουν τροφή, συντρόφους και περιβάλλοντα που δεν έχουν αμαυρωθεί με θανατηφόρα εμπόδια», δήλωσε ο Κράους.

Οι φάλαινες τρέφονται και ζευγαρώνουν στα ανοιχτά της Νέας Αγγλίας και του Καναδά. Στη συνέχεια ταξιδεύουν εκατοντάδες μίλια το φθινόπωρο σε χώρους τοκετού στα ανοιχτά της Τζόρτζια και της Φλόριδας πριν επιστρέψουν στα βόρεια την άνοιξη.

Η κοινοπραξία φαλαινών ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από μια ομάδα επιστημονικών ιδρυμάτων συμπεριλαμβανομένου του New England Aquarium και σήμερα περιλαμβάνει δεκάδες μέλη από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και αλλού.

Η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ο βραχίονας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που παρακολουθεί και ρυθμίζει τα θέματα των ωκεανών, προειδοποίησε ότι η εκτίμηση της ομάδας είναι προκαταρκτική και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Ωστόσο, η υπηρεσία συμμερίζεται την ανησυχία της κοινοπραξίας για την απώλεια των σωστών φαλαινών, δήλωσε η Αλισον Φερέιρα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Δεκαπέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και τρεις ανήλικοι, που κατηγορούνται ότι σκότωσαν στις αρχές Νοεμβρίου μέλος της Πολιτοφυλακής Μπασίτζ στη διάρκεια τελετής που είχε διοργανωθεί από διαδηλωτές για τις σαράντα μέρες από τον θάνατο διαδηλώτριας, κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή, ανακοίνωσε χθες η Ιρανική Δικαιοσύνη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας