x
 

Πολιτική

Ο Πούτιν δήλωσε οτι δεν «μπλοφάρει» με τα πυρηνικά, ενώ κήρυξε μερική επιστράτευση

21 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΟΣΧΑ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι αν συνεχίσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «πυρηνικό εκβιασμό», η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ ολόκληρου του οπλοστασίου της.

«Αν η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας απειληθεί, θα κάνουμε χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για να προστατεύσουμε τον λαό μας – δεν είναι μπλόφα», προειδοποίησε ο πρόεδρος Πούτιν κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει «πληθώρα όπλων για να απαντήσει».

Η μερική επιστράτευση που διατάσσει ο κ. Πούτιν κλιμακώνει σημαντικά τη σύρραξη στην Ουκρανία και έρχεται σε μία στιγμή που η Ρωσία αντιμετωπίζει την ουκρανική αντεπίθεση με οπισθοχώρηση των δυνάμεών της και παράδοση ουκρανικών εδαφών που είχαν με κόπο καταλάβει.

Ο κ. Πούτιν διευκρίνισε ότι η μερική επιστράτευση των 2 εκατομμυρίων εφέδρων που έχει συνολικά στη διάθεσή της γίνεται για την υπεράσπιση της Ρωσίας και των «εδαφών της», ισχυριζόμενος ότι η Δύση δεν επιθυμεί ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο συνολικός αριθμός των εφέδρων που θα κληθούν είναι 300.000, ανέφεραν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Μόνο όσοι έχουν σχετική εμπειρία μάχης και υπηρεσίας θα επιστρατευθούν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου (Sergei Shoigu).

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι που πληρούν αυτά τα κριτήρια, αλλά μόνο το 1% από αυτούς θα επιστρατευτεί.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι εμπλέκεται σε «πυρηνικό εκβιασμό» και σημείωσε ότι υπάρχουν «δηλώσεις ορισμένων υψηλόβαθμων εκπροσώπων των κορυφαίων κρατών του ΝΑΤΟ για τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών».

Δεν προσδιόρισε ποιος είχε κάνει τέτοια σχόλια. «Σε όσους επιτρέπουν στον εαυτό τους τέτοιες δηλώσεις σχετικά με τη Ρωσία, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η χώρα μας έχει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής, και για ξεχωριστά στοιχεία και πιο σύγχρονα από αυτά των χωρών του ΝΑΤΟ και όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, για να προστατέψουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Πούτιν.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι μπλόφα».

Ο Πούτιν είπε ότι έχει ήδη υπογράψει το διάταγμα για μερική κινητοποίηση, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει χθες Τετάρτη. Μια πλήρους κλίμακας κινητοποίηση πιθανότατα δεν θα ήταν δημοφιλής στη Ρωσία και θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τη θέση του Ρώσου Προέδρου μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία. «Μιλάμε για μερική επιστράτευση, δηλαδή, μόνο οι πολίτες που είναι επί του παρόντος στην εφεδρεία θα υπόκεινται σε στρατολογία, και κυρίως όσοι υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις έχουν μια συγκεκριμένη στρατιωτική ειδικότητα και σχετική εμπειρία», είπε ο Πούτιν.

Σχετικά με τα σχέδια του δημοψηφίσματος, ο Πούτιν σημείωσε ότι οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αρχές των κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών ζήτησαν από το Κρεμλίνο να τους στηρίξει στην προσπάθειά τους να γίνουν μέρος της Ρωσίας. «Θα κάνουμε τα πάντα για να παρέχουμε ασφαλείς συνθήκες κατά τη διάρκεια των δημοψηφισμάτων, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εκφράσουν τη βούλησή τους», τόνισε ο κ. Πούτιν.

Η Ρωσία θεωρεί ότι το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ που απαρτίζουν το Ντονμπάς είναι ανεξάρτητες δημοκρατίες. Η Ουκρανία και η Δύση θεωρούν ότι όλες οι περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων είναι παρανόμως κατεχόμενες.

Η Ρωσία κατέχει περί το 60% του Ντονέτσκ και είχε καταλάβει σχεδόν το σύνολο των εδαφών του Λουχάνσκ από τον Ιούλιο έπειτα από βραδεία στρατιωτική προώθηση και πολύμηνες σφοδρές μάχες.

Οι εδαφικές αυτές κατακτήσεις τελούν πλέον υπό απειλήν, αφού οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν πρόσφατα από την επαρχία του Χαρκίβ, χάνοντας τον έλεγχο των βασικών γραμμών τροφοδοσίας τους για τις περισσότερες γραμμές του μετώπου στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Η διαταγή μερικής κινητοποίησης ήρθε μια ημέρα αφότου οι περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στην ανατολική και νότια Ουκρανία ανακοίνωσαν σχέδια για διεξαγωγή ψηφοφοριών για να γίνουν αναπόσπαστα μέρη της Ρωσίας – μια κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για την κλιμάκωση του πολέμου μετά τις ουκρανικές επιτυχίες.

Τα δημοψηφίσματα, τα οποία αναμένεται να διεξαχθούν από τους πρώτους μήνες του πολέμου, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στις περιοχές Λουχάνσκ, Χερσώνα και εν μέρει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας Ζαπορίζια και Ντονέτσκ.

Το ρούβλι υποχώρησε και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά το διάγγελμα Πούτιν.

Στο ίδιο διάγγελμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την ΕΕ ότι μπλοκάρει τη δωρεά 300.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων στις χώρες που τα έχουν περισσότερη ανάγκη.

«Το άκρον άωτον του κυνισμού είναι ότι ακόμη και η προσφορά μας (…) να μεταφέρουμε δωρεάν 300.000 τόνους ρωσικών λιπασμάτων, που έχουν αποκλειστεί στα ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω των κυρώσεων, προς τις χώρες που τα έχουν ανάγκη, εξακολουθεί να μην έχει λάβει ανταπόκριση», δήλωσε ο κ. Πούτιν σε τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων σε περίπου 20 πρεσβευτές.

Η Ρωσία, παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή σιτηρών, δεν μπορεί να πωλήσει την παραγωγή της και τα λιπάσματά της λόγω των δυτικών κυρώσεων οι οποίες πλήττουν κυρίως τον χρηματοπιστωτικό και επιμελητειακό τομέα.

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Η συντηρητική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου φάνηκε έτοιμη την Πέμπτη να αποφανθεί ότι οι πρώην πρόεδροι έχουν κάποιο βαθμό ασυλίας από ποινική δίωξη, μια κίνηση που θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την ποινική υπόθεση εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τζ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ