x
 

Πολιτική

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα μιλά στον «Ε.Κ.»

24 Φεβρουαρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») με αφορμή τη συμπλήρωση ενός ακριβώς έτους από την ρωσική εισβολή στη χώρα του, παραχώρησε ο Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα, Σεργκέι Σούτενκο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σούτενκο έκανε έναν μικρό απολογισμό αυτών των δώδεκα πρώτων μηνών του πολέμου, παρέθεσε τις εκτιμήσεις του για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος και δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για την κάθε είδους βοήθεια που παρέχει στη χώρα του.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Εχουμε πλέον έναν χρόνο πολέμου. Νομίζω ότι είναι μια καλή στιγμή για να κάνουμε έναν απολογισμό. Μοιραστείτε μαζί μας μερικές από τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Σεργκέι Σούτενκο: Ο Κόσμος δεν είναι ο ίδιος όπως πριν από ένα χρόνο. Εχει αλλάξει δραματικά, όπως και οι απειλές και οι προκλήσεις. Το διεθνές σύστημα ασφάλειας, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα των βασικών πολυμερών θεσμών, υπονομεύτηκαν. Και η πηγή όλων αυτών των προκλήσεων είναι οι ρωσικές ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες που ενσωματώθηκαν στην εισβολή στην Ουκρανία.

Μόλις σε μια ημέρα μια τάξη βασισμένη σε κανόνες και όλες οι δημοκρατικές χώρες αμφισβητήθηκαν σε πολλούς τομείς και έπρεπε να το αντιμετωπίσουν και να ζήσουν στη νέα πραγματικότητα. Αλλά για την Ουκρανία, αυτή η πραγματικότητα ήταν λίγο διαφορετική.

Εδώ και ένα χρόνο η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της από βάρβαρες επιθέσεις της Ρωσίας που στοχεύουν να στερήσουν από εκατομμύρια ανθρώπους την πρόσβαση στις βασικές τους ανάγκες και έτσι να δημιουργήσουν μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ πέρα από τη χώρα μου. Η Ουκρανία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, συνεχίζει να είναι ένα Εθνος που διοικείται από και για τον λαό, όχι από έναν δικτάτορα για δικό του προσωπικό όφελος.

Και κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας, αλλά επίσης για τη δημοκρατία και τις αξίες της – τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ισότητα. Τώρα είναι καιρός όχι μόνο να κάνουμε έναν απολογισμό αυτής της δύσκολης χρονιάς, αλλά να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και να αποκαταστήσει την ασφάλεια στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον Κόσμο.

«Ε.Κ.»: Πώς και πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει ο πόλεμος;

Σεργκέι Σούτενκο: Ο πόλεμος θα τελειώσει μόλις ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της. Αγωνιζόμαστε για το λαό μας, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του και για το δικαίωμά του να ζει σε μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα.

Τι κάνει η Ρωσία; Χρησιμοποιεί πυραυλικό τρόμο εναντίον του άμαχου πληθυσμού και των υποδομών ενός άλλου κράτους. Η εσκεμμένη στόχευση αμάχων είναι έγκλημα πολέμου. Εξαπολύοντας πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχων που κοιμούνται στα σπίτια τους ή που πηγαίνουν στη δουλειά τους και εναντίον παιδιών που πηγαίνουν στα σχολεία, η Ρωσία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ένα τρομοκρατικό κράτος που πρέπει να αποτραπεί με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο.

Πρέπει να ενωθούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον Κόσμο. Στις 15 Νοεμβρίου 2022, στη Σύνοδο Κορυφής των G20, ο πρόεδρος Ζελένσκι παρουσίασε τη Φόρμουλα Ειρήνης 10 σημείων, η εφαρμογή της οποίας θα φέρει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία.

«Ε.Κ.»: Φοβάστε ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρηνικά όπλα;

Σεργκέι Σούτενκο: Η φιλοσοφία της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει από τον περασμένο αιώνα. Οπως και με τον προκάτοχό της, την ΕΣΣΔ, η Ρωσία ήταν πολύ επιτυχημένη στην επικοινωνία με τον δυτικό κόσμο μέσω των απειλών και τελεσιγράφων, δολιοφθορών, δωροδοκιών, σποράς αταξίας και εξαναγκασμού.

Και ήταν πάντα το ίδιο σενάριο – διχάστε, αποθαρρύνετε, πιέστε ψυχολογικά και κατακτήστε. Τέτοιες τακτικές λειτούργησαν σε όλες τις περιπτώσεις προηγουμένως στην Τσετσενία, τη Γεωργία και την Υπερδνειστερία. Ο μόνος λόγος που οι Ρώσοι ήταν επιτυχημένοι ήταν ότι ο Κόσμος δεν ήταν ενωμένος στην προσέγγισή του στο ρωσικό δίλημμα. Οι δυτικές χώρες προσπαθούσαν κάθε φορά να κατευνάσουν τους Ρώσους, προσπαθούσαν να βρουν τη γραμμή όπου θα ικανοποιηθεί η ρωσική όρεξη.

Αλλά όλα άλλαξαν στις 24 Φεβρουαρίου. Για άλλη μια φορά το Κρεμλίνο προσπάθησε να σπείρει χάος και αταξία και να διχάσει τον συνασπισμό των δημοκρατικών κρατών. Οι Ρώσοι δεν υπολόγισαν σοβαρά, ότι η αντίδραση του Κόσμου θα ήταν η ίδια όπως ήταν πολλές προηγούμενες φορές.

«Ε.Κ.»: Υπάρχει υποστήριξη για την Ουκρανία από την Ελλάδα; Εκτός από στρατιωτική βοήθεια, εννοώ ηθική υποστήριξη. Η Ουκρανία είναι ικανοποιημένη; Τι άλλο θα θέλατε από την ελληνική πλευρά;

Σεργκέι Σούτενκο: Καταρχάς, είμαστε ευγνώμονες στην Ελληνική Δημοκρατία για την πολιτική στήριξη, την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια και για την ήδη σταλμένη στρατιωτική βοήθεια.

Η στρατιωτική και αμυντική βοήθεια βοηθά στην ενίσχυση του κράτους μας, σώζει τις ζωές του ουκρανικού άμαχου πληθυσμού και του Στρατού και φέρνει τη νίκη πιο κοντά.

Από τις πρώτες μέρες της απρόκλητης και αδικαιολόγητης εισβολής, πολλοί Ουκρανοί πολίτες διέφυγαν δυτικά με την ελπίδα να ζητήσουν άσυλο από τον πόλεμο. Χέρι βοήθειας έδωσε και η Ελλάδα στους πολίτες της Ουκρανίας που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα.
Περισσότεροι από 25.000 πολίτες της Ουκρανίας έλαβαν καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Ελλάδα.

Ο λαός της Ελλάδας, καθώς και ο εκκλησιαστικός κλήρος και οι Δήμοι, ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στη βοήθεια του ουκρανικού λαού. Πολλοί άνθρωποι βοήθησαν τους Ουκρανούς σε αυτή τη δύσκολη στιγμή – οι Ελληνες παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσφεραν τη στέγασή τους, ειδικά για μητέρες με παιδιά και βοήθησαν οικονομικά. Με μια λέξη, όχι μόνο έχουν υποστηρίξει ηθικά τους Ουκρανούς, αλλά έχουν βοηθήσει πραγματικά με διάφορους τρόπους.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί που δεν έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας παραμένουν οι πιο ευάλωτοι. Γιατί ο ρωσικός πυραυλικός τρόμος, που στοχεύει αμάχους, παίρνει καθημερινά όλο και περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα όπλα για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας από τη ρωσική κατοχή. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο κάθε χώρα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να σώσουμε ζωές περισσότερων ανθρώπων και να έρθουμε πιο κοντά στη νίκη.

«Ε.Κ.»: Παρακαλώ σχολιάστε επίσης τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Σεργκέι Σούτενκο: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με αυτό. Η Γερμανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έγινε το σπίτι για εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες που αναζητούσαν προσωρινή προστασία.

Επιπλέον, η Γερμανία είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές εξοπλισμού στρατιωτικής ποιότητας, τον οποίο συνεισφέρει στην Ουκρανία. Δυστυχώς, χρειάστηκε λίγος χρόνος για να κατανοήσουμε τη σημασία των δυτικών όπλων και αμυντικών συστημάτων για την Ουκρανία και να κανονίσουμε την προμήθεια όπλων, αλλά ο ρωσικός κυνικός τρόμος κατέστησε σαφές στους δυτικούς εταίρους μας ότι η Ουκρανία χρειάζεται αυτή τη βοήθεια.

Επιπλέον, μόλις πριν από λίγες ημέρες στο Μόναχο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Γερμανίας συμπροήδρευσαν σε κοινή συνάντηση των κορυφαίων εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας και της Γερμανίας. Αυτή η σημαντική εκδήλωση διοργανώθηκε για να συνδέσει άμεσα τους Ουκρανούς και Γερμανούς κατασκευαστές. Η συνεργασία τους θα επικεντρωθεί στη δημιουργία νέων ευκαιριών για την ενίσχυση της Ουκρανίας. Βήμα βήμα με τέτοιες πρωτοβουλίες προχωράμε μαζί προς τη νίκη μας.

«Ε.Κ.»: Οι κυρώσεις δεν έχουν σταματήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει εκτός από το να λειτουργήσουν;

Σεργκέι Σούτενκο: Σήμερα, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον Κόσμο. Σχεδόν 40 χώρες, που είναι μέλη των Συνασπισμών Κυρώσεων, έχουν ήδη επιβάλει αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Και εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι όλοι οι σύμμαχοί μας στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτό το θέμα.

Η ίδια η Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2022 έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε 3668 φυσικά και 1610 νομικά πρόσωπα με διατάγματα του Προέδρου της Ουκρανίας.

Είναι σαφές ότι οι κυρώσεις λειτουργούν. Αργά αλλά σταθερά αποδυναμώνουν τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα και πιθανώς να είμαστε πιο εξελιγμένοι στα βήματά μας: ενίσχυση του ελέγχου επί των ήδη επιβληθεισών κυρώσεων, καταπολέμηση της καταστρατήγησης των κυρώσεων, εργάζονται για την επέκταση του συνασπισμού κυρώσεων και επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη επιβληθεί κυρώσεις, ιδίως που αποφέρουν κέρδη για τη ρωσική οικονομία.

Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να πιέζουμε σκληρότερα στον ενεργειακό τομέα, τη βιομηχανία πληροφορικής, τον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα και περαιτέρω ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου έως ότου τεθεί πλήρες ενεργειακό εμπάργκο, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών και προϊόντων LNG. Οι εργασίες για το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας θα πρέπει επίσης να συνεχιστούν, ακολουθούμενη από τη δήμευσή τους.

Και είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η άμβλυνση της πίεσης των κυρώσεων δεν μπορεί να επιτραπεί, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών είναι ο πήχης για τη Νέα Δημοκρατία τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΊ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ