x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οχι στη στρατολόγηση ανηλίκων

Ενα στα οκτώ παιδιά στον Κόσμο –με άλλα λόγια πάνω από 300 εκατομμύρια– ζει σε εμπόλεμη ζώνη και ενδέχεται να στρατολογηθεί εξαναγκαστικά, προειδοποίησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save the Children («Σώστε τα Παιδιά») σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα.

Η εξάπλωση της πανδημίας παγκοσμίως, δεν συνετίζει τις ένοπλες οργανώσεις που κλιμακώνουν τη δράση τους σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους στο Αφγανιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Νιγηρία, την Υεμένη.

Η έκθεση της ΜΚΟ αναφέρει ότι το 2020, 337 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν σε περιοχές όπου δρουν ένοπλες οργανώσεις ή τακτικές δυνάμεις που επιδίδονται σε στρατολόγηση ανηλίκων.

Σχεδόν 200 εκατομμύρια από αυτά ζουν στις πιο θανάσιμες εμπόλεμες ζώνες, αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με το 2019.

Ο ακριβής αριθμός των παιδιών-στρατιωτών είναι άγνωστος. Το 2020, όμως, πάνω από 8.500 παιδιά στρατολογήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως μαχητές ή σε υποστηρικτικούς ρόλους, κυρίως από μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις, σύμφωνα με δεδομένα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για αριθμό αυξημένο κατά 10% σε σύγκριση με το 2019.

Από αυτά το 15% είναι κορίτσια που χρησιμοποιούνται ως καμικάζι αυτοκτονίας, μαγείρισσες, κατάσκοποι και λοιπά.

Τι κάνει η ανθρωπότητα;

Διαβάζει την πληροφορία, ίσως δίνει κάποια οικονομική βοήθεια, ε, και;

Διαδηλώνουμε στις διάφορες χώρες για το κλίμα, για το κόμμα που στηρίζουμε, για την απεργία στον κλάδο μας, για τα αγαπημένα μας κατοικίδια που γίνονται τροφή σε χώρες της Απω Ανατολής. Διαδηλώνουμε για οτιδήποτε, αλλά όχι για τις τρυφερές αυτές ψυχές που χάνουν την αθωότητά τους λίγο μετά τη γέννησή τους. Είναι δυνατόν;

Πρέπει το θέμα αυτό να μπει στις προτεραιότητες όλων μας. Πρώτα να εξαλειφθεί η φτώχεια στα παιδιά αυτά. Μία φτώχεια που έχει διαφορετικά κριτήρια από τη φτώχεια στη Δύση.

Τα κράτη που κάνουν τα στραβά μάτια για τα παιδιά τους πρέπει να απομονωθούν και οι ένοπλες οργανώσεις να καταπολεμηθούν με συντονισμένες διεθνείς κινήσεις.

Η έκθεση της οργάνωσης «Save the Children» διατυπώνει προτάσεις για να τερματιστεί αυτός που αποκαλεί «πόλεμο εναντίον των παιδιών», όπως να λογοδοτούν οι δράστες σοβαρών παραβιάσεων και να δοθούν εγγυήσεις για την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση και για την προστασία τους από την εξαναγκαστική στρατολόγηση.

Ας πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας. Είναι μεγάλο στίγμα στον πολιτισμό μας να νοιαζόμαστε για όλα εκτός από τα παιδιά σε εμπόλεμες, φτωχές περιοχές. Είναι ντροπή που δεν ξεπλένεται από πάνω μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οτι οι Ναζί καταλήστευσαν τις περιουσίες των Εβραίων, αποτελεί ένα ευρέως γνωστό θέμα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.