x

Αμερική

Οι αναμνήσεις ενός ομογενή αιχμαλώτου του Β’ ΠΠ

12 Νοεμβρίου 2021

ΑΣΛΑΝΤ, ΟΧΑΪΟ. Την συγκινητική ιστορία ενός αιωνόβιου ομογενή, ο οποίος έπεσε στα χέρια των Γερμανών και σε νεαρή ηλικία είδε το χωριό του να καταστρέφεται, αλλά κατάφερε να επιβιώσει και εν τέλει να φτιάξει την ζωή του στο Οχάιο, παρουσίασε η τοπική εφημερίδα «Ashland Times Gazzette».

Ο λόγος για τον Σπύρο Καρρά (Speros Karas), 100 ετών σήμερα, ο οποίος, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και τα ξεθωριασμένα χρώματα της μνήμης σε αυτά τα φρικτά, αλλά παράλληλα πολύ μακρινά γεγονότα, αποτελεί μια ανοικτή εγκυκλοπαίδεια για όποιον τον συναντήσει.

Αναφερόμενος στις δύσκολες στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, ο κ. Καρράς, ακόμη και σήμερα, εξιστορεί βιώματα τα οποία ανατριχιάζουν τον συνομιλητή του: Τα αεροπλάνα που περνάνε πάνω από το χωριό και άπαντες θεωρούν ότι θα βομβαρδίσουν και θα φέρουν το τέλος. Τον φίλο του ο οποίος, την ώρα που συζητούσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, έπεσε νεκρός μπροστά του από θρασύδειλα και απρόκλητα πυρά ενός Γερμανού στρατιώτη. Την στιγμή της απελευθέρωσης, όπου κανείς δεν πίστευε ότι πραγματικά είχε έρθει.

Το 1951, ο θείος του Καρρά, ο οποίος διατηρούσε εστιατόριο στο Ασλαντ, τον προσκάλεσε προκειμένου να περάσει τον Ατλαντικό και να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Στην συνέχεια, δούλεψε στο Myers Factory, ενώ ασχολήθηκε με την επισκευή ρολογιών, μια δουλειά που έκανε στο σπίτι και την αγάπησε, συνεχίζοντας να την κάνει μέχρι τα 93 του χρόνια, όταν και άρχισε να επηρεάζεται σοβαρά η όρασή του.

Παρ’ ότι έζησε μια γεμάτη ζωή και έκανε οικογένεια, ουδέποτε ξέχασε από πού ήρθε, αλλά και τον εφιάλτη που έζησε την δεκαετία του ’40.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.