x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Οι εξαιρετικοί Ελληνες», το νέο βιβλίο του Αντριου Μανάτου

29 Νοεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αν και η αναδρομή σε όλους τους αρχαίους και πρόσφατους θριάμβους των Ελλήνων μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση, το προσφάτως δημοσιευμένο βιβλίο «Οι εξαιρετικοί Ελληνες: Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους και η φιλοσοφία ζωής από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα» («The Extraordinary Greek People: Their Remarkable Achievements and Philosophy for Living from Ancient Times to Today») του Αντριου Ε. Μανάτου (Andrew E. Manatos), ιδρυτή και προέδρου του Washington OXI Day Foundation, αναδεικνύει μερικές από τις προσωπικότητες-κλειδιά, στο παρελθόν και στο παρόν, που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν την ιστορία του Ελληνισμού.

Σύμφωνα με την περιγραφή του βιβλίου: «Αυτή δεν είναι μόνο μια ιστορία του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος – από τον Χρυσό Αιώνα της Ελλάδας μέχρι σήμερα. Γεμάτο με ελάχιστα γνωστά ιστορικά στοιχεία για τον Ελληνισμό και τον ελληνικό λαό, ανέκδοτα για το τι σημαίνει να είσαι Ελληνας και μια εξερεύνηση της μοναδικά ελληνικής λέξης ‘φιλότιμο’, ή αγάπη για την τιμή, που διατρέχει βαθιά την ψυχή κάθε Ελληνα».

Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης μια ενότητα, την οποία προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, με προσωπικά δοκίμια από επιφανείς Ελληνοαμερικανούς που αντανακλούν το πώς η ελληνική τους ταυτότητα επηρέασε την επιτυχία τους.

Ως ένας γοητευτικός τόμος, το βιβλίο προβάλλει μερικούς από τους καλύτερους και λαμπρότερους Ελληνες και Ελληνοαμερικανούς, τα επιτεύγματά τους και υπενθυμίζει στους αναγνώστες την πραγματική σημασία του φιλότιμου και τα χαρακτηριστικά που έχουν βοηθήσει τους Ελληνες να συνεχίσουν να διαπρέπουν ακόμη και όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον τους.

Η συμβολή των Ελλήνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το ΟΧΙ και τις προσπάθειες αντίστασης παρουσιάζονται επίσης στο βιβλίο, μαζί με τις περίφημες ρήσεις των παγκόσμιων ηγετών εκείνης της εποχής.

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Οι εξαιρετικοί Ελληνες: Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους και η φιλοσοφία ζωής από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα»

Οι συγκινητικές ιστορίες και τα αποφθέγματα των δοκιμιογράφων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, το καθιστούν μια εξαιρετική ιδέα δώρου για την περίοδο των εορτών για όλες τις ηλικίες. Μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ο πατέρας Αλεξ Καρλούτσος, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κάτοχος του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, παραθέτει αποσπάσματα από τον ποιητή Πέρσι Σέλεϊ (Percy Shelley), ο οποίος έγραψε: «’Είμαστε όλοι Ελληνες: οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα.’ Αυτό με βοήθησε να κατανοήσω πλήρως ότι δεν είμαι απλώς ένας Ελληνας ή Φιλέλληνας: με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι είμαι και τα δύο».

Η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας Ελένη Κουναλάκη (Eleni Kounalakis) μοιράζεται ότι «στην όγδοη τάξη, μια μαθήτρια έκανε μια παρουσίαση σχετικά με το ότι η οικογένειά της ήρθε στις ΗΠΑ με το Mayflower… αυτό με έκανε να αισθάνομαι ότι το γεγονός ότι είμαι κόρη μετανάστη και μέλος μιας με έντονη προφορά ελληνικής κοινότητας, μπορεί να με κάνει λιγότερο Αμερικανίδα. Η απάντηση του μπαμπά μου: ‘Πες σε αυτά τα παιδιά ότι είσαι συνδεδεμένη με τον Αριστοτέλη, τον Περικλή και τον Πλάτωνα!’».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Libra Group Γιώργος Λογοθέτης (George Logothetis) αναφέρει στο βιβλίο: «Η ελευθερία είναι γραμμένη στο DNA μας, καθώς και η ενσυναίσθηση και η αγάπη για την ελευθερία των άλλων. Αυτό είναι ένα από τα δώρα των προγόνων μας που μπορούμε να προσφέρουμε στον κόσμο».

Ο Σύμβουλος Εκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Η. Διαματάρης συνέβαλε επίσης στον τόμο με ένα κείμενο, με τίτλο «Η ελληνική μας παραλία στο Long Island Sound» («Our Greek Beach on the Long Island Sound»).

Το βιβλίο «Οι εξαιρετικοί Ελληνες: Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους και η φιλοσοφία ζωής από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα» του Αντριου Ε. Μανάτου είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Περικλής Ναβάμπ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PITCO Foods, μιας κορυφαίας εταιρείας χονδρεμπορίας και διανομής τροφίμων, εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του The Hellenic Initiative (THI) (Ελληνική Πρωτοβουλία).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ