x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ΗΠΑ στρώνουν χαλί σε ξένους φοιτητές – Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα;

Καθώς τα μάτια του Κόσμου είναι –δικαιολογημένα- στραμμένα στην κρίση στην Ουκρανία, μια απόφαση που πήρε η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να μην περάσει στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων, θα έχει όμως εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες του Πλανήτη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική και να στρώσει το χαλί για να υποδεχθεί ξένους φοιτητές στις ΗΠΑ, να σπουδάσουν και να εργαστούν, για ένα χρονικό τουλάχιστον διάστημα.

Συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται να δώσει βίζα σε φοιτητές που ειδικεύονται στις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τα Μαθηματικά, την Στατιστική, στους υπολογιστές και αλλού. Ως γνωστόν, είναι στους τομείς αυτούς που στηρίζεται η έρευνα και εφεύρεση νέων τεχνολογιών.

Και είναι στους τομείς αυτούς που η Κίνα κλείνει την ψαλίδα με την Αμερική, με αρνητικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας και την υπεροχή της στον εξοπλιστικό τομέα.

Εξάλλου, σε ξένους επιστήμονες στηρίχθηκαν πάμπολλες εφευρέσεις, από το Manhattan project, την εφεύρεση της πυρηνικής βόμβας, μέχρι πολλές σημερινές εφευρέσεις.

Και είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ξένοι φοιτητές, με προσωρινή βίζα παίρνουν περισσότερα από τα μισά διδακτορικά πτυχία στις Επιστήμες στις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα αυτό της κυβέρνησης Μπάιντεν θα επιτρέπει στους ξένους φοιτητές μέχρι τρία χρόνια σπουδών, καθώς και τρία χρόνια εργασίας.

Αυτό αποτελεί και το μειονέκτημα του προγράμματος. Μετά δηλαδή από 6 χρόνια θα αναγκάζονται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Και τι θα γίνει αν εν τω μεταξύ έχουν αποκτήσει οικογένειες κ.τ.λ.;

Γιατί να μην τους παραχωρούν υπηκοότητα, υπό ορισμένους όρους, μετά από έξι χρόνια;

Το πρόγραμμα αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Πολλοί απόφοιτοι στους τομείς αυτούς θα αναζητήσουν διαμέσου του προγράμματος αυτού μια καλύτερη παιδεία και τύχη στις ΗΠΑ.

Θέλω να προτείνω λοιπόν στην ικανή υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να μελετήσει το πρόγραμμα αυτό και να δημιουργήσει ένα αντίβαρο: Να προσφέρει σοβαρά, γενναιόδωρα κίνητρα για επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό και για εταιρείες Τεχνολογίας να επαναπατριστούν. Να δημιουργήσει μια μίνι Σίλικον Βάλεϊ (Silicon Valley), π.χ. στην Κρήτη, την Θεσσαλονίκη ή την Πάτρα. Να δημιουργήσει βιομηχανικά κέντρα, να τους παραχωρήσει ανταγωνιστικούς μισθούς, στέγαση, φορολογικές απαλλαγές, να βελτιώσει τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις συγκοινωνίες στις περιοχές αυτές, κ.τ.λ.

Ας μελετήσει επίσης το πρόγραμμα του Ισραήλ, βάσει του οποίου έχει γίνει μια υπερδύναμη στον τομέα της Τεχνολογίας.

Ας μη χαθεί η ευκαιρία για κάτι πρωτοποριακό, τώρα που στην κυβέρνηση είναι άνθρωποι που τα καταλαβαίνουν αυτά τα πράγματα. Για ένα πρόγραμμα σύγχρονο, με πλατείς ορίζοντες, μακριά από την Αθήνα και την γραφειοκρατία της, που θα δώσει καλές δουλειές στους νέους και νέες. Που θα συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη της Οικονομίας, στη μείωση του τουρισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και στην Αμυνα της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, περίπου το 25%, αλλά επιλέγουν να το αφήσουν απ' έξω, να το περιφρονήσουν.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας