x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ΗΠΑ στρώνουν χαλί σε ξένους φοιτητές – Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα;

Καθώς τα μάτια του Κόσμου είναι –δικαιολογημένα- στραμμένα στην κρίση στην Ουκρανία, μια απόφαση που πήρε η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να μην περάσει στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων, θα έχει όμως εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες του Πλανήτη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική και να στρώσει το χαλί για να υποδεχθεί ξένους φοιτητές στις ΗΠΑ, να σπουδάσουν και να εργαστούν, για ένα χρονικό τουλάχιστον διάστημα.

Συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται να δώσει βίζα σε φοιτητές που ειδικεύονται στις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τα Μαθηματικά, την Στατιστική, στους υπολογιστές και αλλού. Ως γνωστόν, είναι στους τομείς αυτούς που στηρίζεται η έρευνα και εφεύρεση νέων τεχνολογιών.

Και είναι στους τομείς αυτούς που η Κίνα κλείνει την ψαλίδα με την Αμερική, με αρνητικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας και την υπεροχή της στον εξοπλιστικό τομέα.

Εξάλλου, σε ξένους επιστήμονες στηρίχθηκαν πάμπολλες εφευρέσεις, από το Manhattan project, την εφεύρεση της πυρηνικής βόμβας, μέχρι πολλές σημερινές εφευρέσεις.

Και είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ξένοι φοιτητές, με προσωρινή βίζα παίρνουν περισσότερα από τα μισά διδακτορικά πτυχία στις Επιστήμες στις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα αυτό της κυβέρνησης Μπάιντεν θα επιτρέπει στους ξένους φοιτητές μέχρι τρία χρόνια σπουδών, καθώς και τρία χρόνια εργασίας.

Αυτό αποτελεί και το μειονέκτημα του προγράμματος. Μετά δηλαδή από 6 χρόνια θα αναγκάζονται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Και τι θα γίνει αν εν τω μεταξύ έχουν αποκτήσει οικογένειες κ.τ.λ.;

Γιατί να μην τους παραχωρούν υπηκοότητα, υπό ορισμένους όρους, μετά από έξι χρόνια;

Το πρόγραμμα αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Πολλοί απόφοιτοι στους τομείς αυτούς θα αναζητήσουν διαμέσου του προγράμματος αυτού μια καλύτερη παιδεία και τύχη στις ΗΠΑ.

Θέλω να προτείνω λοιπόν στην ικανή υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να μελετήσει το πρόγραμμα αυτό και να δημιουργήσει ένα αντίβαρο: Να προσφέρει σοβαρά, γενναιόδωρα κίνητρα για επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό και για εταιρείες Τεχνολογίας να επαναπατριστούν. Να δημιουργήσει μια μίνι Σίλικον Βάλεϊ (Silicon Valley), π.χ. στην Κρήτη, την Θεσσαλονίκη ή την Πάτρα. Να δημιουργήσει βιομηχανικά κέντρα, να τους παραχωρήσει ανταγωνιστικούς μισθούς, στέγαση, φορολογικές απαλλαγές, να βελτιώσει τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις συγκοινωνίες στις περιοχές αυτές, κ.τ.λ.

Ας μελετήσει επίσης το πρόγραμμα του Ισραήλ, βάσει του οποίου έχει γίνει μια υπερδύναμη στον τομέα της Τεχνολογίας.

Ας μη χαθεί η ευκαιρία για κάτι πρωτοποριακό, τώρα που στην κυβέρνηση είναι άνθρωποι που τα καταλαβαίνουν αυτά τα πράγματα. Για ένα πρόγραμμα σύγχρονο, με πλατείς ορίζοντες, μακριά από την Αθήνα και την γραφειοκρατία της, που θα δώσει καλές δουλειές στους νέους και νέες. Που θα συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη της Οικονομίας, στη μείωση του τουρισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και στην Αμυνα της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν μπορώ να γνωρίζω φυσικά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε πολύ ακριβά τις κακές παρέες του.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ