x
 

Ταξίδι

Ολλανδοί, Βέλγοι και Βάσκοι στη Χαλκιδική με συνοδοιπόρο… τον Αριστοτέλη

17 Απριλίου 2024

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα μονοπάτια και τις ποδηλατικές διαδρομές του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής με συνοδοιπόρο… τον Αριστοτέλη είχαν Ολλανδοί, Βέλγοι και Βάσκοι επισκέπτες, στο πλαίσιο αποστολής που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με τα Γραφεία Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών και Ισπανίας, Πορτογαλίας & Νότιας Αμερικής. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ενίσχυση της φήμης του αριστοτελικού περιπατητικού δικτύου, η ένταξη σε νέους επαγγελματικούς καταλόγους και νέες τουριστικές αγορές ποδηλατικών διαδρομών στο αριστοτελικό δίκτυο (π.χ. χερσόνησος Μαρμάρι), η προώθηση των «δρόμων του Αλέξη Ζορμπά» στο Παλαιοχώρι και η ανάδειξη του προαθωνικού περιπάτου ως κορυφαίας ποδηλατικής διαδρομής στα σύνορα της αθωνικής Πολιτείας. Οι συμμετέχοντες περιπλανήθηκαν στο κατάφυτο αριστοτελικό όρος, ακολουθώντας τα βήματα του Αριστοτέλη (Αρχαία Στάγειρα, Βαρβάρα, Στάγειρα – Στρατονίκη και Στρατώνι – Μαρμάρι).

O «Αριστοτέλης Συνοδοιπόρος» https://play.google.com/store/apps/details?id=com.din.companionaristotle, μια διαδραστική εφαρμογή για έξυπνες συσκευές, συνόδεψε τους επισκέπτες- product managers καθόλη τη διάρκεια της αριστοτελικής διαδρομής: οι επιστημονικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και άλλες αναζητήσεις του Αριστοτέλη παρουσιάστηκαν στους περιπατητές από τον ίδιο τον αρχαίο διανοητή, το «άβαταρ» του οποίου ανέπτυξε θέσεις και θεωρίες μέσα από κείμενα του έργου του – όπως ακριβώς θα έκανε ο δάσκαλος στους μαθητές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Παλαιοχώρι, ο «δρόμος του Αλέξη Ζορμπά» υποδέχθηκε τους φιλοξενούμενους πλήρως αξιολογημένος κατά το πρότυπο ISO: απόλυτα συνδεδεμένος με την ιστορική παρακαταθήκη του οικισμού, ο δρόμος δείχνει στον περιπατητή τον τρόπο ζωής των ντόπιων (και του Αλέξη Ζορμπά) ενάμιση αιώνα πριν, ενώ τον οδηγεί σε έναν παραποτάμιο φυσικό παράδεισο στους πρόποδες του Χολομώντα, στην καρδιά του πυκνού δάσους.

Νέα Ρόδα και Ουρανούπολη αναδείχθηκαν μέσα από την προαθωνική ποδηλατική διαδρομή, η οποία ακολουθεί μονοπάτια στη Μονή Ζυγού (δηλ. στα χερσαία σύνορα του Αγίου Ορους), περιμετρικά της Ουρανούπολης (με μοναδική θέα στον Αθωνα) και καταλήγει στην Ακτή Κομίτσα με την αμμώδη παραλία και την πράσινη ακτογραμμή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η σύνδεση του ορεινού όγκου με την τουριστική δραστηριότητα απαίτησε τη δημιουργία υποδομής και προϊόντος, τα οποία ανέδειξαν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο περιπατητικός τουρισμός και οι ποδηλατικές δραστηριότητες. Δημιουργήσαμε όμως τη βάση μιας σπουδαίας οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα ορίσει το μέλλον της ορεινής και πεδινής μας επικράτειας» δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε θα μεταφερθεί αυτούσιο στους καταλόγους του ισπανικού Icarion και θα προταθεί στους Βάσκους ως πολιτιστική, περιπατητική και γαστρονομική δραστηριότητα. Ενα ακόμη ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα σταλεί μέσω του S-cape στο ολλανδικό SNP Reisen, ενώ ομάδα ξεναγών του Stap Reisen αναμένεται εκ νέου στην περιοχή, προκειμένου να δημιουργήσει ένα συνδυαστικό προϊόν, που θα πωληθεί στην Ολλανδία και στη Μεγάλη Βρετανία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το trekking trip σχεδιάσθηκε από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη και οργανώθηκε από τη σύμβουλο Τουρισμού Μαρία Πάππα και τον τεχνικό σύμβουλο Βασίλη Παράδα. Την εφαρμογή «Αριστοτέλης Συνοδοιπόρος» δημιούργησε ο ψηφιακός δημιουργός Νίκος Πάχτας. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και διεξαγωγής του συνεργάσθηκαν 38 τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, τέσσερις τοπικοί πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς, καθώς και η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η οποία επιμελήθηκε τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Ανατολική Χαλκιδική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NEA YOΡΚΗ. Μια πρόσφατη μελέτη από την PYMNTS διαπίστωσε ότι το 53% των ηλικιωμένων Αμερικανών ζουν μόνο με τη σύνταξή τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ