x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ως μοναχός κηδεύθηκε ο πρώην επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το τελευταίο αντίο είπαν αρκετοί ομογενείς κατά την Εξόδιο Ακολουθία του πρώην επισκόπου Απαμείας κυρού Βικεντίου στον ιερό Ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια. Στην Ακολουθία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συμπαραστατούμενος υπό του Επισκόπου Ευκαρπίας Ιεροθέου, Ηγούμενου της Μονής της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Επισκόπου Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεου, και των ιερέων του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και του Αγίου Νικολάου στο Μπρούκλιν, π. Βασιλείου Τσουρλή και π. Μελετίου Μπουγά, αντίστοιχα, καθώς επίσης του αρχιδιακόνου Διονυσίου Παπίρη και του νεοχειροτονηθέντα διακόνου της Μονής, κ. Βασιλείου Αγγελάκη.

Η Εξόδιος Ακολουθία έγινε ως μοναχού, με τιμές ιερομονάχου και όχι επισκόπου, μιας και προ δέκα περίπου ετών είχε καθαιρεθεί από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου. Σημαντική εξέλιξη ήταν ότι ο αείμνηστος κηδεύτηκε σε τάφο της Πατριαρχικής Μονής στο Κοιμητήριο του Αγίου Μιχαήλ στην Αστόρια και όχι στο Ρωσικό Κοιμητήριο Novo-Diveevo Russian Orthodox Cemetery, στο οποίο αναπαύεται η μητέρα του, μιας και ο συγκεκριμένος τάφος ήταν μόνο για ένα άτομο.

Ο Βικέντιος Μαλαματένιος -με κοσμικό όνομα Βασίλειος- δεν ήταν γνωστός μόνο μέσω της ιεραρχικής του δραστηριότητας στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου της Αστόριας, αλλά και ως ραδιοφωνικός παραγωγός, με πιο γνωστές τις εκπομπές του στον «Hellas FM» της Νέας Υόρκης, όπου ανέλυε πολιτικά και κοινωνικά θέματα, με τον ραδιοφωνικό σταθμό να διακόπτει από τις 10:00 π.μ. μέχρι και τις 2:00 μ.μ. τις προγραμματισμένες εκπομπές του ως ένδειξη τιμής στον τέως συνεργάτη τους.

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος Δημήτρης Φιλιππίδης, που υπήρξε συνεργάτης του αειμνήστου για πολλά χρόνια, ανέφερε στον «Ε.Κ.» πως «ο Βικέντιος ήταν ένας άνθρωπος με προσφορά και πάθος τόσο για την Εκκλησία όσο και για το ραδιόφωνο και την πατρίδα. Συνεργάτης μας για 12 χρόνια και φίλος. Για εμάς εδώ στον ‘Hellas FM’ ήταν ένας συνεργάτης που θα θυμόμαστε πάντα με εκτίμηση και αγάπη. Η οικογένεια Φύλλα και όλοι μας τον στηρίξαμε στις δύσκολες στιγμές του μετά την Αγία Ειρήνη και η είδηση του θανάτου του μας στενοχωρεί όλους βαθύτατα. Αιωνία του η μνήμη!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τις εικόνες από τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της κατάκτησης του Europa Conference League να παίζουν στις οθόνες, ο Σύλλογος Φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης διοργάνωσε την καθιερωμένη χοροεσπερίδα, προσκαλώντας τους φίλους της ομάδας αλλά και ολόκληρη την Ομογένεια να γιορτάσουν τις επιτυχίες σε όλα τα αθλήματα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ