x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μπρούκλιν

06 Δεκεμβρίου 2022

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στη μνήμη του Αγ. Νικολάου τελέστηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στον κατάμεστο από πιστούς εορτάζοντα ιερό ναό στο Μπρούκλιν, χοροστατούντος του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιερόθεου, βοηθούμενος από πλήθος ιερέων.

Ο Επίσκοπος κ. Ιερόθεος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή και το βίο του Αγ. Νικολάου, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον προστάτη των φτωχών, των ορφανών, των θαλασσινών και των αρρώστων.

Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε σήμερα, στον πολύ όμορφο αυτό ιερό ναό, τον μεγάλο και οικουμενικό μας διδάσκαλο, τον Αγ. Νικόλαο τον θαυματουργό.

Δεν υπάρχει τόπος πάνω σε αυτή τη γη που να μην υπάρχει ναός του Αγ. Νικολάου. Είναι ο προστάτης όλων των Χριστιανών, ο μεγάλος διδάσκαλος της αγάπης της φιλανθρωπίας, της κατανόησης.

Ο κατάμεστος από πιστούς εορτάζοντας ιερός ναός του Αγ. Νικολάου στο Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Αν και πέρασαν αιώνες από τότε που έζησε δεν ξεχάστηκε το όνομά του, η μορφή, η αγιοσύνη, η προσωπικότητα και η αγάπη του για τον άνθρωπο.

Ανδρες και γυναίκες, παίρνουν το όνομά του και τον έχουν προστάτη τους, όπως είναι προστάτης και για τόσους άλλους ανθρώπους.

Ολοι μας, μικροί και μεγάλοι, κληρικοί και μη, επικαλούμαστε το όνομά του όταν χρειαζόμαστε βοήθεια και στήριξη.

Τα νησιά μας στην Ελλάδα είναι γεμάτα από εκκλησίες αφιερωμένες στο όνομά του. Οι θαλασσινοί μας τον Αγ. Νικόλαο έχουν για προστάτη από τα αγριεμένα κύματα και ανέμους.

Η ζωή είναι μία θάλασσα που πρέπει όλοι μας να διαπλεύσουμε, όσες φουρτούνες και αν περάσουμε, για να φθάσουμε στην αντίπερα όχθη της αιωνιότητας.

Τώρα που βρισκόμαστε στην πνευματική περίοδο των Χριστουγέννων πρέπει να εντείνουμε την προσευχή μας και με μετάνοια βαθιά και ειλικρινή να ζητούμε το έλεος και τη φιλανθρωπία του Θεού.

Θα ήθελα να συγχαρώ εκ βάθους καρδιάς τον ιερατικό προϊστάμενο του ναού, Αρχιμανδρίτη Μελέτιο Μπουγά, τα μέλη του συμβουλίου, την Φιλόπτωχο Αδελφότητα και όλους τους πιστούς για την αγάπη τους στον ιερό αυτό ναό, τον οποίο διαρκώς ευπρεπίζουν, ανακαινίζουν, φτιάχνουν και στολίζουν.

Μέλη του Συμβουλίου. Από αριστερά, οι: Γιώργος Αϊδινίου, Σάκης Ιορδάνου, Φώτης Γκουρνέλος και Ισίδωρος Μπιλαρίκης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Εύχομαι ο Αγ. Νικόλαος να χαρίζει υγεία, δύναμη, υπομονή και όλα τα καλά του ουρανού να έχετε στη ζωή σας».

Τα μέλη του Συμβουλίου, Γιώργος Αϊδινίου, Φώτης Γκουρνέλος, Ισίδωρος Μπιλαρίκης και Σάκης Ιορδάνου ευχαρίστησαν μέσω «Εθνικού Κήρυκα» τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή και ευχήθηκαν ο Αγιος Νικόλαος να δίνει υγεία, χαρά και προκοπή σε όλο τον κόσμο.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, Αννα Μπιλαρίκη, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται, στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ενίσχυση της εκκλησίας και ευχήθηκε στην Ομογένεια να γιορτάσει με χαρά και ευτυχία τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.

Αμέσως μετά τον Εσπερινό προσφέρθηκαν γεύμα και γλυκίσματα από τη Φιλόπτωχο.

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Ορθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΕΡΙΛΑΝΤ. Με τέλεση Αγιασμού και λόγους παραινετικούς από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Απόστολο ξεκίνησε η κατασκηνωτική περίοδος στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης οι οποίες φέρουν την ονομασία «Ο καλός ποιμήν» και βρίσκονται στο Chesapeake (Τσέσαπικ) της πολιτείας Μέριλαντ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ