x
 

Αμερική

Περί αμβλώσεως – Δέκα Ελληνοαμερικανοί τοποθετούνται για το ζήτημα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΑΠΕ-ΜΠΕ», με την αλλαγή των ισορροπιών στη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις Η.Π.Α., όπου υπερτερούν σε αριθμό οι συντηρητικοί δικαστές, πολιτείες όπως το Τέξας, υιοθέτησαν περιοριστικούς νόμους περί άμβλωσης, διακυβεύοντας την καθολική αναγνώριση του δικαιώματος στην άμβλωση στις Η.Π.Α. Σημειωτέον, το δικαίωμα στην άμβλωση στις Η.Π.Α. διέπεται από την απόφαση που χαρακτηρίστηκε ορόσημο, Roe κατά Wade (Roe v. Wade, 410 U.S. 113, 1973) και δεν είναι κατοχυρωμένο με ομοσπονδιακό νόμο.

Δημοσίευμα στην πλατφόρμα ενημέρωσης Huston Public Media στις 3 Δεκεμβρίου 2021 αναφέρει ότι σε περίπτωση που ανατραπεί η απόφαση της υπόθεσης Roe κατά Wade, δώδεκα ακόμα πολιτείες πρόκειται να ενεργοποιήσουν αυτόματα την απαγόρευση της άμβλωσης και εννέα άλλες, πρόκειται να ενεργοποιήσουν απαγορεύσεις που είχαν μπλοκαριστεί σε δικαστήρια ή που δεν είχαν εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι προβλέπει ο νόμος περί άμβλωσης στο Τέξας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «The Texas Tribune», στις 16 Δεκεμβρίου 2021 και στις 29 Αυγούστου 2021, ο νόμος περί άμβλωσης (Senate bill 8) στην πολιτεία του Τέξας δίνει δικαίωμα σε οποιονδήποτε  πολίτη, να μηνύσει άτομα που βοήθησαν μια γυναίκα να προβεί σε άμβλωση μετά τις έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης (λ.χ. συγγενείς, φίλους, οδηγούς ταξί, κλινικές, ιατρούς) και εάν ο ενάγων κερδίσει τη μήνυση, να αποζημιωθεί με τουλάχιστον $10.000.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο νόμος αυτός προβλέπει την καθολική απαγόρευση της άμβλωσης, μετά τις έξι εβδομάδες κύησης – διάστημα το οποίο θεωρείται πρόωρο για να γνωρίζει μια γυναίκα εάν είναι έγκυος και για να έχει αναπτυχθεί το ζωτικό όργανο της καρδιάς, όπως υποστηρίζεται στον συγκεκριμένο νόμο, ενώ δεν εξαιρούνται περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, 1 Δεκεμβρίου, 2021. (AP Photo/Andrew Harnik)

Τι ισχύει σε παγκόσμιο και παναμερικανικό επίπεδο

Σύμφωνα με στοιχεία δημοσιευμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 25 Νοεμβρίου 2021, το 61% των ακούσιων κυήσεων και 29% όλων των κυήσεων, καταλήγουν σε προκαλούμενη άμβλωση. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι η πρόσβαση στην ασφαλή άμβλωση προστατεύει την υγεία κοριτσιών και γυναικών, αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και όταν οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση, καταφεύγουν συχνά σε μη ασφαλείς αμβλώσεις.

Στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 2019, αναφέρθηκαν 629.898 νόμιμες προκαλούμενες αμβλώσεις από 49 αναφερόμενες περιοχές.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) επισημαίνει ότι οι ορισμοί της άμβλωσης ποικίλουν, αντικατοπτρίζοντας κοινωνικές, πολιτιστικές και επιστημονικές απόψεις, τονίζοντας ότι στις περισσότερες δυτικές χώρες αναγνωρίζεται η ελεύθερη βούληση των γυναικών σε θέματα αναπαραγωγής και αυτοδιάθεσης του σώματός τους.

Δέκα Ελληνοαμερικανοί τοποθετούνται στο θέμα της άμβλωσης

Δέκα Ελληνοαμερικανοί, διαφορετικών ηλικιών και ιδιοτήτων, τοποθετήθηκαν στο θέμα της άμβλωσης μέσω του «Ε.Κ.»:

Αμαλία Μπουρνιά (Amalia Bournias): «Η επιλογή της άμβλωσης θα έπρεπε να είναι απόφαση μόνο του ατόμου που το αφορά ή των νόμιμων κηδεμόνων του, σε περίπτωση ανηλίκων. […] Δεν συμφωνώ με την άμβλωση σε καμία φάση της εγκυμοσύνης, εκτός και εάν οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορεί να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη, όπως λόγω ασθενείας, […] υγείας ή βιασμού. Δεν πιστεύω ότι η άμβλωση θα έπρεπε να χρησιμοποιείται προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους […]. Οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα ή πιόνια».

Στέλλα Κοκόλη (Stella Kokolis): «[…] Δεν πιστεύω στις αμβλώσεις […]. Δεν μου αρέσει όμως, να βλέπω παιδιά [….] κατατρεγμένα. […] Δεν πιστεύω ότι η κοινωνία μπορεί να επιβάλλει σε αυτήν τη γυναίκα να κρατήσει ένα παιδί που ίσως, ατυχώς, το συνέλαβε. […]. Επίσης, δεν πιστεύω ότι και τους γιατρούς πρέπει να τους καταδικάζεις. […] Να αποφασίσουν νόμοι διεθνείς […]. Εχει γίνει το θέμα πολιτικό […] – το εκμεταλλεύονται. Γιατί βασίζονται σε ανθρώπους που είναι φανατικοί […], σε θρησκείες. […] Η γυναίκα είναι ανθρώπινη ύπαρξη. […]. Να υπάρχει προστασία, […] παιδαγωγική κατάρτιση […], αλλά τον τελευταίο λόγο πρέπει να τον έχει η γυναίκα».

Αννα Σιδέρη (Anna Sideris): «[…] Η άμβλωση είναι βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πέραν από θεμελιώδες συνταγματικά προστατευμένο δικαίωμα.[…] Δεν […] θα έπρεπε να αναφέρεται ως θέμα υπέρ της ζωής (pro life). […] Οι «ακτιβιστές» κατά των αμβλώσεων δεν ενδιαφέρονται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά για τον έλεγχο του σώματος των γυναικών και για τον περιορισμό της συμμετοχής μας στη κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. […] Εχουμε ισχυρούς ηγέτες στην Ουάσιγκτον και οι τοπικές μας κοινωνίες πιέζουν […], ώστε να διασφαλιστεί η […] δυνατότητα [επιλογής] για κάθε γυναίκα στις Η.Π.Α.».

Αναστασία Αφεντούλη (Anastasia Afentouli): «Είμαι υπέρ της πρόληψης και του δικαιώματος της ελεύθερης βούλησης. Το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία είναι απαραίτητο, ώστε από μικρή ηλικία, εξίσου αγόρια και κορίτσια, να γνωρίζουν τρόπους αντισύλληψης και προστασίας. Η κοινωνική αγωγή των παιδιών αντικατοπτρίζει τις αρχές και τις αξίες της οικογένειας τους. Χωρίς στερεότυπα, ως μελλοντικοί σύντροφοι, να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα, (αυτο)σεβασμό, ενσυναίσθηση και αγάπη».

Ο.Α.: «Είναι επιλογή της κάθε γυναίκας τι θα κάνει – δεν μπορεί να της επιβάλλει το κράτος. Ο καθένας έχει την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει. Μου αρέσει ο άνθρωπος να είναι ελεύθερος και να αποφασίζει μόνος τι θα κάνει στη ζωή του. Θα είναι επιβλαβές αν το έμβρυο είναι άνω των τριών μηνών. Θα μου άρεσε να έχει επιλογή η γυναίκα».

Α.Π.: «Το δικαίωμα της γυναίκας [στην άμβλωση] είναι σημαντικό γιατί η κάθε γυναίκα βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση, λ.χ. νεαρή [σε ηλικία], οικονομική [κατάσταση], [εάν υπέστη] βιασμό κ.ά. Από την άλλη πλευρά, μπορείς να γεννήσεις και να δώσεις το παιδί για υιοθεσία και να βοηθήσεις μια οικογένεια που χρήζει βοηθείας».

Α.Μ.: «Εκτρωση… Ενα θέμα που διαχρονικά επανέρχεται στο προσκήνιο. Με νόμους και απαγορεύσεις, διαδηλώσεις υπέρ ή κατά των ‘μέτρων’. […] Σαν γυναίκα και μητέρα πιστεύω ότι είναι προσωπική απόφαση το τι θα κάνεις με το σώμα σου, αλλά και το πώς θα πρέπει να φερθείς στην καινούρια ζωή που έχεις μέσα σου. […] Βιασμός, ιατρικοί λόγοι, μικρή ηλικία, […] ωθούν στην έκτρωση. Οπότε ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται η κάθε γυναίκα, είναι δική της [η] απόφαση […]».

Β.Π.: «Οταν το 68% των γυναικών δεν επιθυμούν την ανατροπή του Roe vs Wade, αλλά πρέπει […] να παλεύουν ακόμα για το δικαίωμά τους στην επιλογή, αυτό μόνο τη χώρα των ‘brave and the free’ δεν θυμίζει. […] Θυμήθηκαν κάποιοι το ‘my body, my choice’ για μια μάσκα, όμως θέλουν τις γυναίκες να μην έχουν λόγο ούτε, όταν πρόκειται για τη δική τους υγεία ή ακόμα την ίδια τους τη ζωή με μια προβληματική εγκυμοσύνη. […] Στις περισσότερες πολιτείες δεν δίνεται κανένα είδος στήριξης στις γυναίκες, αφότου γεννήσουν. Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει εδώ […]».

Κώστας Ευκαρπίδης (Dean Efkarpidis): «Η γνώμη μου είναι πως κανείς δεν μπορεί να κρίνει το δικαίωμα της γυναίκας που κυοφορεί στην ελεύθερη επιλογή. Εννοείται όμως πως πρέπει να υπάρχει ένα λογικό χρονικό όριο (3 με 4 μήνες για παράδειγμα). Σοβαρά μέτρα και μόρφωση περί αντισύλληψης είναι η καλλίτερη προσέγγιση σε μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της (και όλα τα μέλη της, όχι τα μισά)».

Γιώργος Ντούλος (George Doulos): «Γενικά πιστεύω ότι η άμβλωση θα έπρεπε να είναι μια ιατρική διαδικασία για την προστασία της μητέρας εάν τίθεται τέτοιο θέμα. Η άμβλωση, ως μέτρο αντισύλληψης, θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού. Αναμφίβολα, είναι ένα προσωπικό θέμα. Ο λόγος που, κατά τη γνώμη μου, έγινε κοινωνικό θέμα, είναι επειδή είναι ένα διχαστικό θέμα: οι πολιτικοί δηλαδή επανέρχονται στο θέμα αυτό περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, επειδή εξοργίζει τους ψηφοφόρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στις τάξεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, με αφορμή τις εκλογές του Σαββάτου, οι οποίες δρομολογήθηκαν από τις διαδικασίες που προώθησε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ