x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Περί Ψευτοζηλωτισμού και Γεροντισμού στο Συνέδριο για Αγιο Ορος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εισήγηση-καταγγελία για τη χρόνια ανοχή και αδιαφορία για προβλήματα του Αγίου Ορους σε συνέδριο και πιο ειδικά της συνεχιζόμενης κατάληψης επί πολλά έτη της Μονής Εσφιγμένου από ομάδα Μοναχών παρά την πολλαπλότητα των καταδικαστικών αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το τρίτο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, με θέμα «Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Ορους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας». Το συνέδριο διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» Θεολογικής Σχολής).

Την 3η ημέρα του συνεδρίου, κατά τον θεματικό κύκλο «Το Αγιον Ορος και η κοινωνία», έγινε εισήγηση από τον Δρα Θεολογίας Κωνσταντίνο Μυγδάλη, σύμβουλο της γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ο οποίος μίλησε ανάμεσα στα άλλα για τα εξής θέματα:

Την ανάγκη λήψης μέτρων εναντίον διαφόρων ρασοφόρων, που διαδίδουν αιρετικές και επικίνδυνες για την κοινωνία και τη δημόσια υγεία απόψεις, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το όνομα του αγιορείτη και καθοδηγούν ανθρώπους ως δήθεν σοφοί «γέροντες».

Την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην τήρηση των κανόνων του Αγίου Ορους και την αποφυγή της παραβίασής τους στο όνομα μιας δήθεν οικονομίας – αγάπης.

Την ανάγκη άμεσης λήξης της κατάληψης του κεντρικού κτιρίου της Μονής Εσφιγμένου, καθώς δημιουργεί -βάσει ευρωπαϊκού κεκτημένου- τις προϋποθέσεις για νέες καταλήψεις επί αγιορείτικου εδάφους από επιπλέον αλλοδόξους, αλλοθρήσκους κ.τ.λ.

Την ανάγκη εξυγίανσης της αστυνομικής δύναμης που υπηρετεί στο Αγιο Ορος από στοιχεία που δεν υπακούν τη διοίκησή του, αλλά σε ψευτοζηλωτές «γεροντάδες», και της λήψης μέτρων καλύτερης προστασίας του.

Και την ανάγκη επικοινωνίας του θέματος πως η λήξη της κατάληψης δεν συνιστά παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά πως η κατάληψη είναι που συνιστά παραβίαση των κανόνων και της τάξης του Αγίου Όρους.

Κατά την πρώτη μέρα διεξαγωγής του συνεδρίου προηγήθηκε δημόσια τοποθέτηση στο διαδίκτυο του ομότιμου καθηγητού Θεολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πέτρου Βασιλειάδη, ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός πως στο πρόγραμμα του εν λόγω συνεδρίου δεν υπάρχει καμία μνεία για πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία ταλανίζουν το Άγιο Όρος, όπως η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου της Μονής Εσφιγμένου, που το χαρακτηρίζει ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων 50 χρόνων», η εκμετάλλευση του Αγίου Όρους από αντιδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και η μη λήψη μέτρων για την αντιεμβολιαστική προπαγάνδα από κάποιους ρασοφόρους, που διαβιούν στο Άγιο Όρος.

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου κάνει έκκληση ώστε οι ηχηρές αυτές παρεμβάσεις του πανεπιστημιακού καθηγητού και του διδάκτορος Θεολογίας να εισακουστούν από τους αρμοδίους και να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα του Αγίου Όρους, τα οποία δημιουργούν μεγάλες πληγές στην Εκκλησία και την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.

Σημείωση: Το παρόν κείμενο ελήφθη από την ιστοσελίδα της Μονής Εσφιγμένου υπό τον Ηγούμενο Βαρθολομαίο, ο οποίος πρόσφατα είχε παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο στόχος της εταιρείας Κορρές για τη διείσδυση του brand στους Millennials της αγοράς των ΗΠΑ, μετά τη στρατηγική συμφωνία που έκανε με την Morgan Stanley, ήδη από τον Νοέμβριο του 2017, προωθώντας περαιτέρω την παρουσία της στις διεθνείς αγορές, πέτυχε στο έπακρο με τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος 750 τετραγωνικών ποδιών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας