x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Προοδευτισμός

Εχουμε μάθει να χωρίζουμε την πολιτική σε προοδευτική και συντηρητική.

Και ανάλογα με τις πολιτικές μας πεποιθήσεις αυτοανακηρυσσόμαστε σε προοδευτικό ή συντηρητικό άτομο. Πολύ συχνά όμως ο χαρακτηρισμός αυτός μας δίνεται από τρίτους όταν ερμηνεύουν τις απόψεις μας κατά το δοκούν.

Την ευκαιρία για αυτό το άρθρο μάς έδωσε πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στις δηλώσεις της είναι χαμηλών τόνων, σπάνιο για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η εν λόγω πολιτικός σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι ελπίζει σε σύμπραξη προοδευτικών δυνάμεων και όταν ερωτήθηκε ποιες δυνάμεις εννοεί ως προοδευτικές συμπεριέλαβε το ΚΚΕ και απέκλεισε ΝΔ και Ελληνική Λύση.

Κι ενώ ο αποκλεισμός για την Ελληνική Λύση είναι αυτονόητος, ας δούμε τι συμβαίνει με τα μεγάλα κόμματα και πόσο συντηρητική είναι σήμερα η ΝΔ σε σύγκρισή με το ΚΚΕ ή και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ’ αρχήν το λήμμα «προοδευτισμός» σημαίνει την πολιτική ιδεολογική τάση που υποστηρίζει νέα μορφώματα στην πολιτική και κοινωνική οργάνωση. Γενικά οι προοδευτικοί δεν προσδιορίζουν μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη ή ιδεολογία, καθώς αυτό εξαρτάται από την περίοδο που εφαρμόζονται κάποιες πολιτικές στην κοινωνία.

Στον αντίποδα ο συντηρητισμός είναι υπέρμαχος της προάσπισης αυτών που είναι ήδη δεδομένα, αφομοιωμένα και δεν δημιουργούν κινδύνους και κραδασμούς στο κατεστημένο, και κυρίως δεν αποτελούν ριζικές αλλαγές.

Αυτά αναφέρουν εγκυκλοπαίδειες λημμάτων.

Ετσι αναρωτιόμαστε πόσο προοδευτικό είναι το ΚΚΕ στην Ελλάδα όταν ανθίσταται σε αλλαγές, τις οποίες χαρακτηρίζει αστικές, ενώ και επικοινωνιακά χρησιμοποιεί γλώσσα ξύλινη και επαναλαμβανόμενη.

Αναρωτιόμαστε αν προοδευτική είναι η Κίνα, ή η Βόρεια Κορέα ή η Βενεζουέλα και το ερώτημα είναι πολύ σοβαρό για να καγχάσει κανείς.

Αρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι οπαδοί των «αριστερών» κομμάτων μπορούν να αυτοχαρακτηρίζονται ως θέλουν, αλλά αυτό δεν τους καθιστά απαραίτητα και προοδευτικούς.

Γιατί μία σύγκριση με τις φιλελεύθερες αλλαγές που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους αφήνει πολύ πίσω και αποκαλύπτει ότι ο αυτοαποκαλούμενος προοδευτισμός τους μόνο την πρόοδο δεν επαγγέλλεται.

Ετσι, για να διαλύονται οι μύθοι που εύκολα κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας και ένα από τα θέματά του ήταν και το θέμα των ελληνικών εξοπλισμών, το οποίο, με βάση τις διάφορες ανακοινώσεις υπουργών της και αναλύσεις ειδικών σε τουρκικά ΜΜΕ, φαίνεται να τους ενοχλεί.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ