x
 

Κοινωνία

Προτείνεται αύξηση ναύλων λεωφορείων και μετρό ΝΥ στα $2,90

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών πρότεινε τη Δευτέρα να αυξηθεί ο βασικός ναύλος για μία μόνο διαδρομή μετρό, λεωφορείου ή άλλη μεταφορά της Νέας Υόρκης κατά 5%, σε $2,90 από $2,75, η πρώτη αύξηση του βασικού ναύλου από το 2015.

Η πρόταση θα αυξήσει το κόστος μιας Metro Card επτά ημερών κατά $3, στα 34 δολάρια από 33 δολάρια, και το κόστος μιας Metro Card 30 ημερών θα αυξηθεί κατά $4, στα 132 δολάρια από 127 δολάρια, οι πρώτες τους αυξήσεις από το 2019. Οι ναύλοι για τα λεωφορεία express, ο σιδηρόδρομος Long Island Rail Road και το Metro-North Railroad θα αυξηθούν επίσης, όπως και τα διόδια στις γέφυρες και τις σήραγγες.

Εάν το συμβούλιο της Αρχής εγκρίνει τις αυξήσεις, οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν έσοδα $305 εκατ. ετησίως, θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο μέχρι την Ημέρα της Εργασίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το δίκτυο συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης, το μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μια ζωτικής σημασίας σανίδα σωτηρίας στην οποία βασίζονται εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά, ειδικά για να πάνε από και προς τη δουλειά.

Ακόμη και το μετρό που λειτουργεί μόλις στο 70% των επιβατών πριν από την πανδημία, έχει μεταφέρει τέσσερα εκατομμύρια επιβάτες σε πολλές καθημερινές διαδρομές από τον περασμένο μήνα.

Η Αρχή Μεταφορών προσπάθησε να μετριάσει την επίδραση των προτεινόμενων αυξήσεων στους εργαζόμενους Νεοϋορκέζους αυξάνοντάς τες μέτρια στις εβδομαδιαίες και μηνιαίες κάρτες Metro Card, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ωστόσο, οποιαδήποτε αύξηση του βασικού κόστους σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο.

Ο Ντάνι Περλστέιν (Danny Pearlstein), εκπρόσωπος της «Riders Alliance», μια ομάδα υπεράσπισης, είπε ότι η αύξηση των ναύλων ήταν αναπόφευκτη, αλλά προέτρεψε τον δήμαρχο Ερικ Ανταμς να επεκτείνει την επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα Fair Fares της πόλης, το οποίο προσφέρει ναύλους μισής τιμής για τους φτωχούς Νεοϋορκέζους που πληρούν τις προϋποθέσεις. «Οι επιβάτες χρειάζονται τον δήμαρχό μας να παρέμβει για να βοηθήσει αυτούς που είναι λιγότερο ικανοί να αντέξουν οικονομικά την πεζοπορία», είπε ο κ. Περλστέιν.

Η προτεινόμενη αύξηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα μπορούσε να ήταν. Πριν από την κυβερνήτη Κάθι Χόκουλ, η οποία ελέγχει την Αρχή, και τους νομοθέτες να θεσπίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, το MTA αντιμετώπισε ένα τεράστιο έλλειμμα που ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας στην επιβατική κίνηση.

Ο τελικός προϋπολογισμός περιελάμβανε φόρο μισθοδοσίας σε μεγάλες επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης που ήταν προσανατολισμένες στη μαζική μεταφορά, κατέβαλε εφάπαξ πληρωμή 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην αρχή και προέβλεπε επιπλέον 65 εκατομμύρια δολάρια για να μειώσει κάθε πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης.

Το μετρό έχει δυσκολευτεί οικονομικά τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970, όταν μια δημοτική δημοσιονομική κρίση επιδείνωσε τα μυριάδες προβλήματα που προκλήθηκαν από την καταρρέουσα υποδομή του συστήματος. Για να αποτραπεί η περαιτέρω παρακμή, οι νομοθέτες κινήθηκαν τη δεκαετία του 1980 για να επιτρέψουν στην αρχή να εκδίδει ομόλογα, αλλά το χρέος του οργανισμού έχει εκτοξευθεί από τότε και τα έξοδα έχουν ξεπεράσει τα έσοδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας πολιτικός γκρίνιαξε στην αίθουσα του δικαστηρίου, μίλησε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω και φαινομενικά αποκοιμήθηκε μπροστά στα μάτια των ενόρκων.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ