x

Πολιτική

Πρώτος με διαφορά ο Χριστοδουλίδης – Στήθος με στήθος Αβέρωφ – Μαυρογιάννης

23 Νοεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σταθερά πρώτος με σημαντική διαφορά από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη παραμένει σύμφωνα με την πέμπτη κατά σειρά δημοσκόπηση της εταιρείας RAI για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» για τις Προεδρικές εκλογές του 2023, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης. Την ίδια στιγμή παρά την αύξηση των ποσοστών τους σε σχέση με τη δημοσκόπηση Οκτωβρίου, Αβέρωφ και Μαυρογιάννης δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την είσοδό τους στον β’ γύρο, ενώ μείωση καταγράφεται στο ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Στην ερώτηση τι θα ψηφίζατε αν είχαμε προεδρικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωσε ποσοστό 34%, έχοντας μία μονάδα μείωση σε σχέση με την δημοσκόπηση Οκτωβρίου. Ακολουθούν ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 16,6% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 16,5%. Οι δυο τους έχουν αύξηση περίπου δύο μονάδων σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ωστόσο η διαφορά αυτή καταδεικνύει πως η είσοδος στον β’ γύρο ανάμεσα στους δυο τους θα είναι ντέρμπι για γερά νεύρα.

Ακολουθούν οι Αχιλλέας Δημητριάδης με 5,3%, Χρίστος Χρίστου με 4,1%, Γιώργος Κολοκασίδης με 2,8%, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης με 1%, Αλέξιος Σαββίδης με 0,5%, Χαράλαμπος Αριστοτέλους με 0,4%, Μάριος Ηλιάδης με 0,2%, Ντε Πέτρο Τσελεστίνα 0,1%, 1,1% θα ρίξει Λευκό/Άκυρο ενώ 10,2% δηλώνουν ακόμα αναποφάσιστοι. Ποσοστό 3,6% δεν απάντησαν.

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις ανά κόμμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδη αντλεί 66% από το ΔΗΚΟ, 67% από την ΔΗΠΑ και 59% από την ΕΔΕΚ. Έχει επίσης εισροές 15% από το ΑΚΕΛ, 33% από τον ΔΗΣΥ, 25% από το ΕΛΑΜ και 29% από τους Οικολόγους, 31%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην δημοσκόπηση Οκτωβρίου, ο κ. Χριστοδουλίδης έπαιρνε ποσοστό 38% από τον ΔΗΣΥ.

Αβέρωφ Νεοφύτου απαντά το 49% όσων ψήφισαν ΔΗΣΥ στις βουλευτικές του 2021, ενώ παίρνει 10% από το ΔΗΚΟ, 10% από την ΔΗΠΑ, 5% από την ΕΔΕΚ, 6% από το ΕΛΑΜ και 3% από τους Οικολόγους. Σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση Οκτωβρίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει αυξήσει κατά 10 μονάδες τη συσπείρωση του ΔΗΣΥ.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει το ΑΚΕΛ σε ποσοστό 69%, έχοντας μια μονάδα αύξηση σε σχέση με τη δημοσκόπηση Οκτωβρίου. Έχει εισροές 3% από το ΔΗΚΟ, 4% από την ΔΗΠΑ, 2% από τον ΔΗΣΥ, 7% από την ΕΔΕΚ, 4% από το ΕΛΑΜ και 9% από τους Οικολόγους, 9%.

Σενάρια Β’ γύρου

Σε περίπτωση που συναντηθούν στον β’ γύρο, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου τότε ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ θα κέρδισε με ποσοστό 40,6% έναντι 30,8% του συναγερμικού υποψηφίου. Λευκό θα έριχνε το 10,2% των ψηφοφόρων, 10,9% απαντά πως δεν θα πήγαινε στις κάλπες, 6,6% αναποφάσιστοι και 1% δεν απάντησαν.

Σε περίπτωση που ο κ. Μαυρογιάννης βρισκόταν στον β’ γύρο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο δεύτερος θα κέρδιζε με ποσοστό 55% έναντι 28%. Λευκό θα έριχνε το 4,1%, ενώ δεν θα ψήφιζε το 5,5%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 6,4% και δεν απάντησε ποσοστό 1%.

Τέλος, σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν αντιμέτωπος με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρώτος θα τον κέρδιζε με ποσοστό 52,6% έναντι 24,2%. Λευκό θα έριχνε το 6,4%, δεν θα ψήφιζε το 8%, αναποφάσιστοι δηλώνουν 7,8% ενώ δεν απάντησε το 1%.

Στην ερώτηση ανεξαρτήτως από το ποιον θα ψηφίσετε, ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει ποσοστό 58%, έναντι 16% του Αβέρωφ Νεοφύτου και 7% του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ απάντησε ποσοστό 19%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μετά από επτά μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, συναντήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, στο πλαίσιο της δεξίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που έγινε στο Λήδρα Πάλας, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

«Μικροί δημοσιογράφοι» της Τρίπολης «ανέκριναν τον Πρωθυπουργό

ΤΡΙΠΟΛΗ. Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2022 η Τρίπολη υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ρωσία απελευθέρωσε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σε ανταλλαγή κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ρωσία απελευθέρωσε την Πέμπτη τη σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ (Brittney Griner), στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με τις ΗΠΑ να απελευθερώνουν τον διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ (Viktor Bout), δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας