x

Πολιτική

Ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής (29-24) ο Προϋπολογισμός για το 2023

09 Δεκεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης, τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023, τον τελευταίο της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.
Υπέρ ψήφισαν 29 Bουλευτές και εναντίον 24. Υπέρ τοποθετήθηκαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και εναντίον ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών.
Στην Ολομέλεια παρευρέθηκαν ο ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ και ο Υφυπουργός Τουρισμού.
Υποβλήθηκαν συνολικά 111 τροπολογίες που κυρίως αφορούν ένθεση σημείωσης, δηλαδή σταύρωμα στη διενέργεια δαπανών. Από τις 111 τροπολογίες πέρασαν οι 46.
Η Βουλή δέσμευσε κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων για παροχές στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας, την χρηματοδότηση του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης, το σχέδιο Εστία και το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, επίσης τα κονδύλια που αφορούν την αγορά γης και κτιρίων, κατασκευαστικά έργα για υλοποίηση υποδομών για έλευση του φυσικού αερίου και άλλα.
Επίσης η Βουλή ενέκρινε την αποκοπή των δαπανών που αφορούν αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών (τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι), του 10% στις δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες με εξαίρεση το Υπουργείο Εργασίας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και αποκοπή του κονδυλίου που αφορά το δρόμο από το δάσος Αθαλάσσας μέχρι τον κυκλικό κόμβο παρά το ΣΟΠΑΖ (τροπολογία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι).
Απορρίφθηκε τελικά η τροπολογία ΑΚΕΛ για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών που αφορούν δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γεώργιο Γρίβα καθώς και αποκοπή από την πιο πάνω ομάδα/υποομάδα του μέρους που αφορά τις δαπάνες για το «Ίδρυμα Μνημείου Στρατηγού Γ. Γρίβα Διγενή» καθώς και οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γρίβα.
Σημειώνεται ότι για τα σταυρωμένα κονδύλια η Βουλή αποφάσισε ότι θα πρέπει να ζητείται η γραπτή συγκατάθεσή της ή η γραπτή ενημέρωσή της ανά εξάμηνο.
Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα της γενικής κυβέρνησης €11.759,3 δισ. και έξοδα €11.296,0 δισ.. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0.46 δισ. δηλαδή 1.7% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%. Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3% και η ανεργία εκτιμάται στο 6,4%.
Ευχαριστεί ο Πρόεδρος
Τις ευχαριστίες του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 απεύθυνε μέσω Τwitter από το Αλικάντε όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των Μεσογειακών κρατών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
«Ευχαριστώ τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού», έγραψε ο Πρόεδρος στο Twitter.
«Αυξημένος αλλά και πλεονασματικός, ενισχύει το κράτος πρόνοιας, την οικονομική δραστηριότητα και περιλαμβάνει σημαντικά έργα ανάπτυξης, οδηγώντας στην Κύπρο του αύριο», πρόσθεσε.
Την ικανοποίησή του για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 εξέφρασε και ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός έχει το βλέμμα στο μέλλον χωρίς να φορτώνει τις επόμενες γενιές.
«Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν είναι μυωπικός, βλέπει στο μέλλον αλλά δίνει παράλληλα τα εργαλεία για να χειριστούμε τις βραχυπρόθεσμες κρίσεις τις οποίες διανύουμε», ανέφερε ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στα ύψη βρίσκεται το προεκλογικό θερμόμετρο στην Κύπρο τρία μόλις 24ωρα πριν από την τελική μάχη των Προεδρικών εκλογών με τα επιτελεία των βασικών βασικών διεκδικητών του ύπατου πολιτειακού αξιώματος να δίνουν τη μάχη της συσπείρωσης και να κυνηγούν και την τελευταία ψήφο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ