x
 

Οικονομία

Σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022

06 Μαρτίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Η φέτα παραμένει το σημαντικότερο εξαγόμενο ελληνικό τρόφιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούν οι παρασκευασμένες ελιές και τα παρασκευάσματα διατροφής και όλα βρίσκονται όλα σε ανοδική πορεία.

Αυτό σημειώνεται, μεταξύ άλλων, σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Λονδίνο.

Πιο αναλυτικά στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται ότι καταγράφηκε, σημαντική αύξηση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών αγαθών στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2022, τόσο από την ΕΛΣΤΑΤ (65%), όσο και από τη βρετανική Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων – HMRC (72%), με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζεται ισχυρά πλεονασματικό για την Ελλάδα. Ανήλθε σε 584,7 εκ. λίρες σύμφωνα με τη HMRC και σε 1,29 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Υπογραμμίζεται ότι η αλλαγή του τρόπου συλλογής των στοιχείων εξωτερικού εμπορίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο κατέστη τρίτη χώρα, οδήγησε σε σημαντική ασυμμετρία μεταξύ των στατιστικών στοιχείων εμπορίου ΕΕ και ΗΒ, με τη σημαντικότερη – ως προς τις ελληνικές εξαγωγές στην χώρα για το 2022 – να εντοπίζεται στην κατηγορία: «ορυκτά καύσιμα, λάδια και προϊόντα απόσταξης».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 η εν λόγω κατηγορία αντιπροσώπευε το πρώτο εξαγόμενο από την Ελλάδα είδος, με αξία 581,3 εκ. ευρώ. Κατά την HMRC, οι βρετανικές εισαγωγές από την Ελλάδα αυτής της κατηγορίας ανήλθαν σε 105 εκ. λίρες, ή 123,2 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην ανάλυση χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της HMRC.

Εισαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ελλάδα

Το 2022 η αξία των βρετανικών εισαγωγών από την Ελλάδα ανήλθε σε 1,478 δισ. λίρες, έναντι 859,5 εκ. το προηγούμενο έτος, αύξηση 72%. Οι κυριότερες κατηγορίες ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων στην χώρα ήταν φάρμακα, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός (κυρίως ηλεκτρικοί αγωγοί, σύρματα και καλώδια), γαλακτοκομικά (φέτα και γιαούρτι), αλουμίνιο και τεχνουργήματα (κυρίως πλάκες, ταινίες και φύλλα), παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων (κυρίως ελιές), ορυκτά καύσιμα, χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό (σωλήνες), πλαστικές ύλες και τεχνουργήματα (κυρίως πλάκες, φύλλα, ταινίες κλπ. από πολυπροπυλένιο), αλάτι, θείο, γαίες, πέτρες (κυρίως ελαφρόπετρα), όπως και διάφορα παρασκευάσματα διατροφής.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε αξία και όγκο εξαγωγών ταυτόχρονα καταγράφονται σε ορυκτά καύσιμα, αερόπλοια, μαργαριτάρια – πολύτιμες – ημιπολύτιμες πέτρες και αλουμίνιο. Αύξηση αξίας εξαγωγών με μείωση του όγκου τους (αύξηση της τιμής των προϊόντων παρά του όγκου εξαγωγών) καταγράφεται κυρίως στις κατηγορίες οργάνων και συσκευών οπτικής, μέτρησης και ελέγχου, γαλακτοκομικών, πλαστικών και ενδυμάτων. Τέλος, οι ελληνικές εξαγωγές φαρμακευτικών αυξήθηκαν σε όγκο αλλά μειώθηκαν σε αξία.

Συνολικά οι εξαγωγές τροφίμων το 2022 ανήλθαν σε 425,7 εκ. λίρες, ή 28,8% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η αύξηση της αξίας τους σε σχέση με το 2021 ήταν σχεδόν διπλάσια από αυτή του όγκου (αύξηση εξαγωγών κατά 41,7% στην αξία και κατά 23,7% στον όγκο). Δεύτερη μεγάλη εξαγωγική κατηγορία ήταν τα μέταλλα και τα προϊόντα τους (282,4 εκ. λίρες ή 19,1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών στο ΗΒ) και ακολούθησαν χημικά και πλαστικά (268 εκ. λίρες, 18,1% του συνόλου), άλλα βιομηχανικά (254,6 εκ. λίρες, 17,2% του συνόλου) και ορυκτά προϊόντα (164,5 εκ., 11,1% του συνόλου).

Σε επίπεδο οκταψήφιας ανάλυσης, πρώτο εξαγόμενο ελληνικό προϊόν στο ΗΒ είναι τα φάρμακα με μορφή δόσεων για λιανική πώληση (141,1 εκ. λίρες), αύξηση σε όγκο κατά 27,8% σε σχέση με το 2021, αλλά μείωση σε αξία κατά 2,4%. Ακολουθούν οι ευθείς σωλήνες χαλκού (75,4 εκ.), για τους οποίους η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε ταχύτερα από τον αντίστοιχο όγκο και τα βαριά έλαια πετρελαίου (74,4 εκ.). Στην τέταρτη θέση με 59,3 εκ. λίρες βρίσκεται η φέτα, που παραμένει το σημαντικότερο εξαγόμενο ελληνικό τρόφιμο στο ΗΒ, με δεύτερο τις παρασκευασμένες ελιές (30,8 εκ.) και τρίτο τα παρασκευάσματα διατροφής (29,1 εκ.), όλα σε ανοδική πορεία.

Εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα

Το 2022 οι βρετανικές εξαγωγές στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 893,1 εκ. λίρες, αύξηση 25% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Τα κυριότερα εξαγόμενα από το ΗΒ προς την Ελλάδα προϊόντα το 2022 ήταν πυρηνικοί αντιδραστήρες (κυρίως στρόβιλοι διαφόρων ειδών – 17,4% του συνόλου), αυτοκίνητα (11,3% του συνόλου), οινοπνευματώδη (κυρίως ουίσκι και τζιν – 6,1%), αλουμίνιο και τεχνουργήματα (κυρίως ακατέργαστα κράματα – 5,6%) και όπλα και πυρομαχικά (5,4%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σήμερα Παρασκευή 14-06-2024 "οι μείζονος σημασίας και επισκεψιμότητας αρχαιολογικοί χώροι, θα παραμείνουν ανοιχτοί σύμφωνα με το καθορισμένο ωράριό τους", αναφέρει το ΥΠΠΟ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας τις τροποποιήσεις που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και Κυκλάδων.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ