x

Πολιτική

Σκρέκας: «Η Ελλάδα στηρίζει την κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα για αγορές φυσικού αερίου»

01 Φεβρουαρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Η λειτουργία της νέας ενεργειακής πλατφόρμας της Ε.Ε. για συγκέντρωση ζήτησης και κοινές αγορές φυσικού αερίου συζητήθηκε χθες σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με εκπροσώπους ενεργειακών επιχειρήσεων και αρμόδια στελέχη.

Ο κ. Σκρέκας, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την έναρξη λειτουργίας της νέας ευρωπαϊκής πλατφόρμας στα μέσα Απριλίου και επισήμανε ότι η δημιουργία της αποτέλεσε μία από τις δομικές προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως άλλωστε, και ο μηχανισμός για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η νέα πλατφόρμα, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ενίσχυση της αλληλεγγύης, αποβλέπει στον καλύτερο συντονισμό των συναλλαγών και υποδομών φυσικού αερίου, ώστε η Ευρώπη να καταστεί, συλλογικά, πιο ανθεκτική σε περιόδους κρίσεων, αντί να δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών.

Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της Ευρώπης, ώστε να προσελκύσει αξιόπιστους προμηθευτές αερίου με ελκυστικούς όρους, και να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια για τον επόμενο χειμώνα, του 2023/2024.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, των εταιρειών ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ELPEDISON, ΗΡΩΝ, Προμηθέας GAS, της EBIKEN, ο Νικόλας Τσάφος, Σύμβουλος του Γραφείου του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας και η Νεκταρία Καρακατσάνη, Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού ΠΕΝ σε θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η ελληνική Κυβέρνηση πρόκειται να ενθαρρύνει τόσο τους εισαγωγείς φυσικού αερίου όσο και τους καταναλωτές, να διερευνήσουν και να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες της πλατφόρμας.

«Η δημιουργία της πλατφόρμας θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ενεργειακής ασφάλειας για τη χώρα και μια πρόσθετη δυνατότητα για τους προμηθευτές, ώστε να διασφαλίσουν ποσότητες με ανταγωνιστικούς όρους και να πετύχουν τους στόχους αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι πρόκειται για μια πλατφόρμα συντονισμού και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, που θα συμβάλλει στη διαφάνεια και την ευελιξία, επιφέροντας απτά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Κλείνοντας ο κ. Σκρέκας ανέδειξε και τον πράσινο ρόλο της νέας πλατφόρμας, καθώς στο μέλλον θα αποτελέσει τη δομή για κοινές αγορές πράσινου υδρογόνου: «Η κυβέρνησή μας μετασχηματίζει δυναμικά την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας. Αναπτύσσουμε με ταχύτητα κρίσιμες υποδομές αλλά και εργαλεία αγοράς, που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έγινε δεκτή σήμερα στο Βατικανό από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ