x

Κοινωνία

Στο 45% η αύξηση θανάτων λόγω κορωνοϊού τον Ιανουάριο

21 Ιανουαρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Tα νέα επιδημιολογικά δεδομένα όσον αφορά τους θανάτους που καταγράφηκαν στην Κύπρο τις δύο τελευταίες εβδομάδες λόγω κορωνοϊού, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά κατά τον μήνα Ιανουάριο, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 45% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο 2021).

Μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2022, έχουν δηλωθεί στη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, 796 θάνατοι ατόμων, που διαγνώστηκαν με COVID-19. Το 63,1% αφορά άντρες και το υπόλοιπο 36,9% αφορά γυναίκες.

Το 50% του συνολικού αριθμού θανάτων ατόμων, που διαγνώστηκαν με COVID-19, αφορά άτομα ηλικίας 69-85 ετών, με διάμεση ηλικία θανάτου τα 78 έτη και μέση ηλικία 76 έτη.

Κατά τον τρέχοντα μήνα ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 45% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο 2021).

Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ατόμων θετικών με την νόσο COVID-19, με υποκείμενη αιτία θανάτου την νόσο COVID-19, αφορά άτομα με μόνιμη διαμονή την Επαρχία Λεμεσού (242, 34.6%).

Πτώση των διαγνώσεων κορωνοϊού\

Την ίδια ώρα μείωση στον αριθμό των διαγνώσεων κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρείται στα νέα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς, ενώ φαίνεται να είμαστε στην κορυφή ή κοντά στην κορυφή στους νοσοκομειακούς δείκτες.

Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση όμως, το φορτίο νοσηρότητας στην κοινότητα και η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η έναρξη της μείωσης στον αριθμό διαγνώσεων παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές.

Μέχρι τη 17η Ιανουαρίου 2022, έχουν διαγνωσθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία 223.261 περιπτώσεις COVID-19.

Η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών (διαγνωσθέντα περιστατικά 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους) είναι 5.235.

Τις τελευταίες 14 ημέρες (4 – 17 Ιανουαρίου 2022) καταγράφηκαν 46.487 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19: Η διάμεση ηλικία των περιπτώσεων COVID-19 ήταν τα 32 έτη, 51,7% αφορά σε γυναίκες (19.856), 48,3% σε άνδρες (18.532), από τις 38.388 περιπτώσεις (82,6%) με διαθέσιμη τη σχετική πληροφορία.

Τη 19η Ιανουαρίου 2022, 263 άτομα με COVID-19 (διάγνωση μέχρι 17 Ιανουαρίου) νοσηλεύονταν (βάσει καταχωρημένων στοιχείων και συμπεριλαμβανομένων όσων έλαβαν εξιτήριο, μεταφέρθηκαν ή απεβίωσαν τη 19η Ιανουαρίου). Η διάμεσή τους ηλικία ήταν τα 66 έτη, με το 59,2% (132) να αφορά σε άνδρες.

Σύμφωνα με τα καταχωρημένα στοιχεία, τη 19η Ιανουαρίου 2022, 44 άτομα (διάγνωση μέχρι 17 Ιανουαρίου και συμπεριλαμβανομένων όσων μεταφέρθηκαν ή απεβίωσαν τη 19η Ιανουαρίου) βρίσκονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – 42 άτομα (95,5%) ήταν διασωληνωμένα.

Στο βαθύ κόκκινο οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα

Στο μεταξύ σε βαθύ κόκκινο παραμένουν οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα, εξαιτίας της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί προσαρμόζονται αναλόγως, με ισχύ από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε γραπτή δήλωση που αποδίδεται στον εκπρόσωπο των ΗΕ αναφέρεται ότι «με βάση τη συμφωνία του Τουρκοκυπρίου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και του Ελληνοκύπριου ηγέτη, Νίκου Αναστασιάδη, της 2ας Ιουνίου, η Τεχνική Επιτροπή Υγείας αξιολογεί συνεχώς τη δυναμική επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται στα σημεία διέλευσης, ανάλογα με την περίπτωση».

Προστίθεται ότι με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής της 19ης Ιανουαρίου 2022, η κατάσταση προσδιορίζεται ότι θα παραμείνει στο Επίπεδο 3 (βαθύ κόκκινο) και προσαρμοσμένα μέτρα θα εφαρμοστούν σε όλα τα σημεία διέλευσης από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου (9 π.μ.).

Με βάση τα νέα μέτρα απαιτείται αρνητικό PCR ή rapid test 7 ημερών για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τα εμβόλια AstraZeneca, Moderna ή Pfizer-BioNTech 14 ημέρες μετά τη 2η δόση τους.

Η περίοδος ισχύος αυτών των εμβολίων θεωρείται ότι είναι μέχρι τους 7 μήνες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του αρχικού εμβολιασμού ή από τη λήψη αναμνηστικού εμβολίου.

Αρνητικό PCR ή rapid 7 ημερών απαιτείται και για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τα εμβόλια Sinovac, Sinopharm, Sputnik και Johnson&Johnson 14 ημέρες μετά τη 2η δόση τους (1η δόση στην περίπτωση της Johnson&Johnson).

Η περίοδος ισχύος για αυτά τα εμβόλια θεωρείται ότι είναι μέχρι 3 μήνες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του αρχικού εμβολιασμού ή από τη λήψη αναμνηστικού εμβολίου. Το ίδιο ισχύει και για παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών, ανεμβολίαστους μαθητές Λυκείου και άτομα που κατοικούν στον Κάτω Πύργο.

Απαιτείται αρνητικό PCR 72 ωρών ή 48ωρo rapid για μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 12 ετών και άνω και εμβολιασμένα άτομα που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος του εμβολίου, όπως περιγράφεται παραπάνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Iσχυρούς παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας