x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνάντηση Πατριάρχη Θεόδωρου με τον γγ Απόδημου Ελληνισμού Ιω. Χρυσουλάκη στην Αλεξάνδρεια

09 Νοεμβρίου 2021

ΚΑΪΡΟ. «Η καρδιά του Ελληνισμού είναι ο Απόδημος Ελληνισμός». Με τα λόγια αυτά, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος υποδέχτηκε στην έδρα του ιεραποστολικού Πατριαρχείου τον γενικό γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννη Χρυσουλάκη.

Πάνω από μία ώρα κράτησε η συνάντησή τους, που εστιάστηκε κυρίως στο πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία Αθήνας και Αλεξάνδρειας στην όλο και μεγαλύτερη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της αφρικανικής ηπείρου.

«Εγώ έχω την ευκαιρία να γυρίζω τα μήκη και πλάτη στην αφρικανική ήπειρο και εκτός από τα παιδιά μου τους Αφρικανούς, να συναντώ τους Έλληνες και τους Κυπρίους στους οποίους πάντοτε υπενθυμίζω: Μην ξεχνάτε την πίστη μας με τις εκκλησίες μας, μην ξεχνάτε την ελληνική λαλιά με τα σχολεία μας», τόνισε ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας κ. Χρυσουλάκης ανέδειξε και εκείνος με τη σειρά του την τεράστια σημασία του έργου του Προκαθημένου του Παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

«Αναγνωρίζουμε την τεράστια διαδρομή την οποία έχετε κάνει, ενός φωτισμένου Ιεράρχη και ενός ιεραπόστολου, ο οποίος με περισσή αγάπη, με φροντίδα, με στοργή έχετε ανοίξει όλους τους δρόμους στην Αφρική, μία ήπειρο που ήταν άγνωστη σε όλο τον Ελληνισμό και όχι μόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσουλάκης απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Θεόδωρο.

«Είστε ο φάρος ο οποίος πραγματικά έχει συγκρατήσει όλους αυτούς τους Έλληνες. Αναγεννάται αυτός ο Ελληνισμός, αναγεννάται ο Ελληνισμός της Αφρικής χάρη σε εσάς και εμείς σαν Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας στα δικά σας χνάρια θα βαδίσουμε. Εκτός από την προσωπική μου αγάπη, τον σεβασμό μου και την άπειρη εκτίμηση, έχετε και τον σεβασμό και αγάπη όλων των Ελλήνων και είναι πραγματικά ευχή Θεού που σας έχουμε εδώ. Γιατί είστε και ο συνδετικός κρίκος με τον φίλο λαό της Αιγύπτου, με τον οποίο μας συνδέουν πάρα πολλά, εδώ και χιλιετίες», ανέφερε.

Επίσκεψη γγ Απόδημου Ελληνισμού Ιω. Χρυσουλάκη σε ελληνικά σχολεία και στο Γηροκομείο Αλεξανδρείας

Κοντά στους Αιγυπτιώτες 60 και πλέον μαθητές των ιστορικών ελληνικών σχολείων, του Τοσίτσαιου – Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου αλλά και του Αβερώφειου Γυμνασίου Λυκείου, καθώς επίσης και στους 17 Αλεξανδρινούς γέροντες του πρότυπου Οίκου Ευγηρίας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, βρέθηκε σε μία ξεχωριστή, γεμάτη από συγκίνηση επίσκεψη ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Τον κ. Χρυσουλάκη τον υποδέχτηκαν πρώτα τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου, με τον Γενικό Γραμματέα να τους ευχαριστεί, να συζητά μαζί τους για αρκετή ώρα, να τους ρωτάει για την Ελληνική Επανάσταση. «Εμείς, σαν ελάχιστη ανταπόδοση, τους φέραμε κάποια δωράκια για να μάθουν τους ήρωες και την ιστορία του 1821, αν και οι εξαιρετικοί τους δάσκαλοι τους την είχαν διδάξει αυτήν την ιστορία. Όλα τα παιδιά ήξεραν για τα 200 χρόνια, ήξεραν για τους ήρωες, ήξεραν για τις μάχες που έδωσε ο Ελληνισμός, για να είναι σήμερα ελεύθερος» ανέφερε ο γγ Απόδημου Ελληνισμού.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιου Κοτσιώνη, ο γενικός γραμματέας ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όλους τους εκπαιδευτικούς, την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για τις προσπάθειες που καταβάλλει να συντηρεί τον Ελληνισμό και να σηκώνει τόσο ψηλά την ελληνική σημαία, αλλά και το αιγυπτιακό κράτος για την πρόνοια να φιλοξενεί και να έχει στην αγκαλιά του όλα αυτά τα ελληνόπουλα σήμερα.

Με τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, παρουσία και του Κοινοτικού Επιτρόπου Νικόλα Κόπελου, να τονίζει με τη σειρά του ότι «σαν Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, είμαστε δίπλα στα σχολεία μας, στηρίζουμε τα σχολεία μας, στηρίζουμε την ελληνική γλώσσα, για να παραμείνει στα σχολεία μας για όσο μπορούμε, και μακάρι για πάντα…»

«Είμαστε περήφανοι για σας στην Ελλάδα. Θέλω να μεταφέρετε στους γονείς σας την αγάπη μας, την αγάπη της Ελληνικής κυβέρνησης. Και να ξέρετε ότι ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πάντα στο πλευρό σας. Και εμείς, εξουσιοδοτημένοι, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και να μπορέσουμε να στηρίξουμε εσάς, να στηρίξουμε τα σχολεία σας, να στηρίξουμε τις Κοινότητές σας, γιατί ο Ελληνισμός εδώ υπάρχει και πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει», προσέθεσε ο γενικός γραμματέας, συναντώντας τους μαθητές του Αβερωφείου Γυμνασίου – Λυκείου.

Και κατέληξε: «Να διαβάζετε, να προσέχετε, να αγαπάτε πάντα τους γονείς σας οι οποίοι παλεύουνε για σας. Και την επόμενη φορά που θα έρθω, θέλω να ξέρω ότι κάποιοι από εσάς είναι στα Πανεπιστήμια. Από την πλευρά μας, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα είναι στο πλευρό σας για να σας στηρίξει σε ό,τι χρειαστεί. Η Ελλάδα είναι κοντά σας. Είναι στην καρδιά σας, αλλά θα είναι και κοντά σας πάντα. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε!»

Γεμάτη συγκίνηση ήταν και η επίσκεψη του κ. Χρυσουλάκη στον πρότυπο Οίκο Ευγηρίας της Κοινότητας, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι. Σε όλους δώρισε ένα βιβλίο με τον ελληνικό εθνικό ύμνο, αλλά πάνω από όλα έναν καλό λόγο και ένα χαμόγελο, με τους Αλεξανδρινούς εκπροσώπους της τρίτης ηλικίας να ανταποδίδουν και να μεταφέρουν και κείνοι τους χαιρετισμούς τους προς την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο όρος «αίνιγμα» που περιέχει ο τίτλος του παρόντος άρθρου δεν επιλέχθηκε τυχαία για να ορίσει τον θάνατο, αυτό το μεγάλο και αναγκαστικά αναπόφευκτο γεγονός της πορείας του βιολογικού μας επεισοδίου μετρητής και περιοριστικής διάρκειας, από την γέννα μας μέχρι τον τάφο μας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.