x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Γενικά Νέα

Συζητήθηκαν θέματα Ημερησίων και Απογευματινών σχολείων

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Την τελευταία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές μηνιαία συνάντηση με παράγοντες της Ελληνικής Παιδείας είχε αυτή την εβδομάδα στην Αστόρια η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Στέλλα Κοκόλη, συζητήθηκε ότι είναι απαραίτητο να διαφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού τα υπάρχοντα Ημερήσια σχολεία και να εμπλουτιστούν με νέα προγράμματα διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Υποστηρίχτηκε, επίσης, ότι πρέπει «τα Ημερήσια σχολεία να διατηρούν το αναλυτικό πρόγραμμα των δημοσίων σχολείων στην εντέλειά τους».

Οσον αφορά τα Απογευματινά σχολεία, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο να εμπλουτιστούν με τρόπους διδασκαλίας χορού, παιχνιδιού, μουσικής και επί πλέον να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα με πρακτικό τρόπο, Δηλαδή, να εφαρμόζουν οι δάσκαλοι πρακτικές εφαρμογές κατά τη διδασκαλία τους.

Η κ. Κοκόλη είπε, ότι μαζί με τον παραβρεθέντα στη συνάντηση, πρώην Συντονιστή Εκπαίδευσης, Νίκο Νικολιδάκη, «αναφέρθηκαν, γενικά, στην κατάρρευση που έχει επέλθει σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και σε όλη την Ομογένεια. Λίγοι οι άξιοι και πάρα πολλοί οι αφελείς και θορυβώδεις». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «πολλοί στις επάλξεις, λίγοι στην πραγματική εργασία. Και στο στόχο για την Ομογένεια, ελάχιστοι».

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε λόγο, ακόμα, για μη βράβευση δασκάλων, καθώς και για μη προσκλήσεις των απομεινάντων τριών φορέων της Παιδείας σε στοιχειώδεις πολιτιστικές, εθνικές εκδηλώσεις, ή εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Η κ. Κοκόλη πρόσθεσε ότι με τα προαναφερθέντα συμφώνησε και ο επίσης παραβρεθείς στη συνάντηση, Δρ Γεώργιος Μελικόκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, ο οποίος για πολλά χρόνια έχει εργαστεί στο χώρο της Παιδείας.

Καυτηρίασε, επίσης, καταστάσεις λασπολογίας και αρχομανίας που υπάρχουν.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ευχήθηκαν για «τη συσπείρωση της Ομογένειας κάτω από την Εκκλησία, γύρω από τις κοινότητες και γύρω από τους λίγους και σωστούς φορείς της Ομογένειας», ενώ εξήραν τη σημασία της Ελληνικής Παιδείας και της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας.

Τα θέματα της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική τέθηκαν τον προηγούμενο μήνα στην υπουργό Παιδείας της Ελλάδος, Νίκη Κεραμέως, η οποία είχε έλθει στις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον. Συναντήθηκαν μαζί της η κ. Κοκόλη και ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης.

Μεταξύ άλλων, είχε τονιστεί η ανάγκη για αποσπάσεις εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, ενώ ζητήθηκε να παραταθεί η υπηρεσία των ήδη αποσπασμένων εκπαιδευτικών στην Αμερική για περισσότερο από πέντε χρόνια, σε όσους το επιθυμούν να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, «ότι η ζωή στις ΗΠΑ είναι αρκετά ακριβή και θα ήταν θετικό αν υπήρχε δυνατότητα να δοθεί κάποιο επιπλέον επιμίσθιο για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αντεπεξέλθουν στο κόστος ζωής».

Η Ομοσπονδία είχε ανακοινώσει για τη συνάντηση με την κ. Κεραμέως και τα εξής: «Ενα άλλο ζωτικό θέμα που αναφέρθηκε είναι για τους ομογενείς (πρώην αποσπασμένους) εκπαιδευτικούς που έχουν παραμείνει υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών στα σχολεία των ΗΠΑ και θα πρέπει να υποβάλλουν τελική παραίτηση από την υπηρεσία τους. Λόγω της μακροχρόνιας διδακτικής εμπειρίας τους και λόγω των υπηρεσιακών αναγκών οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί είναι χρήσιμοι να παραμείνουν στις σχολικές μονάδες, λαμβάνοντας εκ νέου απόσπαση στο εξωτερικό, χωρίς αποδοχές, ώστε να συμπληρώσουν τα συντάξιμα έτη υπηρεσίας τους.

Τέλος, αναφέρθηκε στην Υπουργό πως θα ήταν ευχής έργο αν νέοι από την Ομογένεια που κατέχουν πτυχία ή ειδίκευση στην Παιδαγωγική και μιλούν Ελληνικά να πηγαίνουν στην Ελλάδα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και να φιλοξενούνται σε φοιτητικές εστίες που δεν χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι και να διδάσκονται από Ελληνες καθηγητές μαθήματα Γλώσσας, Ιστορίας, Πολιτισμού και Πρακτικές εφαρμογές της Διδασκαλίας της Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας. Μετά από δύο χρόνια αυτοί οι νέοι θα μπορούν να επανδρώσουν τα Πρωινά και Απογευματινά σχολεία των ΗΠΑ. Επιπλέον, συζητήθηκαν και άλλα οργανωτικά και λειτουργικά θέματα Παιδείας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εγκρίθηκε τελικά, έστω και μετά από μήνες, η άδεια λειτουργίας ενός μεγάλου ελληνικού εστιατοτίου και αρτοποιείου στην Λεωφόρο Γκρίνουιτς (Lewis Street off Greenwich Avenue) κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Πολεοδομίας και Χωροταξίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας