x
 

Κοινωνία

Τα μωρά του σεισμού στην Τουρκία ακόμη περιμένουν τις οικογένειές τους

ΑΔΑΝΑ. ΤΟΥΡΚΙΑ. («WSJ»). Ενα ασθενοφόρο έτρεξε προς τις πόρτες του Νοσοκομείου της πόλης των Αδάνων μεταφέροντας ένα αγοράκι με πυτζάμες. Ενα πλήρωμα διάσωσης βρήκε το μωρό κάτω από ένα σωρό ερείπια παρακολουθώντας τις κραυγές του. Ηταν μόνο και ζούσε ως εκ θαύματος δύο μέρες μετά τους δίδυμους σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 51.000 ανθρώπους. Κανείς δεν ήξερε το όνομά του.

Μέσα στο νοσοκομείο, οι νοσοκόμες φρόντιζαν εκατοντάδες άλλα αζήτητα και άγνωστα παιδιά, όλα στεγασμένα σε μια μονάδα που ιδρύθηκε τις ώρες μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Το αγοράκι που διασώθηκε τράβηξε τη μάσκα προσώπου ενός γιατρού κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης.

Βρέφη ηλικίας τριών εβδομάδων γουργούριζαν κάτω από πλεκτές κουβέρτες στις κούνιες τους. Μερικά άπλωναν τα χέρια για να τα πάρουν αγκαλιά, άλλα πιπίλιζαν πλαστικά παιχνίδια. Τα παιδιά αρκετά μεγάλα για να μιλήσουν ρωτούσαν τα μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου ξανά και ξανά: Πού είναι οι γονείς μου;

Εκατοντάδες μωρά και μικρά παιδιά έφτασαν στο νοσοκομείο της πόλης των Αδάνων την πρώτη εβδομάδα μετά τον σεισμό, τα οποία διασώθηκαν από τα ερείπια χωρίς έγγραφα ταυτότητας. Περίπου 250 από αυτά ήταν πολύ μικρά για να πουν τα ονόματά τους. Το ίδιο συνέβη σε πόλεις διάσπαρτες σε μια σεισμική ζώνη περίπου στο μέγεθος του Γουισκόνσιν.

Την περασμένη εβδομάδα, το προσωπικό του νοσοκομείου στη Σίβας, στην Τουρκία, ένωσε ξανά ένα αγόρι 2 μηνών, τον Ούμουτ (Umut) -που ανασύρθηκε από ένα τετραώροφο κτίριο που κατέρρευσε- με τη μητέρα του, Μπεντίνα Κιλίντς (Bedina Kilinc).

Η καταστροφή άφησε την Τουρκία και τη Συρία με μια δευτερεύουσα ανθρωπιστική κρίση – φροντίζοντας τουλάχιστον 1.915 παιδιά που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας διασώθηκαν χωρίς γονείς ή επιζώντα μέλη της οικογένειας. Περισσότερες από τρεις εβδομάδες αργότερα, τουλάχιστον 78 παραμένουν άγνωστοι.

Οι νοσοκόμες έχουν γίνει ντετέκτιβ που προσπαθούν να επανενώσουν τα βρέφη που αποσπάστηκαν από την περιοχή του σεισμού με επιζώντες συγγενείς, ένα έργο που περιπλέκεται από την προσφυγική κρίση στη Συρία και την υψηλή συχνότητα εμπορίας παιδιών εκεί.

Η Ντέρια Γιανίκ (Derya Yanik), υπουργός Οικογένειας της Τουρκίας, την περασμένη εβδομάδα διέψευσε τις φήμες ότι ορισμένα άγνωστα παιδιά έχουν παραδοθεί σε νέες οικογένειες. Η Αστυνομία έχει πάρει δείγματα DNA και μικροσκοπικά δακτυλικά αποτυπώματα από τα παιδιά για μια κυβερνητική βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται για την επανένωση των επιζώντων με τις οικογένειές τους, συγκρίνοντας βιομετρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και φυσικών περιγραφών, για να βρει ταίρι.

Αφού τα παιδιά λάβουν ιατρική περίθαλψη, τα βιομετρικά τους δεδομένα προστίθενται σε μια βάση δεδομένων σεισμών που συνδέεται με έναν εθνικό κατάλογο που εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας.

Οι έλεγχοι DNA συνήθως χρειάζονται 10 ημέρες, αλλά η εργασία έχει επιταχυνθεί για να αποφέρει αποτελέσματα σε μόλις τρεις ημέρες. Οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου διασταυρώνουν το DNA των παιδιών, τη φυσική περιγραφή και την τοποθεσία όπου βρέθηκαν με λίστες που συντάχθηκαν από διασώστες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εθελοντές από περισσότερες από 20 χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μετά από το συναρπαστικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για 11 ημέρες επί ελληνικού εδάφους κι αφού έτυχε παντού ενθουσιώδους υποδοχής, ήλθε η ώρα να παραδοθεί στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ