x

Επιστήμη

Τα πλαστικά που ρυπαίνουν τους ωκεανούς μπορεί σχεδόν να τριπλασιαστούν ως το 2040

08 Μαρτίου 2023

Τα πλαστικά σωματίδια που εισέρχονται στους ωκεανούς στον κόσμο αυξήθηκαν σε “άνευ προηγουμένου” ποσότητα από το 2005 και μπορεί σχεδόν να τριπλασιαστούν ως το 2040, αν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Υπολογίζεται ότι 171 τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια επέπλεαν στους ωκεανούς ως το 2019, σύμφωνα με έρευνα, η οποία αξιολογήθηκε από ομοτίμους και διεξήχθη υπό το 5 Gyres Institute, μια αμερικανική οργάνωση που αγωνίζεται για την μείωση της ρύπανσης από πλαστικά.

Η ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά μπορεί να αυξηθεί κατά 2,6 φορές ως το 2040, αν δεν θεσπιστούν νομικά δεσμευτικές παγκόσμιες πολιτικές, προβλέπει η έρευνα αυτή.

Κατά την έρευνα εξετάστηκαν δεδομένα για την ρύπανση από πλαστικά της επιφάνειας του νερού από 11.777 ωκεάνιους σταθμούς σε έξι μεγάλες θαλάσσιες περιοχές, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το 1979 ως το 2019.

“Βρήκαμε ότι υπάρχει μια ανησυχητική τάση εκθετικής ανάπτυξης των μικροπλαστικών στον ωκεανό παγκοσμίως από την έναρξη της χιλιετίας”, υπογραμμίζει ο Μάρκους Ερικσεν, συνιδρυτής της 5 Gyres Group, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

“Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, νομικά δεσμευτική, παγκόσμια συνθήκη του ΟΗΕ για την ρύπανση από πλαστικά που θα σταματήσει το πρόβλημα από τη ρίζα”, προσθέτει.

Τα μικροπλαστικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στους ωκεανούς, καθώς δεν μολύνουν μόνο το νερό, αλλά βλάπτουν τα εσωτερικά όργανα των θαλάσσιων ζώων, τα οποία μπερδεύουν το πλαστικό με την τροφή.

Ειδικοί δηλώνουν ότι η έρευνα αυτή έδειξε ότι το επίπεδο της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά στους ωκεανούς είχε υποτιμηθεί.

“Οι αριθμοί σε αυτήν την νέα έρευνα είναι συγκλονιστικοί και σχεδόν πέραν της λογικής”, δήλωσε ο Πολ Χάρβεϊ, επιστήμονας και ειδικός στα πλαστικά στην αυστραλιανή συμβουλευτική εταιρεία που εστιάζει στη μείωση της ρύπανσης Environmental Science Solutions.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε τον Νοέμβριο στην Ουρουγουάη διαπραγματεύσεις για συμφωνία αντιμετώπισης της ρύπανσης από πλαστικά, έχοντας στόχο να καταρτίσει μια νομικά δεσμευτική συνθήκη ως το τέλος του ερχόμενου έτους.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace σημείωσε ότι, αν δεν υπάρξει ισχυρή παγκόσμια συνθήκη, η παραγωγή πλαστικών μπορεί να διπλασιαστεί εντός των επόμενων 10 με 15 ετών και να τριπλασιαστεί ως το 2050.

Ξεχωριστή διεθνής συνθήκη προστασίας της ανοιχτής θάλασσας συμφωνήθηκε την Κυριακή και αποσκοπεί να συμβάλει στην προστασία της βιοποικιλότητας στους ωκεανούς παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την ανάκληση της παρτίδας 22J27A3 του φαρμακευτικού προϊόντος BREVIBLOC 10MG/ML (διάλυμα για έγχυση) λόγω διαρροών που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια εσωτερικής επανεξέτασης, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ