x

Αμερική

Τι ισχύει στην Ελλάδα για τους εμβολιασμένους από τις ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την παράλληλη επίδειξη της αυθεντικής κάρτας εμβολιασμού από το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου, θα μπορούν οι ομογενείς και Αμερικανοί που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ να εισέρχονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο είχε προκύψει τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της μη ένταξης των ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό ελέγχου, το οποίο αποτελεί το μοναδικό αποδεκτό ψηφιακό πάσο στην Ελλάδα αλλά και το σύνολο της Ε.Ε. Εξαιτίας αυτού, πολλοί ομογενείς είχαν βρεθεί προ εκπλήξεως, καθώς υπήρχαν υπεύθυνοι καταστημάτων που είτε δεν γνώριζαν εάν θα έπρεπε να τους επιτρέψουν την είσοδο ή όχι, ή δεν τους την επέτρεπαν καθόλου, υπό τον φόβο του προστίμου.

Παράλληλα, αναφορικά με τις ΗΠΑ, ένα σημαντικό θέμα ήταν ότι η χώρα δεν διαθέτει ένα ενοποιημένο εθνικό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού -όπως π.χ. η Νέα Υόρκη την Excelsior Pass- ενώ, παρά τις διαβουλεύσεις, δεν έχει επιτευχθεί τεχνικά η δημιουργία ενός ενιαίου παγκόσμιου πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Εξαιρετικά νέα για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ! Σύμφωνα με την απόφαση 5138 (ΦΕΚ/5138) οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα και έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ, μπορούν τώρα να εισέρχονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, επιδεικνύοντας την αυθεντική κάρτα εμβολιασμού και την ταυτότητά τους», ανέφερε η σχετική ανάρτηση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Επιβεβαίωση ενός ισχύοντος κανονισμού

Σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνο Κούτρα, επί της ουσίας ουδέποτε τέθηκε θέμα μη αναγνώρισης των αμερικανικών πιστοποιητικών εμβολιασμού, με την ανακοίνωση αυτή να αποτελεί μια διευκρίνιση για περιπτώσεις όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, κατά τις οποίες υπήρξε κακή εφαρμογή του νόμου.

«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ψηφιοποιήθηκαν τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά, οπότε ο έλεγχος γίνεται με το σκάνερ που δεν μπορεί να αναγνωρίσει την κάρτα του CDC. Κακώς πέρασε ότι δεν αναγνωρίζεται. Είναι κακή εφαρμογή του νόμου από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι ισχύει», ανέφερε ο Δρ Κούτρας.

Παρέμβαση στο θέμα πραγματοποίησε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, παραθέτοντας το σχετικό Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανέφερε χαρακτηριστικά «για να μην δημιουργούμε άσκοπη ταλαιπωρία στους πολίτες τρίτων χωρών και στις επιχειρήσεις παρακαλώ να δώσουν όλοι βάση σε αυτή την εγκύκλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος υποβλήθηκε επιτυχώς την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 σε εγχείρηση καρδιάς και συγκεκριμένα αλλαγής της μιτροειδούς βαλβίδας, όπως είχε εξαγγείλει ο «Εθνικός Κήρυκας» στα μέσα Νοεμβρίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας