x

Αμερική

Τι ισχύει στην Ελλάδα για τους εμβολιασμένους από τις ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την παράλληλη επίδειξη της αυθεντικής κάρτας εμβολιασμού από το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου, θα μπορούν οι ομογενείς και Αμερικανοί που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ να εισέρχονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο είχε προκύψει τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της μη ένταξης των ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό ελέγχου, το οποίο αποτελεί το μοναδικό αποδεκτό ψηφιακό πάσο στην Ελλάδα αλλά και το σύνολο της Ε.Ε. Εξαιτίας αυτού, πολλοί ομογενείς είχαν βρεθεί προ εκπλήξεως, καθώς υπήρχαν υπεύθυνοι καταστημάτων που είτε δεν γνώριζαν εάν θα έπρεπε να τους επιτρέψουν την είσοδο ή όχι, ή δεν τους την επέτρεπαν καθόλου, υπό τον φόβο του προστίμου.

Παράλληλα, αναφορικά με τις ΗΠΑ, ένα σημαντικό θέμα ήταν ότι η χώρα δεν διαθέτει ένα ενοποιημένο εθνικό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού -όπως π.χ. η Νέα Υόρκη την Excelsior Pass- ενώ, παρά τις διαβουλεύσεις, δεν έχει επιτευχθεί τεχνικά η δημιουργία ενός ενιαίου παγκόσμιου πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Εξαιρετικά νέα για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ! Σύμφωνα με την απόφαση 5138 (ΦΕΚ/5138) οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα και έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ, μπορούν τώρα να εισέρχονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, επιδεικνύοντας την αυθεντική κάρτα εμβολιασμού και την ταυτότητά τους», ανέφερε η σχετική ανάρτηση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Επιβεβαίωση ενός ισχύοντος κανονισμού

Σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνο Κούτρα, επί της ουσίας ουδέποτε τέθηκε θέμα μη αναγνώρισης των αμερικανικών πιστοποιητικών εμβολιασμού, με την ανακοίνωση αυτή να αποτελεί μια διευκρίνιση για περιπτώσεις όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, κατά τις οποίες υπήρξε κακή εφαρμογή του νόμου.

«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ψηφιοποιήθηκαν τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά, οπότε ο έλεγχος γίνεται με το σκάνερ που δεν μπορεί να αναγνωρίσει την κάρτα του CDC. Κακώς πέρασε ότι δεν αναγνωρίζεται. Είναι κακή εφαρμογή του νόμου από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι ισχύει», ανέφερε ο Δρ Κούτρας.

Παρέμβαση στο θέμα πραγματοποίησε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, παραθέτοντας το σχετικό Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανέφερε χαρακτηριστικά «για να μην δημιουργούμε άσκοπη ταλαιπωρία στους πολίτες τρίτων χωρών και στις επιχειρήσεις παρακαλώ να δώσουν όλοι βάση σε αυτή την εγκύκλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.