x
 

Διεθνή

Το Διεθνές Δικαστήριο υποχρεώνει το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερες διόδους ανθρωπιστικής βοήθειας

ΧΑΓΗ. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε την Πέμπτη το Ισραήλ να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της διάνοιξης περισσότερων χερσαίων περασμάτων για να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, νερού, καυσίμων και άλλων προμηθειών στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα.

Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε δύο νέα προσωρινά μέτρα σε μια υπόθεση που έφερε ενώπιόν του η Νότια Αφρική κατηγορώντας το Ισραήλ για πράξεις γενοκτονίας στη στρατιωτική εκστρατεία που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ αρνείται ότι διαπράττει γενοκτονία και κατηγόρησε τη Νότια Αφρική ότι προσπαθεί να «υπονομεύσει το εγγενές δικαίωμα και την υποχρέωση του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του».

Η διαταγή της Πέμπτης ήρθε αφού η Νότια Αφρική ζήτησε περισσότερα προσωρινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάπαυσης του πυρός, επικαλούμενη την πείνα στη Γάζα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θέτει κανένα όριο στη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα και υποσχέθηκε να «προωθήσει νέες πρωτοβουλίες» για να φέρει ακόμη περισσότερη βοήθεια.

Στη νομικά δεσμευτική διαταγή του, το δικαστήριο είπε στο Ισραήλ να λάβει μέτρα «χωρίς καθυστέρηση» για να εξασφαλίσει την «απρόσκοπτη παροχή» βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, καυσίμων και ιατρικών προμηθειών.

Διέταξε επίσης το Ισραήλ να διασφαλίσει άμεσα ότι ο στρατός του δεν θα προβεί σε ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, μεταξύ άλλων εμποδίζοντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το δικαστήριο είπε στο Ισραήλ να υποβάλει έκθεση σε ένα μήνα σχετικά με την εφαρμογή των εντολών.

Η Νότια Αφρική χαιρέτισε την απόφαση της Πέμπτης, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική».

«Το γεγονός ότι οι θάνατοι των Παλαιστινίων δεν οφείλονται αποκλειστικά σε βομβαρδισμούς και χερσαίες επιθέσεις, αλλά και σε ασθένειες και πείνα, υποδεικνύει την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος ύπαρξης της ομάδας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ