x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «άδειασε» την τουρκική προπαγάνδα

20 Νοεμβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο «κενό» έπεσε η προσπάθεια Τούρκου δημοσιογράφου να εκμαιεύσει επικριτική δήλωση για την Ελλάδα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή το περιστατικό με τον Νίκο Δένδια και την Λίβυα Υπουργό Εξωτερικών στην Τρίπολη.

Το ερώτημα τέθηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή, όταν ο Τούρκος δημοσιογράφος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ προτίμησε να συναντηθεί «με τον Χαλίφα Χαφτάρ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία», αρνούμενος, αντίθετα, να συναντήσει την «ΥΠΕΞ της Κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ».

Παρόλο που ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ (Vedant Patel), δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το περιστατικό, εντούτοις έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Ελλάδα είναι «ένας απαραίτητος εταίρος και σύμμαχος – κλειδί στο ΝΑΤΟ».

«Αυτό που απλώς θα έλεγα, καθώς δεν έχω κάποια συγκεκριμένη αντίδραση να προσφέρω, είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος και σύμμαχος κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προστασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και βοηθώντας τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην άμεση περιοχή της Μεσογείου όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη», είπε, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας την ίδια απάντηση όταν ο Τούρκος προσπάθησε να επανέλθει, με εμφανή διάθεση να αποσπάσει μια καταδικαστική ατάκα, χωρίς όμως αντίκρυσμα.

Η αφοπλιστική απάντηση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ήταν η μοναδική που «αδειάζει» τους Τούρκους δημοσιογράφους. Αντίθετα, πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει επαναληφθεί άλλες δυο φορές κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια ημερήσιας ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών Τούρκος δημοσιογράφος είπε ότι η Αθήνα εξοπλίζει «τα νησιά κατά παραβίαση διεθνών συνθηκών και ρώτησε ποια είναι η θέση των ΗΠΑ για το θέμα».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις τού απάντησε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται», ενώ την ίδια ακριβώς απάντηση έδωσε σε παρόμοια ερώτηση, στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ