x

Σύλλογοι

Το Συνέδριο της AHEPA στην Αθήνα ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνου στον Αγνωστο Στρατιώτη

ΑΘΗΝΑ. Ξεκίνησε την Κυριακή με την τιμητική κατάθεση στεφάνου από τον ύπατο πρόεδρο της ΑΗΕΡΑ η ετήσια ιστορική συνάντηση της οργάνωσης, που φέτος γίνεται στην Αθήνα από τις 24-31 Ιουλίου, σε υλοποίηση της υπόσχεσης που είχε γίνει και παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είναι το 99ο ετήσιο Συνέδριο και η πρώτη διοργάνωση συνεδρίου της μεγάλης ομογενειακής οργάνωσης που γίνεται στην Αθήνα από το 2008 και έτσι, την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, η AHEPA υποδέχτηκε τους εκατοντάδες αντιπροσώπους της υπό την λαμπρή ηλιοφάνεια ενός κυριακάτικου πρωινού στην Αθήνα.

Το συνέδριο ξεκίνησε με ευλάβεια, καθώς οι ηγέτες, οι σύνεδροι και τα μέλη των οικογενειών τους συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης είναι στην ευχάριστη θέση να ηγηθεί των μελών του Τάγματος από όλη την Ελληνική Διασπορά στο πλαίσιο της επιστροφής του τουρισμού στην Ελλάδα.

«Ολοι οι αδελφοί και οι αδελφές μας είναι εδώ», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα». «Εχουμε προετοιμαστεί σχολαστικά γι’ αυτό το δύσκολο -δεδομένων των περιορισμών της Covid- και ιδιαίτερο γεγονός κατά τη διάρκεια του εορτασμού 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση».

Ο κ. Χωριάτης σημείωσε ότι πριν από την εγγραφή στο Συνέδριο, πολλοί άνθρωποι ταξίδεψαν σε κοντινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του 1821, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τα τοπικά τμήματα της AHEPA Hellas – μάλιστα υπάρχουν 44 στην Ελλάδα.

Το φετινό μεγάλο ταξίδι απελευθέρωσε μερικά από τα συσσωρευμένα συναισθήματα του κόσμου, καθώς η πανδημία περιόρισε τις εκδηλώσεις της AHEPA γενικά, και τους εορτασμούς της 200ετίας ειδικότερα.

Και τα δύο επίσημα ξενοδοχεία του συνεδρίου -το «Grand Bretagne» και το  «King George»- είναι sold out, είπε ο Χωριάτης, και σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 500 σύνεδροι με όλα τα έξοδα πληρωμένα, μέρος ενός συνόλου περίπου 2000 ατόμων που έχουν έρθει στην Ελλάδα.

«Είναι μια όμορφη μέρα και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσουμε την εβδομάδα από την τελετή της Προεδρικής Φρουράς και την κατάθεση στεφάνου», δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο κ. Χωριάτης, προσθέτοντας ότι «φυσικά το ελληνικό Εθνος μας έχει φιλοξενήσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και είναι μεγάλη τιμή για μένα να καταθέσω στεφάνι μπροστά στην οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους αδελφούς και τις αδελφές μου».

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Κυριακή, αργά το απόγευμα – μεταξύ των οποίων, συνεδριάσεις επιτροπών και διαφόρων ειδών εκδηλώσεων, στις οποίες θα παρευρεθούν υψηλοί αξιωματούχοι της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο μεγάλο δείπνο, αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι δραστηριότητες του Συνεδρίου συνεχίζονται κανονικά τη Δευτέρα, αλλά ο κ. Χωριάτης τόνισε επίσης ότι «θα απολαύσουμε κάθε πτυχή της επιστροφής στην Ελλάδα και του εορτασμού της Ελληνικής 200ετίας από την Επανάσταση».

Σύμφωνα με το Ahepa.org, «η AHEPA ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα της Τζόρτζια, με βάση τις αρχές που στήριξαν τον αγώνα της για τα πολιτικά δικαιώματα και κατά των διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας και του μίσους που αισθάνθηκε στα χέρια της Κου Κλουξ Κλαν, και είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη ένωση βάσης Αμερικανών πολιτών ελληνικής κληρονομιάς και φιλελλήνων με περισσότερα από 400 παραρτήματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη».

Το Συνέδριο

Η AHEPA Hellas στο πλαίσιο του ανώτατου συνέδριου διοργανώνει σε συνεργασία με την AHEPA HQ την Δευτέρα 26 Ιουλίου το AHEPA Business Forum σε δυο θεματικές ενότητες στο «Grande Bretagne» στην συνεδριακή του αίθουσα, με αυστηρή τήρηση όλων των προφυλάξεων και των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

* Η πρώτη θεματική ενότητα με έναρξη στις 10:00 π.μ. αφορά την Ναυτιλία και έχει θέμα: «Shipping back to the future», με ομιλητές τους:

1) Dimitrios Mattheou (Δημήτριος Ματθαίου) CEO of Arcadia Shipmanagement & Aegean bulk, Chairman of Green Award Foundation & President of Ahepa Maritime chapter St' Nicholas.

2) George Teriakidis (Γεώργιος Τεριακίδης), Area Manager, East Mediterranean & Black sea, Maritime, DNV.

3) Pantouvakis Angelos (Παντουβάκης Αγγελος), Chairman of the department of Maritime studies, University of Piraeus.

4) Kechris Christos (Κεχρής Χρήστος), CFO of Aegean Shipping Management.

* Η δεύτερη θεματική ενότητα με έναρξη στις 14:00 αφορά τον Τουρισμό και έχει θέμα: «The next Milestones for Tourism in Greece», με ομιλητές τους:

1. Γιαλούρη Αθανάσιο (Gialouris Thanassis), Vice President FORUM ΑΕ & Marketing Director HORECA, XENIA, FOODEXPO.

2. Γεώργιος Κακουλίδης (George Kakoulidis), CEO Asklepieia health.

3. Βαρδής Γωνιωτάκης Κορδεράς (Korderas Vardis), αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Bergmann Kord.

4. Μοροπούλου Αντωνία (Moropoulou Tonia), ομότιμη καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

Το βράδυ της Δευτέρας θα κλείσει με εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο και την παρουσία του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αμεση ήταν η ανταπόκριση της Εθνικής Φιλοπτώχου στο ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται στην Κωνσταντινούπολη μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Γηροκομείο του «Βαλουκλή», με αποτέλεσμα να εγκριθεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τις πρώτες ανάγκες των τροφίμων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας