x
 

Πολιτική

Τουρκικό μανιφέστο για «δυο κράτη» στην Κύπρο

30 Δεκεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Επιστολή με την οποία προβαίνει σε μια συνολική παρουσίαση της πολιτικής της στο Κυπριακό αλλά και στις εν γένει επιδιώξεις της απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η τουρκική πλευρά. Η επιστολή στάλθηκε στον Αντόνιο Γκουτέρες στις 13 Δεκεμβρίου, μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος, Μεχμέτ Ντανά.

Πρόκειται για ένα μανιφέστο πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στη «νέα προσέγγιση» της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Ενδιαφέρον, λοιπόν, έχουν οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς για όλα τα ζητήματα ενώ δεν αποφεύγεται η παράθεση ανιστόρητων ισχυρισμών σε ό,τι αφορά την περίοδο πριν το 1974 αλλά και τα μετέπειτα χρόνια μέχρι και σήμερα. Διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι με βάση τις Συμφωνίες του ‘60, ούτε εισβολή έγινε ούτε κατοχή υπάρχει!

Για την Αμμόχωστο, η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων αποτελεί τμήμα της «τδβκ», η οποία έχει αποκλειστική δικαιοδοσία και εξουσία. Ως προς αυτό, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι σύμφωνα με το «διεθνές δίκαιο» και αποτελούν μια «θετική εξέλιξη», που θα πρέπει να υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα. Προστίθεται δε ο ισχυρισμός ότι «θα σέβεται και θα προστατεύει πλήρως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας».

Για την τελευταία άτυπη Διάσκεψη 5+1 που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη από τις 27-29 Απριλίου 2021, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως η ελληνική πλευρά απέτρεψε ουσιαστική συζήτηση «για μια νέα και ρεαλιστική βάση που θα μπορούσε τελικά να αποφέρει θετικά αποτελέσματα».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, από την άλλη, σύμφωνα με την επιστολή, κατέθεσε πρόταση στις 28 Απριλίου 2021, που προβλέπει τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών με βάση την ίση κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς.

Στη συνέχεια, η κατοχική δύναμη επιχειρεί να… επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη διατήρησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων: «Η προσέγγιση ‘μηδενικού αθροίσματος’ πολλών διεθνών παραγόντων εξακολουθούν να κυριαρχούν στις διεθνείς σχέσεις. Υπό το φως αυτής της αδιαμφισβήτητης αλήθειας της παγκόσμιας τάξης του 21ου αιώνα, το σύστημα εγγυήσεων που καθιερώθηκε στις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης του 1959 είναι περισσότερο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και το ανταγωνιστικό ενδιαφέρον διαφορετικών παραγόντων στην περιοχή μας», αναφέρει.

Για το φυσικό αέριο αναφέρεται πως η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε μια επικαιροποιημένη πρόταση για το θέμα των υδρογονανθράκων, που βρίσκονται γύρω από το νησί τον Ιούλιο του 2019, η οποία παραμένει στο τραπέζι. Όπως αναφέρεται, «απέναντι στις επίμονες μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, η τ/κ πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή παρά να λάβει ισοδύναμα και αμοιβαία μέτρα για την προστασία των εγγενή και αναφαίρετων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού ‘λαού’ επί των υδρογονανθράκων σε όλο το νησί».

Στο κάδρο και τα «χρυσά διαβατήρια»

Για το γεγονός ότι η Τουρκία κατηγορείται για εποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου, ο εγκάθετος της Αγκυρας επικαλείται το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων». Με αυτό απαντούν οι Τούρκοι στο έγκλημα πολέμου, για το οποίο είναι υπόλογοι.

Στην επιστολή αναφέρεται, συγκεκριμένα, πως η Λευκωσία υπόκειται σε ενδελεχή έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το πρόγραμμα του 2013, βάσει του οποίου τουλάχιστον θα έπρεπε να γίνει επένδυση 2 εκατ. ευρώ για αγορά του διαβατηρίου. Και συνεχίζει: «Το εν λόγω καθεστώς, χορηγούσε «χρυσά διαβατήρια», προέβαινε σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω υπεράκτιων εταιρειών, παρέχοντας ένα ασφαλές καταφύγιο για τους φυγάδες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, αποκαλύφθηκε από ένα αξιότιμο Μέσο Ενημέρωσης (Αλ Τζαζίρα) ότι εξέχοντες Ελληνοκύπριοι πολιτικοί, που αργότερα αναγκάστηκαν σε παραίτηση, συμμετείχαν στο σύστημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε την Παρασκευή σε μια πολύωρη συνεδρία από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, εν αναμονή και της νέας καθόδου της Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ