x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η AHEPA τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Απόντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εξαιτίας της σύντομης νοσηλείας του, για προληπτικούς λόγους, στο νοσοκομείο George Washington, απ’ όπου και πήρε εξιτήριο τελικά το πρωί της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Κυριακής, το 45o Δείπνο της AHEPA, που διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος και ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και μετέφερε στους παρευρισκόμενους τις ευλογίες αλλά και τις ευχές για ευημερία από πλευράς του κ.κ. Βαρθολομαίου.

Έστω και εν μέσω αυτού του απροόπτου, άπαντες εξέφρασαν την ευτυχία τους για την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 2009, τονίζοντας ότι λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία: Από την μια πλευρά, οι αυξανόμενες απειλές και η γενικευμένη πίεση από την πλευρά της Τουρκίας και, από την άλλη, η προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ενδεχομένως του πιο φιλέλληνα προέδρου στην Ιστορία των ΗΠΑ και ενός φίλου της Ορθοδοξίας και του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη, με τον οποίο, άλλωστε, έχουν συναντηθεί αρκετές φορές κατά την 30ετή θητεία του – την μεγαλύτερη στην Ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που πρόκειται να εορταστεί στις 2 Νοεμβρίου.

 

Από την εκδήλωση τιμής στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ουάσιγκτον. Φωτογραφία: GOA/Δημήτριος Πανάγος

 

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Mayflower Hotel» η ατμόσφαιρα, παρά την ανησυχία που υπήρχε για την υγεία του Πατριάρχη, ήταν ευχάριστη, με όλους τους ομιλητές να εκφράζουν τις ευχές τους στον Πατριάρχη, τον οποίο εξήραν για το γεγονός ότι αποτελεί την ηγετική φωνή παγκοσμίως για την ενότητα μεταξύ των χριστιανών, την θρησκευτική ελευθερία και την προστασία στο περιβάλλον, την οποία δεν παύει ποτέ να προτάσσει ως προτεραιότητα.

Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της AHEPA, Νικόλαος Καρακώστας (Nicholas Karacostas) και ο Ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης, Δημήτρης Κόκκοτας (Jimmy Kokotas) ενώ τον ρόλο του συντονιστή είχε ο ανταποκριτής του «FOX News» στην Ουάσιγκτον, Μάικ Εμμάνουελ (Mike Emanuel). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στέλεχος της AHEPA, Μιχάλης Ψαρός (Mike Psaros).

Παρόντες, μεταξύ άλλων, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γιάννης Σαρμπάνης (John Sarbanes), Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) και Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), όπως επίσης και ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν (Chris Van Holen).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Έκκληση προς τα δυο διοικητικά κέντρα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης να έρθουν σε συνεννόηση και να καταλήξουν σε μια νόμιμη και κοινώς αποδεκτή εκλογική διαδικασία για τον προσεχή Ιούνιο, έστω και την ύστατη ώρα, απηύθυνε, με ανοικτή επιστολή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Φίλιπ Κρίστοφερ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ