x
 

Κοινωνία

10,918 νέα κρούσματα τo τριήμερο της Πρωτοχρονιάς στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τεράστια αύξηση κρουσμάτων και εκτόξευση του ποσοστού μεταδοτικότητας, σημειώθηκε το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς, προφανώς λόγω της μετάλλαξης Ομικρον που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις ενδείξεις, έχει γίνει κυρίαρχη στις μολύνσεις και στην Κύπρο.

Συνοπτικά το προηγούμενο τριήμερο το υπουργείο Υγείας μέτρησε 10,918 κρούσματα, με τα περισσότερα (5,048 που αποτελεί νέο ρεκόρ) να καταγράφονται παραμονή Πρωτοχρονιάς, όμως με τη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών εξετάσεων. Η μεγαλύτερη άνοδος στο ποσοστό θετικότητας σημειώθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, σκαρφαλώνοντας στο 5,98%, σχεδόν ένας στους 15 δηλαδή που υποβλήθηκε σε τεστ ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

Συνοπτικά ο απολογισμός από τα αποτελέσματα των διαγνώσεων του προηγούμενου τριημέρου:

Ένα θάνατο και 3,538 περιστατικά COVID ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας το βράδυ της Κυριακής. Οι νοσηλευόμενοι αυξήθηκαν στους 203. Το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο  3,87%. Τα νέα περιστατικά προέκυψαν σε σύνολο 91,482 εξετάσεων. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία ανήλθε σε 639 και των περιστατικών στις 172,697. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας 84 ασθενείς είναι σε σοβαρή κατάσταση, με ποσοστό 83,26% των νοσηλευόμενων να μην  έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

–       Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς μπορεί να μειώθηκαν, αφού εργάζονταν λιγότερα σημεία δειγματοληψίας απ’ ότι τις καθημερινές, ωστόσο το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύτηκε, αγγίζοντας σχεδόν το 6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19. Σε συνολικά 38,977 τεστ ανίχνευσης της νόσου, προέκυψαν 2,332 (ποσοστό θετικότητας: 5,98%) νέα περιστατικά.

–       Λίγες ώρες πριν την έλευση της νέας χρονιάς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η Κύπρος κατέγραψε νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 5.048 νέα περιστατικά (ποσοστό θετικότητας: 2,98%) και δύο θανάτους από τη νόσο COVID-19. Συνολικά, είχαν πραγματοποιηθεί 169,476 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Κυρίαρχη η Όμικρον\

Σχεδόν κυρίαρχη στην ολότητα των κρουσμάτων που εντοπίζονται, είναι πλέον η μετάλλαξη Όμικρον, με βάση τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Υγείας, αφού το 80% των κρουσμάτων αφορά πλέον την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Σε δηλώσεις του από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο επισκέφθηκε, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, τόνισε πως, «γνωρίζουμε πολύ καλά το ποσοστό θετικότητας της Όμικρον. Θεωρούμε ότι τις επόμενες μέρες θα επικρατήσει η συγκεκριμένη μετάλλαξη σε όλο τον πληθυσμό μας. Βλέπουμε και κάνουμε καθημερινά εξετάσεις για την παραλλαγή Όμικρον».

Σημείωσε επίσης πως, «το ποσοστό μπορεί να είναι και 80%, τις επόμενες μέρες θα είναι 100%. Αλλά το θετικό από όλη αυτήν την κατάσταση είναι πως, όλα τα δείγματα που έχουμε εξετάσει τη συγκεκριμένη στιγμή από τις νοσηλείες, κανένα δεν είναι με την παραλλαγή Όμικρον».

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα. «Θεωρούμε ότι θα υπάρξει ακόμα μια αύξηση αλλά όταν φτάσουμε την κορύφωση, τότε θα έχει και μια μεγάλη μείωση. Όσο πιο γρήγορα αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο πιο γρήγορα θα μειωθούν όταν φτάσουμε αυτήν την κορύφωση».

Κληθείς να σχολιάσει εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι λιγότερο παθογόνα, είπε πως, «μέχρι στιγμής τα δεδομένα αυτό μας λένε, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ούτε από τον κόσμο, ούτε από εμάς. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί. Το μοναδικό όπλο που έχουμε και το μόνο πράγμα που έχουμε μάθει τον τελευταίο χρόνο είναι ότι αν είσαι εμβολιασμένος, δεν κινδυνεύεις να μπεις στην Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από την άλλη, θέλουμε να πούμε ότι αν είσαι εμβολιασμένος, θα νοσήσεις από τον ιό αλλά δεν θα καταλήξεις στα νοσοκομεία. Είναι ένα πράγμα που πρέπει όλοι μας να το καταλάβουμε και πρέπει όλοι μας να προσέχουμε».

Ο υπουργός Υγείας απέφυγε να απαντήσει για τα μέτρα που θα ληφθούν, δίνοντας… πάσα στους επιστήμονες να πάρουν πρώτα τις εισηγήσεις του. Για τα σχολεία είπε ότι «θα περιμένω να ακούσω από αυτούς και αν εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, είναι κάτι που σίγουρα θα συζητήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα νέα μέτρα που εξετάζονται αφορούν σε περαιτέρω μείωση ατόμων στις συναθροίσεις σε νυκτερινά κέντρα και κοινωνικές δεξιώσεις, αλλά και μείωση του αριθμού των συναθροίσεων σε οικίες και άλλους χώρους. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απαγόρευση της συμμετοχής πιστών στις τελετές καθαγιασμού των υδάτων την ημέρα των Θεοφανίων, ενώ μάλλον θα εφαρμοστούν ξανά μέτρα που θα επηρεάζουν τη λειτουργία των εκκλησιών, με μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού πιστών ανά λειτουργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε την Παρασκευή σε μια πολύωρη συνεδρία από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, εν αναμονή και της νέας καθόδου της Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ