x

Γενικά Νέα

Αύξηση 3,5% στα σταθεροποιημένα ενοίκια στην Νέα Υόρκη

22 Ιουνίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας, όσον αφορά στις μονάδες σταθεροποιημένων ενοικίων, αποφάσισε η θεσμοθετημένη επιτροπή του Δήμου Νέας Υόρκης, επικυρώνοντας την πρόσφατη εισήγηση του κεντρικού οργάνου και προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των ενοικιαστών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των «New York Times», το ποσοστό της αύξησης στα ετήσια ενοικιαστήρια συμβόλαια ανέρχεται στο 3,5%, ενώ, για τις ίδιες μονάδες, η αύξηση για τα διετή συμβόλαια θα φτάσει ακόμη και στο 5%.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και οι ενοικιαστές προσπαθούν, αφενός, να επανέλθουν από τον υγειονομικό και οικονομικό εφιάλτη της πανδημίας, έχοντας να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πρωτοφανούς πληθωρισμού, ο οποίος οδηγεί σε μια ξέφρενη αύξηση του κόστους ζωής, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε θα σταματήσει στο άμεσο μέλλον.

Η αύξηση αυτή, η οποία πέρασε με 5 ψήφους έναντι 4, αποτελεί για το όργανο «μια μέση λύση», καθώς αφενός υπήρχαν φωνές για περαιτέρω αυξήσεις, υπό την πίεση των συλλογικών σωματείων των ιδιοκτητών ακινήτων, και από την άλλη για περαιτέρω πάγωμα των ενοικίων στις μονάδες αυτές, όπως απαιτούσαν έντονα οι διάφορες οργανώσεις που προασπίζονται τα συμφέροντα των ενοικιαστών.

Σύμφωνα με τους «New York Times», το εννεαμελές αυτό συμβούλιο αποτελείται από πρόσωπα τα οποία έχουν επιλεγεί από τον ίδιο τον δήμαρχο Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς (Eric Adams). Από το περιβάλλον του Δημάρχου τονίζεται πως ο ίδιος άσκησε προσωπικές πιέσεις για χαμηλότερες αυξήσεις, παρ’ όλα αυτά όμως υπολόγισε, και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό, τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες, για τους οποίους θεωρεί ότι πλήττονται σημαντικά από τις τρέχουσες και προϋπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην ταχθεί αποκλειστικά με τα συμφέροντα των ενοικιαστών. Αναφέρεται δε πως η προσέγγιση αυτή ήταν κάπως διαφορετική από εκείνη που επεδείκνυε τα προηγούμενα χρόνια ο προκάτοχός του, Μπιλ ντε Μπλάζιο (Bill de Blasio).

Κατόπιν τούτου, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν η απόφαση αυτή θα ευνοήσει, τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες, για τους οποίους μιλάει ο Ερικ Άνταμς, ή τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους κολοσσούς του Real Estate, που κατηγορούνται ότι επιχειρούν να αποκομίσουν υπερκέρδη σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή.

Ως προς αυτό, οι απαντήσεις παραμένουν αντιφατικές, καθώς, σε έρευνα του Ιουνίου του 2020, το 61% αυτών των ιδιοκτητών εμφανιζόταν ότι είχε στην κατοχή του λιγότερες από 10 μονάδες. Αντίθετα, σε μια νεότερη έρευνα της εταιρείας JustFix, δόθηκε μια διαφορετική εικόνα, καθώς προκύπτει ότι το 60% των κατοικιών σταθεροποιημένων ενοικίων ανήκει σε ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από 1.000 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Ερικ Ανταμς και το NYPD.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας