x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αισιοδοξία για το Απογευματινό Σχολείο Αγίας Μαρκέλλας στο Ουάντα του Λονγκ Αϊλαντ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με έμφαση στην ελληνική γλώσσα, η οποία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο εργαλείο και στόχο καθ’ όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, ξεκίνησαν τα μαθήματα στο Απογευματινό Σχολείο της ενορίας Αγίας Μαρκέλλας στο Ουάντα του Λονγκ Αϊλαντ.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο πρόεδρος της κοινότητας, Κωνσταντίνος Γκαλίτος (Gus Galitos) εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το σχολείο έχει σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των μαθητών, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελληνική Παιδεία συναντά δυσκολίες, από όλες τις απόψεις.

«Μέσα σε πέντε χρόνια έχουμε διπλασιάσει τους μαθητές. Για να μιλήσω με νούμερα, πριν από 5 χρόνια είχαμε 55 παιδιά, φέτος έχουμε 100, παρότι μεσολάβησε η πανδημία. Εχουμε παιδιά όχι μόνο δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και παιδιά που προέρχονται από μεικτούς γάμους», τόνισε ο κ. Γκαλίτος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, το σχολείο ενίσχυσε φέτος το διδακτικό προσωπικό, με δασκάλες οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα καταρτισμένες και με αδιαπραγμάτευτο κανόνα, όπως προαναφέρθηκε, την χρήση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

«Το σχολείο μας χρησιμοποιεί αποκλειστικά την ελληνική γλώσσα στη διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες, ενώ επιδεικνύει προσήλωση στα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας. Με αυτό ξεκινάμε. Εχουμε προσλάβει και καινούργιες δασκάλες, οι οποίες είναι πάρα πολύ καλές. Το βασικό είναι ότι μιλάνε μόνο ελληνικά στα παιδιά, εκτός κι αν χρειαστεί να εξηγήσουν κάτι στα αγγλικά. Είναι το κοινό μας σημείο μεταξύ εκκλησίας και σχολείου και συμβαδίζουμε σε αυτό, να μιλάμε πάντα ελληνικά, όσο το δυνατόν γίνεται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως η ελληνική γλώσσα γίνεται κτήμα και για παιδιά που δεν προέρχονται από αμιγώς ελληνικές οικογένειες.

«Το μόνο που προσπαθούμε -και το έχουμε καταφέρει σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι τα παιδιά- όταν φεύγουν από εδώ να μιλούν, να καταλαβαίνουν και να γράφουν ελληνικά. Ας είναι από μεικτούς γάμους. Εγώ ξέρω παιδιά που ήταν από Ιταλό πατέρα ή Ιταλίδα μάνα, όταν ήρθαν δεν μιλούσαν καν, αλλά απ’ όταν αποφοίτησαν μιλάνε ελληνικά», είπε ο κ. Γκαλίτος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της κοινότητας αναφέρθηκε και στην προσφορά του ιερέα της ενορίας, π. Γεωργίου Κολιού (Fr. George Kolios), ενώ προσέθεσε πως το διοικητικό μοντέλο που εφαρμόζεται χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία, καθώς δεν υπάρχει διευθυντικό στέλεχος στο σχολείο.

«Εχουμε αλλάξει το μοντέλο. Δεν υπάρχει πλέον Διευθύντρια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κάθε δασκάλα είναι υπεύθυνη για την πρόοδο των παιδιών που έχει αναλάβει, ενώ τη λειτουργία του σχολείου επιβλέπει το PTA και ο π. Γεώργιος. Επίσης, κάθε δασκάλα αναλαμβάνει δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα την οργάνωση μιας γιορτής μέσα στη χρονιά. Η επιτυχία φαίνεται στους αριθμούς», είπε ο κ. Γκαλίτος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, ένα σημαντικό επίτευγμα του σχολείου είναι το υψηλό ποσοστό στις εξετάσεις Regents της Αρχιεπισκοπής, προσθέτοντας ότι είναι από τα σημαντικότερα, όχι μόνο σε επίπεδο Απογευματινών Σχολείων, αλλά και γενικότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, θα επισκεφθεί την Αθήνα για να παραβρεθεί σε συνέδριο κατά του αντισημιτισμού, όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Post».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Παραδοσιακό καζάνι στο χωριό Πλατάνη για την παραγωγή τσίπουρου (Βίντεο)

ΕΔΕΣΣΑ. Στους βόρειους πρόποδες του Βερμίου, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την Έδεσσα, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Πλατάνη, με τους μερικούς εκατοντάδες κατοίκους του.

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας