x

Οικονομία

Ανάκαμψη της αγοράς εργασίας με 531.000 προσλήψεις τον Οκτώβριο

05 Νοεμβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ («ΑΡ») – Οι εργοδότες της Αμερικής αύξησαν τις προσλήψεις τους τον Οκτώβριο, προσθέτοντας 531,000 θέσεις εργασίας, τις περισσότερες από τον Ιούλιο και ένα σημάδι ότι η ανάκαμψη από την πανδημική ύφεση μπορεί να ξεπεράσει μια επιβράδυνση που προκαλείται από τον ιό.

Η έκθεση της Παρασκευής από το υπουργείο Εργασίας έδειξε επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,6% τον περασμένο μήνα, από 4,8% τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι ένα συγκριτικά χαμηλό επίπεδο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το ποσοστό ανεργίας πριν από την πανδημία του 3,5%.

Η έξοδος της Οικονομίας από την πανδημία παραμένει σε πορεία. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, οι τράπεζες και η αποθήκευση ανέφεραν απότομη άνοδο στις πωλήσεις. Περισσότεροι Αμερικανοί αγόρασαν νέα σπίτια τον περασμένο μήνα. Και η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η ανάκαμψη θα αποκτούσε δύναμη από μια διαρκή επιτάχυνση των προσλήψεων. Η Οικονομία αναπτύχθηκε με υγιή ετήσιο ρυθμό 6,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς οι εμβολιασμοί εξαπλώθηκαν και οι Αμερικανοί έδειξαν πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν, να ψωνίσουν, να φάνε έξω και να παρακολουθήσουν ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Η μετάλλαξη Δέλτα όμως κράτησε την οικονομική ανάπτυξη το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε μόλις 2% ετήσιο ρυθμό και επιβράδυνε απότομα τις προσλήψεις.

Οι πρόσφατες οικονομικές μετρήσεις έχουν δώσει μια ελπιδοφόρα εικόνα. Μετά από αρκετούς γύρους ελέγχων τόνωσης και άλλες πληρωμές κρατικής στήριξης, οι Αμερικανοί στο σύνολό τους έχουν συγκεντρώσει περίπου $2,5 τρισ. περισσότερες αποταμιεύσεις από ό,τι είχαν πριν από την πανδημία. Καθώς αυτά τα χρήματα δαπανώνται, πιθανότατα θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω οικονομική δραστηριότητα.

Το Conference Board, μια ομάδα επιχειρηματικής έρευνας, είπε ότι στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Οκτωβρίου, το ποσοστό των Αμερικανών που δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να αγοράσουν αυτοκίνητα, σπίτια ή μεγάλες συσκευές αυξήθηκε. Και σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι σχεδίαζαν να κάνουν διακοπές τους επόμενους έξι μήνες – το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν ο Covid-19 κατακλύσει την Οικονομία.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες λένε ότι ακόμα δεν μπορούν να βρουν αρκετούς εργαζομένους για να καλύψουν θέσεις εργασίας. Αψηφώντας τις προβλέψεις ορισμένων, η λήξη ενός ομοσπονδιακού συμπληρώματος ανεργίας $300 την εβδομάδα δεν έχει αναγκάσει περισσότερους ανθρώπους να αναζητήσουν εργασία. Περίπου 5 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι έχουν δουλειά τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Αττική Οδό – Παράταση αργίας για αύριο (Φωτογραφίες & Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε εξέλιξη είναι από αργά χθες το απόγευμα επιχείρηση του Στρατού, δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και του Χαμόγελου του Παιδιού, για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών που βρίσκονταν για ώρες ακινητοποιημένοι με τα οχήματά τους στην Αττική Οδό εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει τη χώρα.