x
 

Πολιτική

Άναψε φωτιές η απόφαση για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

02 Ιουνίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αφορμή για νέες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, έδωσε η ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), με τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για έλλειψη συλλογικότητας.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σημειώνουν ότι δεν υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις τους και ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τα κόμματα για το συγκεκριμένο θέμα, πριν τη λήψη απόφασης.

Σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ σημειώνεται ότι το κόμμα δεν είναι αντίθετο επί της αρχής με τη δημιουργία ενός ΣΕΑ. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, «διαφαίνεται ότι οι εισηγήσεις μας, τις οποίες είχαμε αποστείλει γραπτώς και τεκμηριωμένα, δεν έχουν υιοθετηθεί και σίγουρα για ένα τέτοιο μείζον και ουσιαστικό ζήτημα θα ήταν προτιμότερο να υπήρχε μεγαλύτερη συλλογικότητα».

«Παρόλα ταύτα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα μελετήσει ενδελεχώς την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τοποθετηθεί υπεύθυνα», προστίθεται.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποφάσισε ότι δεν θα συζητήσει τις απόψεις που έχει θέσει το ΑΚΕΛ επί της ιδέας για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας».

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ υπέβαλε γραπτώς τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του για το θέμα, όπως είχε ζητήσει από τα κόμματα ο Πρόεδρος.

«Προκύπτουν, κατά την άποψή μας, συνταγματικά, πολιτικά και πρακτικά ζητήματα με τη σύσταση του εν λόγω οργάνου. Προβληματίζει κυρίως το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση, το ΣΕΑ δεν θα είναι απλώς συμβουλευτικό όργανο ενώ παράλληλα, υποβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου και εν πολλοίς υποκαθίσταται με ένα όργανο από διορισμένους από την κυβέρνηση αξιωματούχους. Όλα αυτά θα έπρεπε, εκτιμούμε, να συζητηθούν στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου», τονίζεται.

Ωστόσο, προστίθεται, «μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προφανώς αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς καμιά διαβούλευση».

«Πέραν των ενστάσεών μας επί της ουσίας της πρότασης, αυτή η στάση της κυβέρνησης προφανώς δεν συνάδει με το πνεύμα διακυβέρνησης που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ούτε με τη συλλογικότητα που απαιτείται από την πολιτική ηγεσία μιας ημικατεχόμενης χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντίθετα, την ικανοποίησή τους για την απόφαση ίδρυσης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εξέφρασαν τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να αφήσουν έξω από την «θετική ατζέντα» των ελλαδοτουρκικών το Κυπριακό, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συμπερίληψή του θα λειτουργήσει ως εστία που θα βραχυκυκλώσει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας παρά να τη διευκολύνει.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ