x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ανασκόπηση εκκλησιαστικών ειδήσεων του έτους 2022

Ενδιαφέρουσα ήταν το έτος 2022, η Εκκλησιαστική ειδησεογραφία, η οποία σημάδεψε στο χώρο της Ομογένειας την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τις Μητροπόλεις και τις κοινότητες εν Αμερική, αλλά και γενικότερα στον ευρύτερο χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον κόσμο.

*Ενα εκ των πλέον κορυφαίων εκκλησιαστικών γεγονότων ήταν τα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν έπειτα από 21 χρόνια από την ολοσχερή καταστροφή του Ναού κατά το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Στην τελετή των εγκαινίων προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

*Συνήλθε η 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου η οποία περατώθηκε με το επίσημο δείπνο και την τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή.

*Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το Πατριαρχείο γενικότερα εκπροσώπησαν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου από την Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης και ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου Αρχιμανδρίτης Αέτιος. Προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν οι δύο Αρχιεπίσκοποι πρώην Αμερικής Σπυρίδων και Δημήτριος.

*Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β’, επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες προσκεκλημένος του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του απονεμήθηκε το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Χίλτον» της Νέας Υόρκης. Επίσης, επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόσεφ Μπάιντεν και αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ ομιλεί στην ολομέλεια της Κληρικολαϊκής για το Καταστατικό.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

*Ο Πατριάρχης Θεόδωρος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα».

*Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής διενήργησε έρευνα μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο απέστειλε μόνο στην αγγλική γλώσσα στην Επιτροπή για τη θέσπιση του καινούργιου συνταγματίου της. Η Επιτροπή απαρτιζόταν από 80 άτομα, εκ των οποίων τα 40 διόρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και τα άλλα 40 είναι από τις Μητροπόλεις.

Το συνταγμάτιο ανεστάλη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο, κατόπιν απαίτησης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στις 8 Οκτωβρίου του 2020, χωρίς να υπάρξει καμία εκ των προτέρων συνεννόηση ή έστω ενημέρωση της ενταύθα Επαρχιακής Συνόδου ή κι ακόμα του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Στην ίδια Σύνοδο ο Ελπιδοφόρος είχε απαιτήσει την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και την επιβολή τρίμηνης ποινής αργίας στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, κι ο Πατριάρχης προχώρησε στην ικανοποίηση ης απαίτησής του.

*Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να σταλεί το ερωτηματολόγιο για το καινούργιο σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής στους ιερείς και κοινοτικά συμβούλια όλων των κοινοτήτων ανά την Αμερική.

Δέχθηκε ομοβροντία ερωτήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος από τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου για το ερωτηματολόγιο του νέου συντάγματος της Αρχιεπισκοπής το οποίο απεκάλυψε ο «Ε.Κ.» σε αμφότερες τις εκδόσεις του, Ελληνιστί και Αγγλιστί.

Έναρξη 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

*Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτορας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2022.

*Με ελαφρά λοίμωξη είχε διαγνωσθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ρόναλντ Ρέιγκαν «Ronald Reagan UCLA Medical Center» στην πόλη Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας, καθότι αισθάνθηκε αδιαθεσία την Τρίτη 29 Μαρτίου.

*Εβγαλαν τον Εσταυρωμένο Χριστό από τη θέση του όπισθεν της Αγίας Τραπέζης του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης και τον τοποθέτησαν σε διπλανό μικρό παρεκκλήσιο διότι εμπόδιζε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο από το να τον βλέπει ευκρινώς το εκκλησίασμα ιστάμενο επί του σύνθρονου εντός του Ιερού Βήματος.

*Ο Ιερατικός Σύνδεσμος της Μητρόπολης Σικάγου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας με ημερομηνία 8 Απριλίου 2022 στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, για αποφάσεις του και συγκεκριμένα για το Καταστατικό, την ανάκλησή του και το ερωτηματολόγιο για Καινούργιο Καταστατικό. Υπογραμμίζεται πως πρόκειται για την πρώτη ομαδική επίσημη γραπτή έκφραση δυσφορίας μεγάλης μερίδας ιερέων για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, την οποία κοινοποίησαν στα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

*Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.», μίλησε με παρρησία για τον εκκλησιαστικό μας βίο στην Αμερική. Είναι ο πρώτος ιεράρχης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάκληση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής, στο ερωτηματολόγιο περί του νέου Καταστατικού, αλλά και στην εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου. Αποκάλυψε ότι για όλα αυτά δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, ούτε καν πληροφόρηση των μελών της, προς μεγάλη έκπληξη της πλήθουσας Εκκλησίας και Ομογένειας.

*Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ για την αποκαλυπτική συνέντευξη του Ναθαναήλ στον «Εθνικό Κήρυκα» την 1η Απριλίου 2022. Το περιστατικό συνέβη κατά την εκ του μακρόθεν, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου, αναφορικά με τις παρασκηνιακές κινήσεις και αποφάσεις του Ελπιδοφόρου για το Καταστατικό και την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Ευάγγελου.

Συνεδρίαση της ολομέλειας της Κληρικολαϊκής στην οποία γίνεται συζήτηση για τον οικονομικό προϋπολογισμό.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να είπε στον Μητροπολίτη Ναθαναήλ ότι είναι άπειρος και ότι υποκινεί τους ιερείς της Μητρόπολης του, αναφορικά με τη συγγραφή και αποστολή της επιστολής διαμαρτυρίας τους για το ερωτηματολόγιο περί του νέου Καταστατικού. Υπενθυμίζεται ότι την επιστολή του Συνδέσμου των κληρικών της Μητρόπολης Σικάγου αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» στις 10 Απριλίου.

Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ δεν άφησε αναπάντητο τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, λέγοντάς του ότι όλα όσα είπα στη συνέντευξη είναι αλήθεια, ενώ για την επιστολή των ιερέων είπε ότι εδώ υπάρχει ελευθερία και δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τον κλήρο να εκφέρει τη γνώμη του.

Στο σημείο αυτό υπήρξε ομαιχμία απαντήσεων από τους ιεράρχες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ενώ πληροφορίες του «Ε.Κ.» ανέφεραν πως δεν τον άφησαν αναπάντητο στις αιτιάσεις του και στην επίθεση σε βάρος του Σικάγου Ναθαναήλ.

*Τη δημιουργία του Ουκρανικού Ταμείου Αρωγής και Ανακούφισης των αδελφών μας που δοκιμάζονται στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, στο πλαίσιο της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το ταμείο ιδρύθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής σε συνεργασία με την IOCC, τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό της συνέλευσης των κανονικών Ορθοδόξων επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με στόχο την άμεση συγκέντρωση του ποσού του 1 εκατ. δολ. τόσο για την άμεση όσο και για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ουκρανικού λαού.

*Ο Σύνδεσμος των Ιερέων της Μητρόπολης Βοστώνης, έστειλε επιστολή με ημερομηνία 25 Απριλίου 2022 στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, για αποφάσεις του και συγκεκριμένα για το Καταστατικό, την ανάκλησή του και το ερωτηματολόγιο για το Καινούργιο Καταστατικό.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β’ προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA.DIMITRIOS PANAGOS

Ηταν η δεύτερη ομαδική επίσημη γραπτή έκφραση δυσφορίας μεγάλης μερίδας ιερέων για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, την οποία, μάλιστα, κοινοποίησαν στα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Ιερέων ολόκληρης της Αρχιεπισκοπής.

*Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε ειδικό ταξίδι στην Ελλάδα, για να τελέσει τη βάπτιση των παιδιών του ομοφυλοφιλικού ζεύγους των ομογενών Ευαγγέλου Μπούση και Πίτερ Ντούντα, με το οποίο, ως λέγεται, ο Αρχιεπίσκοπος διατηρεί στενή φιλία και εγγύτητα. Εχει διορίσει, μάλιστα, την μητέρα του κ. Μπούση, την Ελένη Μπούση, από την πόλη Northbrook του Ιλινόις στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα στις νευραλγικές επιτροπές Διοίκησης της Αρχιεπισκοπής και Νεολαίας. Το μυστήριο της βάπτισης έγινε το εσπέρας του Σαββάτου 9 Ιουλίου 2022 στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης της Μητρόπολης Βούλας.

*Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Αντώνιος, στην κυριότητα του οποίου ανήκει ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης και στον οποίον ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τέλεσε τη βάπτιση το Σάββατο 9 Ιουλίου, με αποκλειστική συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» διεκτραγώδησε τα όσα διημείφθησαν. Κατήγγειλε ευθέως τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ότι ουσιαστικά τον παραπλάνησε για τη λήψη της κανονικής άδειας προκειμένου να ιεροπράξει στα όρια της Μητρόπολής του. Ο κ. Αντώνιος διά της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος έστειλε διαμαρτυρία στο Φανάρι και τον Ελπιδοφόρο.

Στο έγγραφο – καταγγελία του ο Μητροπολίτης Αντώνιος, ανάμεσα στα άλλα, έγραψε πως «ο Σεβ. Αμερικής ενήργησεν αυτοβούλως, αυθαιρέτως και αντικανονικώς εντός της Μητροπόλεώς μου, καθ’ όσον, ενώ εγνώριζε καλώς, ότι τα παιδιά δεν ανήκουν εις οικογένειαν κατά τα θέσμια της Εκκλησίας, ουδέν ανέφερεν εις εμέ. Εάν με είχεν ενημερώσει θα είχον αναφερθή εις την Ιεράν Σύνοδον, προκειμένου Αύτη να αποφασίσει περί του πρακτέου».

*Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ασχολήθηκε κατά τη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 με το θέμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και τα διαμειφθέντα με τη βάπτιση των δύο τέκνων του ομοφυλόφιλου ζεύγους των Ελληνοαμερικανών, Ευαγγέλου Μπούση και Πίτερ Ντούντα, στην Αθήνα, όπως έγραψε ενδελεχώς ο «Ε.Κ.» και έστειλε επίσημη διαμαρτυρία τόσο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και στον ίδιον.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεόδωρο και τον Δρα. Αντώνιο Λυμπεράκη, μετά την παραλαβή του βραβείου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

*Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διημείφθη έντονη αντιπαλότητα ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τα μέλη της Συνόδου, παρουσία των ιεραρχών μελών της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας, του Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Προδρόμου.

Ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου κατηγόρησαν ανοικτά τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ότι έχει παραποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Συνόδου και απαίτησαν σε έντονο ύφος όπως παραγράψει αμέσως τα επίμαχα παραποιημένα σημεία.

Στην αρχή ο κ. Ελπιδοφόρος αντέδρασε και κατέβαλλε προσπάθεια να δικαιολογηθεί, αλλά και να επιδοθεί σε στροβιλισμό των λεχθέντων των ιεραρχών, πράγμα το οποίο όξυνε ακόμα πιο πολύ τα πράγματα ευρεθείς αντιμέτωπος με τη σθεναρή απόκρουση των ιεραρχών και την απαίτησή τους όπως τα παραγράψει καθότι παραπλανά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την περί Αυτόν Σύνοδο του Φαναρίου.

Σημειώνεται ότι Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου είναι ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας (Ζηλιασκόπουλος), πλην όμως πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι την τελική μορφή και δομή της γραφής των πρακτικών την κάνει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.

*Ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής και Διευθυντής του Τμήματος Κατηχητικής Παιδείας, Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας, σε απόρρητη έκθεσή του με ημερομηνία 3 Μαΐου 2022, προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, διεκτραγωδεί την κατάσταση κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και γενικότερα για τη Σχολή.

Στην έκθεσή του, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», ο Επίσκοπος Αθηναγόρας καταγγέλλει ευθέως τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, Γεώργιο Καντώνη, αλλά και τους κοσμήτορες τόσο του Ελληνικού Κολεγίου, Τιμόθεο Πατίτσα, όσο και της Σχολής, π. Γεώργιο Παρσένιο, αλλά και τους καθηγητές, ότι δεν συμμετείχαν στις Ακολουθίες. Εγραψε τα εξής: «Αίσθηση προκάλεσε σε φοιτητές και πιστούς, τόσο η απουσία από όλες τις ακολουθίες του προέδρου όσο και των κοσμητόρων και των καθηγητών (πλην του καθ. Φιλίππου Μαμαλάκη)».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΚΑΓΟΥ

*Ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μώραλης εκλέχτηκε Επίσκοπος με τον ψιλό Τίτλο Σασίμων και θα υπηρετήσει ως βοηθός του Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα. Η χειροτονία του έγινε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης.

*Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προέβη σε επίθεση εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιεραρχών της, για το γνωστό θέμα της βάπτισης των δύο τέκνων ομογενειακού ομοφυλοφιλικού ζεύγους που τέλεσε στη Γλυφάδα το Σάββατο 9 Ιουλίου, μέσω μεθοδεύσεων του εν Αθήναις επικεφαλής της επικοινωνιακής και στρατηγικής του ομάδας, Στράτου Σιαφολέα και του Αρχιδιακόνου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και έμμισθου θεολογικού συμβούλου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Ιωάννη Χρυσαυγή.

Συγκεκριμένα, μεθοδεύθηκε η συγγραφή άρθρου και η διασπορά του ανά την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο μέσω του Θρησκευτικού Ειδησεογραφικού Πρακτορείου «Religious News Service» στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα, αναγραφόταν πως «στις αρχές του μηνός μία απρόκλητη κακόβουλη θύελλα ξέσπασε έπειτα που ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, η κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, ενώ επισκεπτόταν την Ελλάδα βάπτισε δύο παιδιά τα οποία γεννήθηκαν παρενθετικώς για να ανατραφούν από ζεύγος ομοφυλόφιλων.

*Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη συνεδρίασή της, τη Δευτέρα και Τρίτη 29 και 30 Αυγούστου 2022, συζήτησε το θέμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με αφορμή τα διαμειφθέντα για τη διαβόητη βάπτιση των τέκνων του ομογενειακού ομοφυλοφιλικού ζεύγους.

Αποφάσισε να σταλεί το γράμμα διαμαρτυρίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στον κ. Ελπιδοφόρο για να απαντήσει ο ίδιος «πάραυτα», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» ανέφεραν ότι το θέμα ήλθε προς συζήτηση στη Σύνοδο έπειτα από παρεμβάσεις ιεραρχών του Φαναρίου οι οποίοι είπαν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πως δεν είναι σωστό να περιφρονηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος, καθότι στη Συνεδρίαση της Συνόδου του Ιουλίου δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση.

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, πλαισιώνουν οι γονείς των νεοφώτιστων, Ευάγγελος Μπούσης και Πίτερ Ντούντας και ανάδοχοι.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INSTAGRAM / EVBOUSIS

*Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εκλέχτηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ο οποίος έλαβε 7 ψήφους έναντι του συνυποψηφίου του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου ο οποίος έλαβε 5.

Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος είναι 54 ετών και γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

*Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης της Ηγεσίας των 100 ενέκρινε το ποσό των $4.484.900 για χορηγίες για διάφορά προγράμματα και τομείς της Αρχιεπισκοπής για το έτος 2022, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν της Οργάνωσης στην Αγγλική γλώσσα.

* Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει δώσει για τη στήριξη του Πατριαρχείου το ποσό των $53,28 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των ετών 2002 με 2021 αμέσως ή εμμέσως, όπως αναγράφεται σε ανακοινωθέν του Τάγματος.

*Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού, η οποία συνήλθε εν Φαναρίω το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουνίου 2022, αποφασίσθηκε να υποβληθεί αίτημα από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς το Πατριαρχείο όπως καταργηθεί η αναστολή του Καταστατικού που είχε γίνει την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020.

Διεξήχθη ενδελεχής συζήτηση επί του θέματος παρόντος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο οποίος παρεπιδημούσε στην Κωνσταντινούπολη και ο οποίος είχε ζητήσει τη σύγκληση της Αρμόδιας Επιτροπής επί των Επαρχιών, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας» τη Δευτέρα 6 Ιουνίου. Επισημάνθηκαν τα αδιέξοδα που είχαν δημιουργηθεί εν όψει μάλιστα της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου και αποφασίσθηκε όπως όταν επανέλθει ο Αρχιεπίσκοπος στην Αμερική -το Σάββατο 12 Ιουνίου– να συγκαλέσει την Επαρχιακή Σύνοδο η οποία να στείλει επίσημη επιστολή-αίτημα στο Πατριαρχείο με την οποία να ζητά την κατάργηση της αναστολής του Καταστατικού του 2003.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προεδρεύει μέσω τηλεδιάσκεψης της συνεδρίασης της Επαρχιακής Συνόδου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: GOA
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προεδρεύει μέσω τηλεδιάσκεψης της συνεδρίασης της Επαρχιακής Συνόδου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Στη συνέχεια, το Πατριαρχείο αποδέχθηκε το αίτημα της Επαρχιακής Συνόδου και αποφάνθηκε ότι το Καταστατικό εξακολουθεί να ισχύει ως έχει και εάν στο μέλλον τεθεί ζήτημα τροποποίησης μερικών Αρθρων του, αυτό θα γινόταν κατά τη διαδικασία που διαλαμβάνεται στο 25ο Αρθρο του Καταστατικού.

* Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά τη συνεδρίασή της, την Τέταρτη 15 Ιουνίου 2022, μέσω τηλεδιασκέψεως αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την κατάργηση της αναστολής του Καταστατικού του έτους 2003. Το Καταστατικό ανεστάλη την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Σύνοδο κατόπιν απαίτησης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου χωρίς καμία συνεννόηση με την Επαρχιακή Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, οι οποίοι το πληροφορήθηκαν από τον «Ε.Κ.».

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε για τη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου της Τετάρτης 15 Ιουνίου αναγράφονταν και τα εξής: «Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε στην Επαρχιακή Σύνοδο να εκφρασθεί η παράκληση της Αρχιεπισκοπής προς την Μητέρα Εκκλησία, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Σύνταγμα, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επανέλθει και επισήμως σε ισχύ το τωρινό Σύνταγμα».

* Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόσεφ Μπάιντεν τίμησε τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρο Καρλούτσο, με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Η τελετή έγινε στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη στις 7 Ιουλίου 2022.

*Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Αντώνιος, στην κυριότητα του οποίου ανήκει ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης στον οποίον ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τέλεσε τη βάπτιση των τέκνων του ομοφυλοφιλικού ζεύγους των Ελληνοαμερικανών Ευαγγέλου Μπούση και Πίτερ Ντούντα, το Σάββατο 9 Ιουλίου, με αποκλειστική συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» διεκτραγώδησε τα όσα διημείφθησαν. Κατήγγειλε ευθέως τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ότι ουσιαστικά τον παραπλάνησε για τη λήψη της κανονικής άδειας προκειμένου να ιεροπράξει στα όρια της Μητρόπολής του.

*Ο Μητροπολίτης Ιωσήφ της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Καναδά εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση, έπειτα από κατηγορίες οι οποίες τον ενέπλεκαν σε σεξουαλικό σκάνδαλο.

Αναμνηστική φωτογραφία από την ημέρα της χειροτονίας του Επισκόπου Ναζιανζού Αθηναγόρα. Διακρίνονται από αριστερά ο νέος Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Πρόεδος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Καντώνης. Φωτογραφία: Παραχώρηση Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο
Αναμνηστική φωτογραφία από την ημέρα της χειροτονίας του Επισκόπου Ναζιανζού Αθηναγόρα. Διακρίνονται από αριστερά ο νέος Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Καντώνης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC

*Τελέσθηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σασίμων Κωνσταντίνου (Μώραλη) το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

*Απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Της Εξοδίου Ακολουθίας προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

* Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία.

* Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τον εσπερινό των ονομαστηρίων του στην ιστορική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή επέδωσε την επίσημη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της αποκαταστάσεως της εκκλησιαστικής κοινωνίας στον Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανο, ο οποίος για πρώτη φορά έπειτα από το 1967 επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έπειτα από την πρόσφατη «θεραπεία» του σχίσματος.

Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος υπογράφει την αποδοχή του επιτάγματος της Εκκλησίας για την εις Επίσκοπο εκλογή του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

*Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου τη σύσταση Μικτής Επιτροπής για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Στο ανακοινωθέν του Φαναρίου αναγράφονταν τα εξής: «Εισηγήσει της Α.Θ. Παναγιότητος, διωρίσθησαν ως μέλη, από πλευράς του Ιερού Κέντρου, της Μικτής Επιτροπής περί του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας, ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, καθώς και ο Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Αρχων Διδάσκαλος του Γένους, Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών».

*Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Βασιλέα του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολο Γ’, στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Κατά τη διάρκεια της ημίωρης κατ’ ίδιαν συναντήσεώς τους, ο Παναγιώτατος είχε εκφράσει προς τον Μεγαλειότατο, και εκ του σύνεγγυς, τα συλλυπητήριά του για την εκδημία της αειμνήστου μητρός του Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, καθώς και τις θερμότερες ευχές του ιδίου και της Μητρός Εκκλησίας για επιτυχή και καρποφόρα άσκηση των νέων υψηλών καθηκόντων του.

Ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Χρυσαυγής, Θεολογικός Σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής,
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αγκαλιάζει τα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία τα οποία φιλοξενούνται στον Οίκο «Καλός Τόπος» στη Βαρσοβία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΓΑΣ ΣΥΓΚΕΛΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
Από τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΉΣΤΟΥ
Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αρχιεπισκοπή, Λευκωσία 12 Νοεμβρίου 2022. Της εξόδιου ακολουθίας της προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Η ταφή έγινε σε ειδικό τάφο κάτω από τον Καθεδρικό Ναό. (AP Photo/Petros Karadjias)
Ο Αρχων Μιχάλης Ψαρός και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος ρίχνουν έλαιο στην ακοίμητη κανδήλα της Αγίας Τράπεζας του Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS
Εγκαίνια Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σημείου Μηδέν. Ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου υπογράφει επί της Αγίας Τραπέζης.
(GOARCH/D. Panagos)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κύμα πολικού ψύχους χτυπάει την πόλη της Νέας Υόρκης από το βράδυ της Παρασκευής, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν σε πραγματική αίσθηση υπό το μηδέν, αλλάζοντας άρδην το σκηνικό του καιρού από τις σχετικά ήπιες ημέρες του φετινού Ιανουαρίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ