x

Πολιτισμός

Άνοιξε και επαναλειτουργεί το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας

16 Φεβρουαρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια, άνοιξε το πρωί της Τετάρτης τις πύλες του για το κοινό, το πλήρως ανακαινισμένο, Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, το οποίο παρουσιάζει εκθέματα από την πλούσια ιστορία της πόλης και της Επαρχίας.

Στο μουσείο προστέθηκε μία καινούργια αίθουσα, που είναι αφιερωμένη στις εντυπωσιακές σαρκοφάγους.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες που «αφηγούνται» ιστορίες που έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή των αρχαίων κατοίκων της Κύπρου, την τέχνη και τις τελετουργίες τους.

Η μία πτέρυγα διαγράφει μια χρονολογική πορεία από το 8000 π.Χ. μέχρι τον 12ο αιώνα π.Χ. με μια πολύ πλούσια συλλογή εκθεμάτων. Η άλλη πτέρυγα περιλαμβάνει αίθουσα ειδικά για το αρχαίο Κίτιο, ενώ η διπλανή αίθουσα είναι αφιερωμένη στα ιερά της Μεσαορίας, όπου εκτίθενται αγάλματα φυσικού μεγέθους.

Στόχος των εργασιών ανακαίνισης του Μουσείου ήταν να ικανοποιηθεί η ανάγκη για έναν πιο σύγχρονο τρόπο έκθεσης. Αφενός, επιτυγχάνεται η ανανέωση της συλλογής των εκθεμάτων με νέα ευρήματα που ήλθαν στο φως από ανασκαφές τις τελευταίες δεκαετίες και μαρτυρούν τον δυναμισμό των οικισμών που ιδρύθηκαν και άκμασαν στην Επαρχία από την 9η χιλιετία π.Χ. και διαχρονικά στις περιόδους που ακολούθησαν μέχρι και την ανάδειξη της μητρόπολης του Κιτίου.

Αφετέρου, ήταν επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και μουσειογραφικά η έκθεση, δηλαδή να γίνει ένας νέος σχεδιασμός, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αφήγηση της ιστορίας των ανθρώπινων κοινωνιών της Επαρχίας στην αρχαιότητα, με απλό και άμεσο τρόπο, ώστε να είναι κατανοητός στον επισκέπτη.

Στον χώρο βρέθηκαν ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, βουλευτές και άλλοι φορείς της Επαρχίας, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στους σύγχρονους και ανακαινισμένους χώρους του Μουσείου.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική μέρα για τη Λάρνακα και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Όπως είπε, το μουσείο θα ήταν έτοιμο το 2020, ωστόσο επειδή ο σχεδιασμός προέβλεπε μόνο ανακαίνιση μέρους του, αποφασίστηκε όπως γίνει μουσειολογική μελέτη για πλήρη αναβάθμισή του.

«Ακόμα ένα έργο που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον τομέα του πολιτισμού έχει πλέον παραδοθεί. Τώρα θα αντιστρέψουμε, με την καλή έννοια, την πίεση που νιώθαμε από τους φορείς της Λάρνακας, επειδή το στοίχημα πλέον είναι να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα του μουσείου, αφού όταν λειτουργούσε είχε μόλις 3 χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο, κάτι που δεν τιμά κανένα», ανέφερε ο Γ. Καρούσος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, είναι αντιπροσωπευτικό της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης μας. «Αυτό του μουσείο είναι ο καθρέφτης της πόλης και μας τιμά ως πόλη και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχουμε για ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης».

Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας θα είναι δωρεάν, αφού θα εφαρμοστεί η πολιτική «Μουσεία για όλους».

Τα εκθέματα έχουν πλέον εμπλουτιστεί με κείμενα, τα οποία έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά είναι διαμορφωμένα σε απλό λόγο, με φωτογραφίες, πλούσια εικονογράφηση, χάρτες και ψηφιακό εποπτικό υλικό.

Πέραν της χρονολογικής αφήγησης, τα αντικείμενα παρουσιάζονται και σε θεματικές ενότητες όπως η καθημερινή ζωή, η προσωπική κόσμηση, η διοίκηση και οι διάφορες τέχνες και χειροτεχνίες που αναπτύχθηκαν δια μέσου των αιώνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Νέα τετελεσμένα μεθοδεύει το κατοχικό καθεστώς στην Αμμόχωστο, προαναγγέλλοντας ότι θα προχωρήσει εντός του νέου χρόνου σε άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και συγκεκριμένα μετά τις λεγόμενες δημοτικές εκλογές στα κατεχόμενα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας