x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απεβίωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κομπίτσης

18 Δεκεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κομπίτσης, ο οποίος ιεράτευσε ευόρκως σε αρκετές κοινότητες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προσφέροντας πολύχρονες και πολύτιμες υπηρεσίες στην Ομογένεια.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε, σύμφωνα με την επίσημη νεκρολογία του, στις 15 Οκτωβρίου του 1932 στην Αρετσού Θεσσαλονίκης εκ γονέων Αποστόλου και Αρχοντίας Κομπίτση. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Μικρά Ασία, ενώ ήταν Αμερικανός πολίτης καθότι είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αμέσως μετά τη γέννηση του υιού του Κωνσταντίνου, ο πατέρας του τον έγραψε ως «Αμερικανό» στο Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης. Αν και γεννήθηκε στην Ελλάδα ήταν το μόνο άλλο πρόσωπο στην οικογένεια το οποίο είχε αμερικανική υπηκοότητα και αμερικανικό διαβατήριο.

Ο αείμνηστος π. Κωνσταντίνος φόρεσε για πρώτη φορά το ράσο του ιεροψάλτη στην ηλικία των 8 ετών στη Θεσσαλονίκη στην αρχή του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου το 1950. Υπήρχε ανάγκη ιεροψαλτών διότι όλοι οι άνδρες είχαν πάει στον στρατό για να πολεμήσουν.

Ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος τον διόρισε πρωτοψάλτη στον ναό της Αγίας Παρασκευής στη Νέα Κρήνη, ο οποίος βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από την Αρετσού. Μετά το τέλος του πολέμου το 1945 και δύο έτη έπειτα που ο πατέρας του ασθένησε και απεβίωσε και επειδή είχε την αμερικανική υπηκοότητα κατόρθωσε και μετανάστευσε στην Αμερική το 1946 παίρνοντας μαζί του και τα αδέλφια του, ενώ έπειτα από έξι μήνες ήλθε και η μητέρα του.

Υπηρέτησε στην Αμερικανική Αεροπορία και έπειτα από την αφυπηρέτησή του νυμφεύθηκε στο Πίτσμπουργκ με την Αργυρούλα Λουτράρη στις 13 Μαΐου του 1962. Στις 6 Δεκεμβρίου του 1962 ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου χειροτονήθηκε διάκονος στον ναό του Αγίου Νικολάου του Πίτσμπουργκ, ενώ μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην πόλη Monessen της Πενσυλβάνια. Ο πρώτος του διορισμός ήταν στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη Clarksburg της Δυτικής Βιργινίας, όπου γεννήθηκαν τα δύο τους παιδιά, ο Απόστολος και η Μαρία. Πραγματοποίησε Θεολογικές σπουδές κατά τη διάρκεια των ετών, ενώ υπηρετούσε σε διάφορες κοινότητες και το 2018 συνταξιοδοτήθηκε.

Καταλείπει την πρεσβυτέρα του Αργυρούλα, τον γιο του Απόστολο και την σύζυγό του Κρύσταλ, τα εγγόνια του Κωνσταντίνο και Νικόλαο Κομπίτση, την αδελφή του πρεσβυτέρα Ελένη και τον σύζυγό της π. Θεοφάνη Νακόπουλο και τα παιδιά τους, τον γαμπρό του Θεόδωρο Λουτράρη και την σύζυγό του Αριστέα στην Αθήνα και τα παιδιά τους.

Το σκήνωμα του μεταστάντος θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου 353 East Clinton Avenue, Tenafly, NJ 07670 τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου από τις 4 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ.

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 θα τελεστεί Ορθρος και Θεία Λειτουργία από τις 9-11 π.μ. Θα ακολουθήσει στις 11:30 π.μ. η Εξόδιος Ακολουθία στην οποία θα χοροστατήσει ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος.

Αντί ανθέων παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του, να στείλουν το αντίτιμο:

1) Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου
The Metropolitan Cathedral of St. John The Theologian, 353 East Clinton Avenue, Tenafly, NJ 07670

2) Ιερός Ναός της Αναλήψεως
Ascension Greek Orthodox Church, 101 Anderson Ave, Fairview, NJ 07022

3) Ιερός Ναός Αγίου Γερασίμου
St. Gerasimos Greek Orthodox Church, 153 West 105th Street, New York, NY 10025

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ