x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Διευρύνονται οι προειδοποιήσεις για ΤΝ

Εχουμε αναφερθεί αρκετά στις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ξαφνική ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ στα Αγγλικά).

Αλλά η πιο τρομακτική προειδοποίηση είναι και η τελευταία που εκδόθηκε την Τρίτη από επιστήμονες και ηγέτες του κλάδου της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων υψηλού επιπέδου στελεχών της Microsoft και της Google:

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», ανέφερε σε δήλωσή του ο Σαμ Αλτμαν (Sam Altman), διευθύνων σύμβουλος του «OpenAI» κατασκευαστή «ChatGPT» και ο «Geoffrey Hinton» ένας επιστήμονας υπολογιστών γνωστός ως νονός της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος ήταν μεταξύ των εκατοντάδων ηγετικών προσωπικοτήτων που υπέγραψαν τη δήλωση, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Προσέξτε: Κάνουν λόγο για εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους. Ακούγεται σαν επιστημονικής φαντασίας αφήγημα.

Ενδεχομένως δεν θα το δούμε στη δική μας γενιά.

Αυτό δεν μειώνει την επικινδυνότητα.

Ωστόσο, αυτό που ήδη βλέπουμε είναι πως η ΤΝ μπορεί να γίνει όργανο ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης σε εκλογικά τοπία. Και να είστε σίγουροι όταν ήδη διαμορφώνονται τα σενάρια παραπληροφόρησης για τις εκλογές του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οσο για την Ελλάδα, ένα τέτοιο σενάριο προφανώς δεν έχει το χρόνο να ξεδιπλωθεί σε αυτές τουλάχιστον τις εκλογές.

Αλλά θα υπάρξει. Αλλωστε τα ελληνικά κόμματα έχουν ροπή στο ψέμα και την παραπληροφόρηση.

Το βλέπουμε στις υπάρχουσες εκλογές. Και αν ο απλός ψηφοφόρος μπορεί ακόμη να ακούσει τον αντίλογο και την αλήθεια, θα έρθει σύντομα η εποχή που η ΤΝ θα τον παραπλανήσει τόσο που η ψήφος του θα αυτοκαταστρέφεται μπροστά στην κάλπη.

Ωστόσο, οι αντιφάσεις της εποχής μας είναι ήδη τεράστιες.

Από τη μία η ΤΝ θα απογειώσει επιστήμες, περιβάλλον και υγεία. Ηδη με το mRNA σύστημα των εμβολίων του κορωνοϊού έχουν αρχίσει και δοκιμάζονται πλέον αντικαρκινικά εμβόλια.

Από την άλλη όμως τι σημασία θα έχουν όλα αυτά, όταν η ΤΝ μας εξαφανίσει ως ανθρώπινο είδος, επειδή δεν θα μπορεί να εκτελεί την εντολή να μας βελτιώνει και δει ότι απλά είμαστε αυτοκαταστροφικοί;

Η απάντηση θα δοθεί μάλλον από τα παιδιά μας. Μέχρι τότε στις εκλογές μην πιστεύετε ό,τι ακούτε. Ελέγξτε μόνοι σας τις ειδήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση για τη δημόσια υγεία βρίσκεται η Ευρώπη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian», καθώς «σχεδόν όλοι» οι κάτοικοι ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ