x

Κοινωνία

Δραστική μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα μελετούν οι ΗΠΑ

02 Αυγούστου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια, οι 30 εκατομμύρια καπνιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανόν να ξυπνήσουν μια ημέρα και να διαπιστώσουν ότι τα τσιγάρα που πωλούνται σε βενζινάδικα, ψιλικατζίδικα και καταστήματα καπνού περιέχουν τόσο ελάχιστες ποσότητες νικοτίνης που δεν θα μπορούν να πάρουν τη συνηθισμένη τους δόση όταν τα ανάβουν.

Θα βυθίζονταν οι καπνιστές στον αγωνιώδη τρόμο της στέρησης της νικοτίνης και θα αναζητούσαν την αγαπημένη τους μάρκα με πλήρη νικοτίνη σε παράνομες αγορές ή θα στρέφονταν στο άτμισμα, την τσίχλα νικοτίνης και άλλους λιγότερο επιβλαβείς τρόπους για να καλύψουν την εξάρτησή τους;

Τέτοια σενάρια πλησίασαν πιο κοντά στη σφαίρα της πραγματικότητας τον Ιούνιο, όταν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη μείωση των επιπέδων νικοτίνης στα τσιγάρα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις στην υγεία από έναν εθισμό που στοιχίζει 480.000 ζωές το χρόνο.

Ο οργανισμός έθεσε τον ερχόμενο Μάιο ως το χρονοδιάγραμμά του για την παρουσίαση μιας πλήρως ανεπτυγμένης πρότασης. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί ελπίζουν ότι οι ρυθμιστικές Αρχές θα υποστηρίξουν μια άμεση μείωση κατά 95% των επιπέδων νικοτίνης – ποσοστό που οι ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενες μελέτες έχουν καθορίσει ότι είναι πιο αποτελεσματικό για να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν τη συνήθειά τους.

Θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια μέχρι να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε νέα πολιτική, εάν επιβιώσει της αντίθεσης από την καπνοβιομηχανία. Ακόμα κι έτσι, οι ειδικοί στον τομέα της Υγείας λένε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης της νικοτίνης στα τσιγάρα σε μη εθιστικά επίπεδα θα ήταν ένα ριζικό πείραμα, που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ από καμία άλλη χώρα.

Η επιστήμη του εθισμού στη νικοτίνη έχει προχωρήσει πολύ από το 1964, όταν μια έκθεση του Γενικού Χειρουργού (Surgeon General) των ΗΠΑ συνέδεσε για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, αν και θα χρειαζόταν άλλες δύο δεκαετίες για να γίνει κατανοητός και ευρέως αποδεκτός ο μηχανισμός της εξάρτησης από τη νικοτίνη.

Ο καπνός περιέχει περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι επιβλαβείς όταν καίγονται και εισπνέονται, αλλά είναι η νικοτίνη που κάνει τους καπνιστές να επιζητούν περισσότερα τσιγάρα. Η νικοτίνη διεγείρει ένα κύμα αδρεναλίνης στον εγκέφαλο, ενώ παράγει έμμεσα μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας που προάγει τα συναισθήματα της ικανοποίησης και της χαλάρωσης.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Walt Disney Co για πρώτη φορά ξεπέρασε σε αριθμό συνδρομητών διεθνώς το Netflix, με 221,1 εκατομμύρια στο τέλος Ιουνίου (από κοινού οι συνδρομητές των υπηρεσιών streaming Disney+, Hulu και ESPN+ που ανήκουν στην ίδια επιχειρηματική «οικογένεια»), έναντι 220,7 εκατομμυρίων συνδρομητών του Netflix τον ίδιο μήνα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας