x
 

Κοινωνία

Εισήγηση για ποινικές διώξεις στην υπόθεση διαφθοράς ανώτερου Αστυνόμου

16 Σεπτεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εξελίξεις γύρω από το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών – από τη Διευθύντρια Άννα Αριστοτέλους και την Ανώτερη Λειτουργό Φυλακών, Αθηνά Δημητρίου – κατά του διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) Μιχάλη Κατσουνωτού, σε βάρος του οποίου ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, εντόπισε ποινικά αδικήματα, καθώς φαίνεται να προέκυψαν μαρτυρίες αλλά και στοιχεία από τον δικανικό έλεγχο.

Σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ προκύπτουν ποινικά αδικήματα που έχουν σχέση με διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανεξάρτητος ανακριτής δείχνει ποινικά αδικήματα σε βάρος άλλων δύο προσώπων.

Συγκεκριμένα, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης στο πόρισμα που κατέθεσε στον Γ. Εισαγγελέα υποδεικνύει την ποινική δίωξη τριών προσώπων:

-Του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού

-Δεύτερο αστυνομικού της ΥΚΑΝ

-Του βαρυποινίτη, φερόμενου σαν συνεργάτη τους.

Υπενθυμίζεται πως ο κρατούμενος είχε παραδεχθεί πως συνομιλούσε μαζί του, ενώ εντοπίστηκαν μηνύματα στα οποία ο Διοικητής της ΥΚΑΝ φέρεται να ζητούσε στοιχεία που θα έπλητταν την Διεύθυνση, καλώντας μάλιστα τον βαρυποινίτη να βιαστεί, καθώς φημολογείται πως θα αποχωρήσει για άλλη θέση, «και θέλει να κάνει κάποια πράγματα πριν φύγουν τα κορίτσια από τις Φυλακές».

Επιπρόσθετα, σημαντικές θεωρούνται και οι μαρτυρίες κρατουμένων στους οποίους είχε μιλήσει ο βαρυποινίτης και στους οποίους εκμυστηρεύτηκε τις επαφές του με τον Μιχάλη Κατσουνωτό, ενώ πρόσωπα έδειξαν επαφές από πέρυσι. Παράλληλα, πρόσωπα κατήγγειλαν τον Διοικητή για παρεμβάσεις σε διαδικασίες, με τις έρευνες του ανακριτή να επεκτείνονται τόσο στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, όσο και στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο αστυνομικό, κατονομάστηκε από τον ίδιο τον κρατούμενο, ως το δεύτερο πρόσωπο με τον οποίο συνομιλούσε, ενώ στο κινητό του εντοπίστηκε τόσο η φωτογραφία του συγκεκριμένου μέλους της ΥΚΑΝ, όσο και του Μιχάλη Κατσουνωτού.

Δικηγόροι: Δικαίωση από το πόρισμα

Απόλυτα δικαιωμένες από το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, δηλώνουν η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους και η ανώτερη λειτουργός, Αθηνά Δημητρίου.

Σε ανακοίνωση των δικηγόρων τους γίνεται αναφορά σε «ανελέητο πόλεμο» που είχαν δεχθεί οι πελάτισσες τους και που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Οι δικηγόροι ερωτούν τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσον το πόρισμα διαπιστώνει τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και εάν  υποβάλλεται εισήγηση για ποινική δίωξη του διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού.

Χαρακτηρίζουν, επίσης, «τουλάχιστον ατυχή» τη δήλωση της υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου, ότι αναμένει τηλεφώνημα του Γενικού Εισαγγελέα για τη διαθεσιμότητα Κατσουνωτού και αναφέρουν ότι η υπουργός αμελεί να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα του πορίσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να αφήσουν έξω από την «θετική ατζέντα» των ελλαδοτουρκικών το Κυπριακό, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συμπερίληψή του θα λειτουργήσει ως εστία που θα βραχυκυκλώσει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας παρά να τη διευκολύνει.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ