xΑμερική

Εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της ΝΔ ΗΠΑ

22 Νοεμβρίου 2021

ΧΙΟΥΣΤΟΝ, ΤΕΞΑΣ – Με μια εκτενή παρουσίαση και ανάλυση της Μάχης της Κρήτης, που ξεκίνησε στις 20 Μαϊου 1941, τίμησε την επέτειο του «ΟΧΙ» το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της ΝΔ ΗΠΑ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, Δρ Μάνος Παπαδάκης, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά γεγονότα της μάχης, με επίκεντρο την αποτυχημένη άμυνα του αεροδρομίου του Μάλεμε, δυτικά των Χανίων, αλλά και για την οπορτουνιστική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας, που ενθάρρυνε την Ελλάδα πως θα δεχτεί στρατιωτική βοήθεια, η οποία δεν παρασχέθηκε ποτέ.

Ο Δρ Παπαδάκης στάθηκε και στα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1940, όταν οι Γερμανοί άρχισαν να επινοούν προτάσεις για εκεχειρία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ οι Βρετανοί ασκούσαν τις προαναφερόμενες πιέσεις στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, παρέπεμψε στην αφήγηση του ιστορικού εγχειριδίου του Δρα Γεωργίου Πλυτά, με τίτλο «Η Πρώτη Νίκη: Η Ελλάδα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», για το οποίο τόνισε ότι «προσφέρει μια αντικειμενική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων της περιόδου από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τα τέλη του 1944», με τον συγγραφέα να παραθέτει διάφορες ιστορικές πηγές, με σκοπό να πραγματοποιήσει μια επιστημονική προσέγγιση και να διατηρήσει αντικειμενική άποψη για τα γεγονότα αυτής της κρίσιμης πενταετίας για τον ελληνικό κόσμο.

Η αναφορά στην επική μάχη της Κρήτης επενδύθηκε οπτικά με σκηνές από ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στον ούτως ή άλλως περιορισμένο χρόνο, σχετικά με τα ιστορικά και τραγικά γεγονότα, αλλά και την αντίσταση των κρητικού λαού και των λίγων μονάδων που κατόρθωσαν να φτάσουν εκεί.

Το «παρών» έδωσε, μεταξύ άλλων, και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Χιούστον, Λάμπρος Κακίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Η ιστορία μας επιστρέφει σπίτι!», τονίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) σε σημερινή του ανακοίνωση για την απόφαση επιστροφής των προπολεμικών εβραϊκών αρχείων από τη Μόσχα στη χώρα μας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό για τις «καίριες ενέργειές του και «όλους όσοι εργάσθηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την ολοκλήρωση της επιστροφής».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα από τα πιο ιστορικά ελληνοαμερικανικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης κατεβάζει ρολά, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας.

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος με επιστολή την οποία έστειλε σε γνωστούς, φίλους και συνεργάτες του, ευχαριστεί για τη συνεργασία και συμπαράστασή τους κατά τα 51 έτη της διακονίας του στην Εκκλησία και συνάμα τους πληροφορεί πως απέρχεται από τη θέση του στην Αρχιεπισκοπή.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω μεγάλης έντασης και αντιπαραθέσεων, οι οποίες όμως δεν υπερέβησαν τα όρια της λεκτικής διαμάχης, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, που συγκάλεσε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων, που διατηρεί τον έλεγχο του Σταθακείου Πολιτιστικού Κέντρου.

ΒΙΝΤΕΟ

Πυρπολήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από το «Fox News» (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άντρας κατηγορείται για εμπρησμό και άλλα εγκλήματα για την πυρπόληση ενός γιγάντιου χριστουγεννιάτικου δέντρου έξω από τα κεντρικά γραφεία του «Fox News» στο κέντρο του Μανχάταν.

Πάπας Φραγκίσκος στη Λέσβο: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι πρόβλημα του Κόσμου

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.