x

Αμερική

Εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της ΝΔ ΗΠΑ

22 Νοεμβρίου 2021

ΧΙΟΥΣΤΟΝ, ΤΕΞΑΣ – Με μια εκτενή παρουσίαση και ανάλυση της Μάχης της Κρήτης, που ξεκίνησε στις 20 Μαϊου 1941, τίμησε την επέτειο του «ΟΧΙ» το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της ΝΔ ΗΠΑ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, Δρ Μάνος Παπαδάκης, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά γεγονότα της μάχης, με επίκεντρο την αποτυχημένη άμυνα του αεροδρομίου του Μάλεμε, δυτικά των Χανίων, αλλά και για την οπορτουνιστική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας, που ενθάρρυνε την Ελλάδα πως θα δεχτεί στρατιωτική βοήθεια, η οποία δεν παρασχέθηκε ποτέ.

Ο Δρ Παπαδάκης στάθηκε και στα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1940, όταν οι Γερμανοί άρχισαν να επινοούν προτάσεις για εκεχειρία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ οι Βρετανοί ασκούσαν τις προαναφερόμενες πιέσεις στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, παρέπεμψε στην αφήγηση του ιστορικού εγχειριδίου του Δρα Γεωργίου Πλυτά, με τίτλο «Η Πρώτη Νίκη: Η Ελλάδα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», για το οποίο τόνισε ότι «προσφέρει μια αντικειμενική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων της περιόδου από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τα τέλη του 1944», με τον συγγραφέα να παραθέτει διάφορες ιστορικές πηγές, με σκοπό να πραγματοποιήσει μια επιστημονική προσέγγιση και να διατηρήσει αντικειμενική άποψη για τα γεγονότα αυτής της κρίσιμης πενταετίας για τον ελληνικό κόσμο.

Η αναφορά στην επική μάχη της Κρήτης επενδύθηκε οπτικά με σκηνές από ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στον ούτως ή άλλως περιορισμένο χρόνο, σχετικά με τα ιστορικά και τραγικά γεγονότα, αλλά και την αντίσταση των κρητικού λαού και των λίγων μονάδων που κατόρθωσαν να φτάσουν εκεί.

Το «παρών» έδωσε, μεταξύ άλλων, και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Χιούστον, Λάμπρος Κακίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. Η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός ομογενούς στο Λας Βέγκας, εμπλεκόμενο με δραστηριότητες της μαφίας, το μακρινό 1976, όπως και άλλες ανάλογες υποθέσεις, έρχονται ξανά στο φως για την τοπική κοινωνία, περίπου 50 χρόνια αργότερα, με τα ένοχα μυστικά τέλεια καλυμμένων εγκλημάτων να αποκαλύπτονται με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Η Σαντορίνη και οι ομορφιές της μέσα από ένα βίντεο

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. Νέο προωθητικό βίντεο για την προβολή της Σαντορίνης δημιούργησε η εταιρία επικοινωνίας MTC GROUP για λογαριασμό του Δήμου Θήρας.

Ο Κρίστοφερ Κινγκ για τις Ελληνοεβραίες μουσικούς των αρχών του 20ού αιώνα – Τι δήλωσε στον «Ε.Κ.»

ΑΘΗΝΑ. Η πρώτη εκ των τριών προγραμματισμένων μουσικών διαλέξεων του βραβευμένου Αμερικανού εθνομουσικολόγου Κρίστοφερ Κίνγκ(Christopher C.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας