x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με έμφαση στην εκπαιδευτική συνεργασία, υπό το πρίσμα της διαρκούς αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τον ρόλο που μπορεί να αποτελέσει, πραγματοποιήθηκε η ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 ετών από την έναρξη λειτουργίας του.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες και επιφανή στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, επισημάνθηκαν επανειλημμένως οι διαχρονικοί δεσμοί του Αμερικανικού Κολλεγίου με τα αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και την επιχειρηματική κοινότητα, τα ποιοτικά προγράμματα σπουδών και ερευνών που παρέχει, όπως επίσης και η αξιοσημείωτη οικονομική και κοινωνική επιρροή του στην Ελλάδα, αλλά και πέραν των ορίων της Ελλάδας.

Καλωσορίζοντας το κοινό, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αμερικανικού Κολλεγίου -και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα- Ντάνιελ Σμιθ (Daniel Smith) επεσήμανε ότι το Κολλέγιο «είναι κάτι παραπάνω από ένας πυλώνας της αμερικανικής εκπαίδευσης, αλλά επιτελεί και ζωτικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης και της καινοτομίας».

Σημαντική προσέλευση στην εκδήλωση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. (Φωτογραφία ΑΚΕ)

Λαμβάνοντας τον λόγο, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ερικα Ολσον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προτίμηση που απολαμβάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από τους Αμερικανούς φοιτητές, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση των προτιμήσεών τους για σπουδές στο εξωτερικό. Στην συνέχεια, εξήρε και την σημασία των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών, επισημαίνοντας πως «ενδυναμώνουν τους φοιτητές και συμβάλλουν στην ανάπτυξη βαθύτερων διεθνών δεσμών», προσθέτοντας πως τυγχάνουν της υποστήριξης των υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, ο Ιθαν Ροσενζγουέιγκ (Ethan Rosenzweig) από το Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Θεμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι «δεν έχει ακούσει για κάποια άλλη χώρα τόσο έτοιμη για ευκαιρίες, όπως η Ελλάδα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, με την πρέσβη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, να επισημαίνει ότι «η εκπαίδευση βρίσκεται στην καρδιά του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής κουλτούρας», εκφράζοντας την άποψη πως οι εκπαιδευτικές συνεργασίες και οι ανταλλαγές μπορούν να βοηθήσουν το κοινό να έρθουν κοντά, φέρνοντας ως παράδειγμα την προσωπική της εμπειρία, καθώς μετέβη για πρώτη φορά στις ΗΠΑ χάρη στην υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ (Fulbright).

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο πρόεδρος του Κολλεγίου, Δρ Ντέιβιντ Χόμερ (Dr. David Homer) επεσήμανε ότι το ακαδημαϊκό ίδρυμα καταγράφει σήμερα περίπου 65.000 απόφοιτους, το 89% των οποίων διαμένει στην Ελλάδα, ένα μοναδικό πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών με 2.360 φοιτητές από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, που ενεγράφησαν τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και σχεδόν 3.000 φοιτητές από 367 αμερικανικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Σπουδών στο Εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΔΝΕΫ. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθαίρεσε από το μέγιστο λειτούργημα της ιερωσύνης τον Ελευθέριο Τάτση, μέχρι προ τινος κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η οποία εξέδωσε το ακόλουθο αναλυτικό ανακοινωθέν με την συνημμένη φωτογραφία:« Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας πληροφορεί τον ευαγή κλήρο και τον Ορθόδοξο λαό της πέμπτης ηπείρου ότι, με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επεβλήθη στον μέχρι πρότινος κληρικό κ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ